Το σωστό μάνατζμεντ δίνει νέα δύναμη στα μήλα Καστοριάς

Η ισχυρή εξαγωγική ζήτηση φέρνει κάθε χρόνο καινούργιες φυτεύσεις 1.300 στρεμμάτων

Χαµηλότερη παραγωγή µήλων που µπορεί να φθάσει σε ποσοστό έως και 40% σε σχέση µε πέρυσι αναµένεται να καταγράψει στη φετινή καλλιεργητική περίοδο ο νοµός Καστοριάς, συνεπεία των δυσµενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο στάδιο της ανθοφορίας.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ ΑΕ, ∆ηµοσθένης Μωυσίδης, η ισχυρή ζήτηση για το προϊόν κυρίως από το εξωτερικό, προκαλεί κύµα ενδιαφέροντος σε νέους και υφιστάµενους παραγωγούς, για νέες φυτεύσεις. Η περυσινή χρονιά, σύµφωνα µε τον έµπειρο µάνατζερ, εξελίχθηκε πολύ καλά για τη συνεταιριστική επιχείρηση, καθώς οι εξαγωγές έφθασαν τους 15.000 τόνους µήλων, µε κύριους προορισµούς τις αγορές του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, ενώ η εκκαθάριση φαίνεται να «κάθεται» στα 40-45 λεπτά το κιλό, για τον παραγωγό.

Μπαίνουµε σιγά–σιγά προς την καρδιά του καλοκαιριού κ. Μωυσίδη, ποια είναι η εικόνα για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην Καστοριά, που αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα παραγωγικά κέντρα µήλου της χώρας;
∆υστυχώς οι χαµηλές θερµοκρασίες την περίοδο της άνθισης και η κακή γονιµοποίηση των ανθών, λόγω των συνεχόµενων βροχοπτώσεων, οδήγησαν σε κακή καρποδεσία, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσµα µικροκαρπίες και σκασµένα µήλα. Όπως φαίνεται η παραγωγή του 2014 θα είναι µειωµένη, σε σχέση µε πέρυσι, κατά περίπου 40%. Ακόµη πιο άσχηµη είναι η εικόνα στα αχλάδια, όπου η ζηµιά από τον παγετό εκτιµάται ότι θα φθάσει στο 90% της παραγωγής, η οποία, στο νοµό, ανέρχεται σε περίπου 2.000 τόνους ετησίως. Ζητάµε το αυτονόητο. Ο ΕΛΓΑ να συνειδητοποιήσει το ρόλο του και από τη στιγµή που πληρώνουµε ασφάλεια, να κάνει τη δουλειά του. ∆εν παρακαλάµε, οι ζητιάνοι έχουν τελειώσει. Απαιτούµε να αποζηµιωθούµε εγκαίρως.

Πόσα στρέµµατα καλλιεργούνται στο νοµό, ποια είναι η παραγωγή και κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον για αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων;
Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώνεται τα τελευταία τρία χρόνια, όταν και η ΓΕΟΚ ΑΕ κατάφερε και έγινε ο µεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικών µήλων της χώρας, έχει δηµιουργήσει κύµα ενδιαφέροντος για τη µηλοκαλλιέργεια. Συνολικά στο νοµό έχουµε περί τα 12.000 – 13.000 στρέµµατα και η συνολική τοπική παραγωγή κυµαίνεται σε 25.000 τόνους. Κάθε χρόνο όµως µπαίνουν και νέες φυτεύσεις. Στη διάρκεια της σεζόν για να καταλάβετε οι νέες φυτεύσεις κυµαίνονται στα 1.200 – 1.300 στρέµµατα, ενώ άλλα τόσα φυτεύτηκαν πέρσι. Προβλέπουµε ότι το ίδιο θα συµβεί και του χρόνου και αν συνεχίσουµε έτσι σε τρία χρόνια η παραγωγή θα υπερβεί τους 50.000 τόνους, µε µια προοπτική σε βάθος πενταετίας να προσεγγίσει και τους 100.000 τόνους.

Είναι υφιστάµενοι ή νέοι παραγωγοί και πόσο είναι το κόστος εγκατάστασης µιας νέας φυτείας;
Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από υφιστάµενους παραγωγούς, που αυξάνουν τα στρέµµατά τους, όσο κι από νέους αγρότες, αλλά ακόµη και γουνοποιούς που βλέπουν ότι µε τα µήλα µπορούν να έχουν ένα συµπληρωµατικό εισόδηµα. Το κόστος εγκατάστασης είναι µεταξύ 600-700 ευρώ και 1.300 – 1.500 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα την πυκνότητα φύτευσης, την ποικιλία και την προέλευση των δενδρυλλίων. Το σύστηµα που χρησιµοποιείται είναι παλµέτα µε υποστύλωση, ενώ οι πιο προτιµητέες ποικιλίες είναι οι κόκκινες Red Cup, Skarlet και Jeromil και λίγες ανοικτόχρωµες όπως Gala, Golden, Fuji, Jona, οι οποίες αγοράζονται από Γαλλία και Ιταλία.

Για τη χρονιά που έκλεισε, πώς τα πήγε εµπορικά η ΓΕΟΚ ΑΕ; Που κατευθύνθηκαν κυρίως οι εξαγωγές και ο παραγωγός τι πληρώθηκε για την παραγωγή του;
Από τους περίπου 25.000 τόνους του νοµού, στη ΓΕΟΚ ΑΕ επεξεργαστήκαµε σχεδόν 15.000 τόνους µήλων, εκ των οποίων το 90% εξήχθησαν. Οι κύριες αγορές µας είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, που απορρόφησαν περίπου το 70% των εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο κατευθύνθηκε σε Νιγηρία, Λίβανο, Ρουµανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Τατζικιστάν και Κιργιστάν. Όσο για την τιµή παραγωγού, από την εκκαθάριση που κάνουµε τώρα, φαίνεται ότι κυµαίνεται µεταξύ 40-45 λεπτά το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα. Το πρόβληµα είναι ότι υπάρχουν έµποροι που αγοράζουν µήλα από Σκόπια, Αλβανία και Πολωνία, και τα πωλούν ως ελληνικά.

Υπάρχουν σχέδια για νέες επενδύσεις από τη ΓΕΟΚ, ώστε να µπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση από το εξωτερικό;
Έχουµε στα πλάνα µας να δηµιουργήσουµε νέες υποδοµές ψύξης δυναµικότητας 20.000 τόνων, διότι αυτή τη στιγµή η επιχείρηση διαθέτει ιδιόκτητα ψυγεία 7.000 – 8.000 τόνων και ενοικιάζει και πρόσθετους ψυκτικούς χώρους για την εξυπηρέτηση των αναγκών της σε Κοζάνη, Σκύδρα, Γρεβενά και Καστοριά. Η επένδυση θα είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ κι ήδη έχουµε αναθέσει σε γραφεία συµβούλων να αναζητήσουν τον βέλτιστο τρόπο για τη χρηµατοδότησή της.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο ∆ήµος Μωυσίδης γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια στο χωριό Φωτεινή της Καστοριάς. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολείται µε τον πρωτογενή τοµέα και σήµερα είναι ένας από τους µεγαλύτερους παραγωγούς στο νοµό Καστοριάς, καλλιεργώντας 40 στρέµµατα µε µήλα, άλλα 8 µε αχλάδια και λίγα στρέµµατα αµπέλι. Είναι παντρεµένος µε δύο παιδιά και τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται ενεργά µε τα κοινά. Εδώ και τρία χρόνια έχει αναλάβει τη θέση του υπευθύνου πωλήσεων και του προέδρου της συνεταιριστικής ΓΕΟΚ ΑΕ, που αριθµεί 300 µέλη. Στη διάρκεια της θητείας του, όπου το τρίπτυχο εργατικότητα, συνέπεια και συνέχεια, είναι το µότο της διοίκησης, η ΓΕΟΚ έχει µετατραπεί στο νούµερο ένα εξαγωγέα.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Λιάμη από το 448ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...