Είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

H κολοκύθα είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, κάνει καλό και στον οργανισμό μας γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για τον οργανισμό μας και εκτός το ότι σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια σουπερ τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία. 

Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν, το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Τα καροτενοειδή βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων.

Η κατανάλωση κολοκύθας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει βιταμίνη C, βοηθάει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και κάνει τα τραύματα να επουλώνονται ταχύτερα.

Επίσης είναι φτωχή σε θερμίδες, άρα και μια εξαιρετική επιλογή για δίαιτα: τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχουν μόλις 20 θερμίδες.

Είναι η ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά καθώς η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξάνει πιο γρήγορα το επίπεδο κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο γρήγορα χορτάτοι.

Jessica Lewis/Pexels
Jessica Lewis/Pexels

Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Εξαιτίας της αντιμικροβιακής της δράσης είναι ιδανική προσθήκη και σε μάσκες ομορφιάς.

Επίσης η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και της καρδιάς.

freestocks.org/Pexels
freestocks.org/Pexels

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και για τη μυϊκή λειτουργία.

Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα. 

Ερευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι σπόροι της κολοκύθας έχουν ένα έλαιο που είναι πολύ πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα, τα οποία προλαμβάνουν την υπέρταση.

Τέλος η κολοκύθα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ύπνου. 

shutterstock
shutterstock

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *