Καστοριά: Μας περικύκλωσαν οι αρκούδες!
Συχνές οι επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, έντονη η ανησυχία των κατοίκων
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι συνεχείς εμφανίσεις αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές του νομού Καστοριάς και οι επιθέσεις που δέχονται από τα μεγαλόσωμα ζώα οι κτηνοτρόφοι και τα ποιμνιοστάσιά τους, καθώς και οι μελισσοκόμοι.
Μάλιστα, τα μεγαλόσωμα ζώα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι στην κυριολεξία μαζί τους, έχουν περικυκλώσει την πόλη μας, ενώ οι συμπολίτες μας μόλις βραδιάσει φοβούνται
ακόμη και να βγουν από τα σπίτια τους. Έντονες, ωστόσο, είναι οι διαμαρτυρίες και προς τους αρμόδιους ώστε να βρουν επιτελούς μια λύση για την απομάκρυνση των ζωών από την περιοχή. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια συγκεκριμένη αρκούδα που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή της Μεσοποταμίας και λειτουργεί με πρόγραμμα προκαλώντας φόβο και μεγάλες ζημιές σε κερασιές και κοτέτσια καθώς η αρκούδα εδώ και λίγο καιρό έχει κατασκηνώσει στην εν λόγω περιοχή. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν μεγάλη απειλή και για τις ξενοδοχειακές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν οι πισίνες των καταλυμάτων που τις επισκέπτεται πολύς κόσμος.
Το πράσινο ταμείο δεν έχει δώσει ακόμα τη χρηματοδότηση
Οι πολίτες, ανάστατοι, δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ακόμη δεν έχει συσταθεί η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, που θα καλείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, το πράσινο ταμείο δεν έχει δώσει ακόμα την χρηματοδότηση για να γίνει ακριβής σύσταση της ομάδας άμεσης επέμβασης. «Έτσι δουλεύουμε», είπε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ «ξεχωριστά σαν Αρκτούρος και σαν δασαρχείο». Υποστήριξε ωστόσο ότι είμαστε η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση που τρέχει στις αρκούδες μαζί με το δασαρχείο».
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, 150 είναι τα ζώα που κατοικούν από την περιοχή Βοίου μέχρι και τις παρυφές Φλώρινας Καστόριας, ενώ όπως ενημέρωσε δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσες αρκούδες είναι στην Καστοριά διότι τα ζώα γυρίζουν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα ζώα προσεγγίζουν τις κατοικημένες περιοχές για να βρουν φαγητό .
«Στο Γράμμο μια αρκούδα δεν μπορεί να βρει φαγητό. Κατεβαίνει πιο χαμηλά ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει είτε έναν στάβλο, είτε φυτική τροφή, ενώ εξορμήσεις κάνει και στα καρποφόρα δένδρα. Μάλιστα κάθε κερασιά έχει σχεδόν και μια αρκούδα».
Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ