Το 40ο προσυνέδριο των Πολιστικών Κέντρων Εργαζομένων ΟΤΕ Μακεδονίας Θράκης στην Καστοριά (ρεπορτάζ)
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά το 40ο προσυνέδριο των Πολιτιστικών Κέντρων Εργαζομένων ΟΤΕ Μακεδονίας & Θράκης
Θέμα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Δημαρχείο Καστοριάς ήταν: «Μουσικές διαδρομές του πολιτισμού μας».
«Είναι μια σειρά εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη. Πέρα από το να αναλύσουμε και να βρούμε διεξόδους πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι πάνω στο πολιτιστικό στο κίνημα, δηλώνουμε ταυτόχρονα και τη διαφορετικότητά μας στις τοπικές κοινωνίες που διοργανώνονται όλες οι εκδηλώσεις», δήλωσε η Πρόεδρος της Πολιτιστικής ένωσης εργαζομένων του ΟΤΕ Χριστίνα Νικολέτου, η οποία στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συνέδρους αναφέρθηκε στα πολιτιστικά κέντρα των εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ που δραστηριοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλη τη χώρα, λέγοντας: «χαίρομαι ιδιαίτερα που ηγούμαι αυτού του πολιτιστικού κινήματος που είναι το μεγαλύτερο στον εργασιακό χώρο. Χαίρομαι, γιατί υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες και εθελοντισμό σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς και αυτό που παρακαλώ είναι να συνεχίσουμε γιατί μας αξίζει και μας αξίζει να συνεχίσουμε αυτό που κληρονομήσαμε και να το παραδώσουμε στους επόμενους».
Για τη διαχρονική σημασία της μουσικής μίλησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Καστοριάς Χρήστος Λεοντάρης κηρύσσοντας την έναρξη του προσυνεδρίου.
«Η μουσική συντελεί στο να διακρίνουμε το διαχρονικό και το ουσιώδες από το εφήμερο. Το ποιοτικό από το ευτελές και μας κατευθύνει στην εκτίμηση και την επιδίωξη του ωραίου.
Η ανάδειξη η προβολή, η καλλιέργεια της μουσικής μας παράδοσης και ο προσήκων σεβασμός προς αυτή αποτελεί τεράστιο χρέος όλων μας. Μέσω αυτής προβάλλεται η ιστορική μας συνέχεια, η δημιουργικότητα, ευρηματικότητα και επινοητικότητα της φυλής είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο και μάλιστα, κάτω από αντίξοες συνθήκες τις περισσότερες φορές. Συμβάλει στην κατανόηση της θέσης μας στον σύγχρονο κόσμο και την περίπλοκη σημερινή πραγματικότητα.Λειτουργεί ως τροχοπέδη, ανακόπτει και αμβλύνει την προϊούσα πεζότητα της εποχής, τον επελαύνοντα ισοπεδωτισμό, την κατάπτωση παραδοσιακών αξιών και την αλλοτρίωση πανανθρώπινων ιδανικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λεοντάρης.
Αμέσως μετά, απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Κώττας και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας.
«Ιστοριογραφικές προσεγγίσεις της μουσικής κουλτούρας της Καστοριάς», ήταν το θέμα που ανέπτυξε εμπεριστατωμένα στη συνέχεια ο Μουσικολόγος Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Ιωάννης Τσακιρίδης και ακολούθησε η ενδιαφέρουσα ομιλία του στελέχους της Δ/νσης Προγραμματισμού Δήμου Καστοριάς κ. Ρεβέκκας Γκέρατς με θέμα: «21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων». Στη συνέχεια εκπρόσωπος του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καστοριάς, προέβη σε σύντομη παρουσίαση του έργου του Κέντρου, ενώ η Χορωδία « Καστοριανή Συμφωνία», απέδωσε μουσικά τοπικά ακούσματα.
Οι εργασίες του προσυνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τα πολιτιστικά κέντρα των εργαζομένων και συνταξιούχων του ΟΤΕ.
Την επομένη και πρίν την αναχώρησή τους, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν την Σπηλιά του Δράκου, τον Λιμναίο Οικισμό και το Ενυδρείο.
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ