Yπέρ του Βαρουφάκη ο Στέφανος Μάνος
Του Στέφανου Μάνου
Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Δήλωσε επίσης ότι θα εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αν δεν μας αντιμετώπιζαν με βαθιά δυσπιστία, η δήλωση αυτή θα ήταν ίσως αρκετή επειδή περιλαμβάνει τη σημαντική δέσμευση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δυστυχώς όμως υπάρχει η δυσπιστία και γι αυτό η δήλωση δε νομίζω ότι θα καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πιστωτές μας.
Θα είναι απλώς πρωτογενώς ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός ή θα έχει ένα μικρό πλεόνασμα 1 έως 1,5% στο διηνεκές όπως είπε στους New York Times ο κ. Βαρουφάκης αντί του 4,5% του τροϊκανού προγράμματος; Η δήλωση Βαρουφάκη επιτρέπει, κατά τη γνώμη μου, ένα παζάρι που θα καταλήξει σε συμφωνία, η δήλωση του πρωθυπουργού όχι.
Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις θα περιοριστούν μόνο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους; Η ανταγωνιστικότητα και η κακοδιοίκηση δεν περιλαμβάνονται; Ο κ. Βαρουφάκης, αντιθέτως, στη συζήτηση του με τον κ. Dijsellbloem αναφέρθηκε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η δήλωση Βαρουφάκη μπορεί να στηρίξει μια συμφωνία, του πρωθυπουργού όμως όχι.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ. Οι υποχρεώσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (που είναι και 4 φορές περισσότερες) γιατί δεν αναφέρθηκαν; Θα κουρευτούν;
Είναι παράδοξο ότι ο πρωθυπουργός ζητάει χρόνο για να δημιουργήσει η κυβέρνησή του το δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης. Γιατί δεν το είχε έτοιμο; Το πολυσυζητημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη τη τύχη των Ζαππείων του κ. Σαμαρά;
Έχουμε ελάχιστο χρόνο (ένα μήνα) μπροστά μας για να συμφωνήσουμε ένα επωφελές πρόγραμμα ανάκαμψης. Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός, αν δεν μπορεί να συντονιστεί απολύτως με τον κ. Βαρουφάκη, πρέπει να αποφύγει οποιεσδήποτε δηλώσεις διότι με αυτές, αντί να απαντά, προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες. Πρέπει επίσης να απαγορεύσει σε όλους του τους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις διότι σχεδόν όλες υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις του κ. Βαρουφάκη. Κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους δυσκολεύουν την πραγματοποίηση των βαθιών μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Οι θέσεις (όχι το στυλ) του κ. Βαρουφάκη μπορούν, πιστεύω, να αποτελέσουν τη βάση μιας συμφωνίας. Πρέπει να οριστεί αποκλειστικά υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων. Ελπίζω για το καλό όλων μας να τα καταφέρει.
Υ.Γ. Όταν δύο μέρη συμφωνούν σε κάτι, αποτυπώνουν τη συμφωνία τους σε ένα χαρτί. Το ονομάζουν “συμφωνία”, “μνημόνιο”, “πρόγραμμα”, οτιδήποτε. Αν η συμφωνία καλύπτει μεγάλα χρονικά διαστήματα προβλέπονται ενδιάμεσοι έλεγχοι και οι μηχανισμοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους.
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr