Τέσσερα σενάρια ενόψει ΚΟ της Ν.Δ. Όλα ξεκινούν από Σαμαρά, όλα καταλήγουν στον Καραμανλή
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μεθαύριο Πέμπτη στις δύο το μεσημέρι θα αποτελέσει και την πρώτη ευρεία εσωκομματική συζήτηση μετά την ήττα. Θα σταθεί όμως και αφορμή εξελίξεων;
Στο γαλάζιο παρασκήνιο οι παίκτες ετοιμάζουν και αναδιαμορφώνουν στρατηγικές, εξετάζοντας και τις πιθανές κινήσεις των αντιπάλων.
Όλα τα σενάρια ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα επιλέξει να κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς, καθώς η συνεδρίαση θα αρχίσει με μία σύντομη παρέμβαση του. Αυτή ενδεχομένως και να μεταδοθεί, όμως η υπόλοιπη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί αυστηρά κεκλεισμένων των θυρών με παρόντες μόνο τους βουλευτές.
Το βασικό ενδεχόμενο, που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες από σαμαρικής πλευράς, είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ να προτείνει τη διεξαγωγή μίας εθνικής συνδιάσκεψης, ως απάντηση στην πίεση για συνέδριο, όπως έχει γράψει το news247.
Εκτός εάν ο κ.Σαμαράς προβεί σε ελιγμό και προτείνει ο ίδιος τη διεξαγωγή συνεδρίου, ακούγοντας και τη σχετική καραμανλική συμβουλή. Σε αυτή την περίπτωση πάντως το πιθανότερο είναι να μην το προσδιορίσει πριν το Μάιο όπως αναμένεται να ζητήσουν (καραμανλικοί κυρίως) βουλευτές, αλλά σε δεύτερο χρόνο, για παράδειγμα τον Ιούνιο οπότε θα έχει λήξει και η παράταση που πήρε η κυβέρνηση- με το επιχείρημα ότι οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και κρυφές ελπίδες “δικαίωσης” του.
Ένα τρίτο ενδεχόμενο, που συζητείται στους γαλάζιους κύκλους, και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς ένα από τα δύο προηγούμενα είναι ο κ.Σαμαράς να προκαλέσει ευθέως τους διαφωνούντες να τον αμφισβητήσουν επίσημα.
Σε μία πιο τολμηρή εκδοχή, ο πρόεδρος της Ν.Δ θα μπορούσε ακόμη και να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της ΚΟ στο πρόσωπο του, στήνοντας κάλπες ή επιχειρώντας να πιέσει με πρόταση για ψηφοφορία δια βοής.
Τα δύο τελευταία ενδεχόμενα εμπεριέχουν σαφώς μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον κ.Σαμαρά. Παρά την αδυναμία της δυσαρεστημένης εσωκομματικής πλειοψηφίας να καταλήξει σε μία διάδοχη κατάσταση, ακόμη και εάν ο πρόεδρος της Ν.Δ πάρει το 50% συν ένα σε μία ψηφοφορία, θα έχει καταγραφεί και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία ένα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό ρεύμα αμφισβήτησης.
Όλα καταλήγουν στον Καραμανλή
Ο Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στη συνεδρίαση, καθώς άλλωστε απουσία του θα δημιουργούσε μείζον ζήτημα. Δεν πρόκειται φυσικά να μιλήσει και δεν είναι βέβαιον ότι θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία, που δεν αποκλείεται να τραβήξει σε μάκρος.
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ δεν ενθαρρύνει καμία από τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της παράταξης, δεν πρόκειται όμως και να αποτρέψει κανένα στέλεχος να εκφραστεί.
Καραμανλικά στελέχη συνεχίζουν συνεπώς να ζητούν εσωκομματικό διάλογο, στη λογική όσων έγραψε και χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος στο twitter: “Οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι πρόφαση για ματαίωση ή αναστολή του διαλόγου για πολιτικό επαναπροσδιορισμό στη Ν.Δ. Αντίθετα: Ακριβώς λόγω αυτών των πολιτικών πρέπει ο διάλογος στην κεντροδεξιά να αρχίσει αμέσως για να ξαναβρει το βηματισμό που έχασε από το 2010. Όλοι στη Ν.Δ πρέπει να απαιτήσουν συνέδριο τώρα. Για πολιτικό επαναπροσδιορισμό. Για απαλλαγή από ακροδεξιά σαβούρα και νεοφιλελεύθερες δοξασίες.”