ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ. Διαχείριση απορριμμάτων
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία, μαζί με κάποιους συναδέλφους Δημάρχους, αλλά και στελέχη του ΥΠΕΚΑ και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, να επισκεφθούμε την Γερμανία και συγκεκριμένα την επαρχία Ostemecklemburg – Vorpommern, προκειμένου να δούμε από κοντά τα σύγχρονα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η Ελλάδα, παρά τα πολλά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, παραμένει ουραγός στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό να αναζητούμε λύσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας σε όσους έχουν προχωρήσει σημαντικά και πιστεύω ότι οι Γερμανοί είναι από τους πρωτοπόρους στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο Δήμος Έδεσσας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στα θέματα της αποκομιδής, της διαχείρισης, αλλά και στο σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι σαφές ότι σε σχέση με το παρελθόν η πόλη και τα χωριά μας είναι πολύ καθαρότερα, ενώ εφαρμόζουμε την ανακύκλωση με επιτυχία, στο βαθμό που ανταποκρίνονται τα νοικοκυριά και οι τοπικές επιχειρήσεις. Επίσης, έχουμε έναν ΧΥΤΑ που λειτουργεί με πολύ καλό τρόπο και δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάθεση των απορριμμάτων μας.
Σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, που τις πνίγουν τα σκουπίδια ή έχουν σημαντικά προβλήματα διάθεσης των απορριμμάτων, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο! Είναι όμως αυτό αρκετό; Είμαστε ικανοποιημένοι με το να είμαστε “πρώτοι στο χωριό” κι ας είμαστε “τελευταίοι στην πόλη”;
Προσωπικά πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις για το Δήμο Έδεσσας είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Ουσιαστικά αφορά στην αξιοποίηση όλων των απορριμμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν και τη διάθεση στο ΧΥΤΑ ελάχιστου όγκου απορριμμάτων, που δεν επιδέχονται καμία αξιοποίηση. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα έχει πολλαπλά οφέλη που μπορώ να τα συνοψίσω στα εξής:
- Μείωση του κόστους που επωμίζεται ο Δήμος Έδεσσας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
- Δημιουργία νέων δομών και θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.
- Δημιουργία και ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας (π.χ. παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια ή θέρμανση κτηρίων από καύση απορριμμάτων).
- Προστασία των υποδομών της περιοχής, όπως είναι ο ΧΥΤΑ, που δεν θα δέχεται παρά ελάχιστα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του και να μην απαιτούνται νέες υποδομές.
- Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.
- Συμμετοχή των πολιτών σε μία αμιγώς φιλοπεριβαλλοντική διαδικασία και δημιουργία μίας “άλλης” κουλτούρας για την προστασία του περιβάλλοντος και των πόρων του πλανήτη.
- Προβολή της περιοχής ως ενός τόπου που καινοτομεί και προστατεύει το περιβάλλον, με συνέπεια την πρόσθεση αξίας στα τοπικά μας προϊόντα και τον τουρισμό μας.
Ενδεχομένως, όλα αυτά ακούγονται πολύ μακρινά και ίσως κάποιοι τα τοποθετούν στο απώτερο μέλλον, όμως ο Δήμος Έδεσσας έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αναμένουμε την έναρξη της χρηματοδότησης αυτών των πράξεων προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου. Επίσης, έχουμε ξεκινήσει το σχεδιασμό για χρήση υπολειμμάτων κλαδεύσεων και φυτοτεχνικών εργασιών προκειμένου να θερμάνουμε χώρους και κοινόχρηστα κτήρια.
Στο βαθμό που θα προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο στις σύγχρονες ανάγκες, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά μέσα προκειμένου να κάνουμε το Δήμο Έδεσσας πρωτοπόρο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι μία προσπάθεια σε εξέλιξη που θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας