Η Le Monde έχει πληροφορίες: Οι δανειστές ετοιμάζουν κείμενο συμφωνίας
Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάλλον πέτυχε αυτό που περιμένει εδώ και 4 μήνες, δηλαδή μια πολιτική λύση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαίτερα «πολιτική» συνάντηση της 5μερούς στο Βερολίνο.
Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του το πρωί της Τρίτης, 2 Ιουνίου και δείχνει να έχει καλές πληροφορίες από τις δύο πλευρές.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η Le Monde:
Το βράδυ της 1ης Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συνάντηση κορυφής. Στο μενού αυτής της έκτακτης συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ώστε να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στο τέλος της εβδομάδας, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει τα δάνεια στο ΔΝΤ. Αυτή η «πολιτικοποίηση» των διαπραγματεύσεων απέφερε καρπούς; Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς.
Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, ο κ. Τσίπρας είχε συγκαλέσει τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Βρίσκονταν σε επιφυλακή, έτοιμοι να λάβουν από το Βερολίνο ένα τηλεφώνημα η ακόμη και ένα κείμενο συμβιβασμού. Τελικά αυτή η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού έληξε χωρίς τίποτα το οριστικό. Τουλάχιστον, όχι επίσημα.
Αποφασισμένοι για λύση
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, οι δανειστές συζήτησαν για ένα κείμενο συμφωνίας, χωρίς να συμφωνήσουν οριστικά. Το ΔΝΤ ειδικά επέδειξε μια σκληρή στάση.
Η μόνη γραμμή στην οποία συμφώνησαν ήταν ότι απαιτείται επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και να ασκηθούν πιέσεις στο Brussels group, το οποίο συνεχίζει τις εργασίες του από το πρωί της Τρίτης ώστε να καταλήξει σε μια λύση.
Η Κομισιόν, η Γερμανία και η Γαλλία δείχνουν στο εξής αποφασισμένες να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, με κάθε τίμημα και ωθούν ώστε τα πράγματα να ξεφύγουν από το αδιέξοδο. Δεν είναι έτοιμοι να απορρίψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο είναι παρών από την αρχή της ελληνικής κρίσης και έχει δανείσει 32 δις ευρώ τη χώρα, ενώ παραμένει ο εγγυητής των τεχνικών θεμάτων του ελληνικού φακέλου. Μόνο το ΔΝΤ μπορεί να επιβλέψει τον έλεγχο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα με αντάλλαγμα 240 δις δάνεια τα οποία έλαβε από τους δανειστές της από το 2010.
Σημεία διαφωνίας στην μεταρρύθμιση των συντάξεων
Ενα από τα σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις παραμένει το θέμα των συντάξεων που το ΔΝΤ απαιτεί να μεταρρυθμιστούνν πιο δραστικά. Στο άρθρο που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην Le Monde είχε υπενθυμίσει ότι ήταν έτοιμος να κάνει συμβιβασμό και είχε αναφερθεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και στην συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αντίθετος σε κάθε μείωση στις συντάξεις. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διαφωνεί το ΔΝΤ.
Ενα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το όριο του ελλείμματος για το 2015 το οποίο θα καθορίσει και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξαληφθεί. Οι δανειστές πιστεύουν ότι η «τρύπα» ανέρχεται στα 3 δις και απαιτούν από την Αθήνα να πάρει νέα μέτρα που θα επιτρέπουν να γίνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δις.
Στο σημείο αυτό η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ήδη κάνει βήματα πίσω και αντιπροτείνει μέτρα 1 δις μέσω του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι εύκολο να περάσει. Προτείνει επίσης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να καλυτερέψει το σύστημα συλλογής φόρων -χωρίς να τους αυξήσει.
Στο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να χαμηλώσει ο πήχυς για το 2015 και το 2016.
«Σοβαρά βήματα» έχουν γίνει, αλλά μένει «πολύς δρόμος ακόμη για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, στο ραδιόφωνο France Inter. «Προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα ζητήματα», όπως το ΦΠΑ και η μεταρρύθμιση του δημοσίου στην Ελλάδα, αλλά «ο χρόνος πιέζει» δήλωσε.