Ποια ποτά να προτιμήσεις για να μην παχύνεις το καλοκαίρι!

idanika-pota-diaita

Το καλοκαίρι έχει έρθει και οι βραδινές εξορμήσεις τείνουν να γίνονται ολοένα και περισσότερες. Βλέπεις μία το «χαλαρό» κλίμα που επικρατεί γενικότερα, μία η θαλασσινή αύρα που εμφανίζεται συχνά-πυκνά (δόξα τω Θεό) κατά τις βραδινές ώρες σε ωθούν στο να «απαρνηθείς» το σπίτι σου και βγεις έξω να διασκεδάσεις. Εξάλλου δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία βραδινή καλοκαιρινή έξοδο μαζί με τους φίλους σου ή με μία θελκτική ύπαρξη παρέα με κάποιο δροσερό ποτό ή κοκτέιλ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση και αυτό δεν έχει να κάνει με κάτι άλλο πέρα από τον παράγοντα ποτό (ή κοκτέιλ αν προτιμάς). Να επισημάνω πως δεν αναφέρομαι στο γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστείς «εγκρατής» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αυτό εξυπακούεται μιας και είμαστε μεγάλα παιδιά.

Το πρόβλημά μας λοιπόν έχει να κάνει με το γεγονός πως τα αλκοολούχα ποτά-ή τα κοκτέιλ -αποτελούν σοβαρές πηγές «περιττών» θερμίδων. Μάλιστα, στην περίπτωση του κοκτέιλ το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο μιας και αυτά διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες θερμίδων εξαιτίας της προσθήκης διάφορων χυμών, ζάχαρης και λικέρ.

Τα ποτά που θα σε βοηθήσουν να μην παχύνεις το καλοκαίρι!

Βάζοντάς τα κάτω και με απλούς υπολογισμούς μπορώ να σου πω πως ένα απλό κοκτέιλ διαθέτει περίπου 400-500 θερμίδες. Αυτός ο αριθμός μπορεί να μην σου λέει κάτι με μία πρώτη ματιά αλλά θα σου πει σίγουρα μετά από αυτό που θα ακούσεις. Η ημερήσια πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του βάρους σου κατά μισό κιλό την εβδομάδα. Τώρα τι λες;

 

Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα. Τι πρέπει να πιω το καλοκαίρι στις βραδινές μου εξόδους προκειμένου να μην παχύνω; Πως θα διατηρήσω τα όποια οφέλη έχω αποκομίσει από το γυμναστήριο τους προηγούμενους μήνες;

ποτά για να πιεις το καλοκαίρι

Καταρχάς προτού περάσουμε στις προτάσεις του άρθρου μας να αναφέρω έναν βασικό κανόνα. Τα λεγόμενα και ως «καθαρά» ποτά, όπως είναι για παράδειγμα η βότκα, το τζιν, το ρούμι, η τεκίλα, το ουίσκι, δεν φέρουν τόσες πολλές θερμίδες μια και αυτές σχετίζονται αποκλειστικά με την περιεκτικότητα του εν λόγω ποτού σε αλκοόλ. Αντίθετα, ένα ποτό ή κοκτέιλ το οποίο αναμειγνύεται με άλλα συστατικά (π.χ. κάποιο αναψυκτικό, ζάχαρη ή σιρόπι), «κουβαλά» επιπλέον θερμίδες και ως συνέπεια σε επιβαρύνει περισσότερο. Ο βασικός μας κανόνας λοιπόν, ουσιαστικά σου αναφέρει: Απέφυγε τα κοκτέιλ και αντ’ αυτού προτίμησε ένα σκέτο ποτό. 

Αν τώρα δεν προτιμάς τα σκέτα ποτά και θέλεις το «κατιτίς» σου παρακάτω θα βρεις μερικά ποτά που μπορείς να πιεις το καλοκαίρι χωρίς κανένα άγχος!

Τζιν τόνικ

τζιν τόνικ

 

To τζιν, όπως και η βότκα (που θα αναφέρουμε παρακάτω), αποτελούν ιδανικά ποτά για κάποιον που βρίσκεται σε δίαιτα ή γενικότερα προσέχει τη διατροφή του. Ωστόσο, επειδή ένα «σκέτο» τζιν μπορεί να μην σου φανεί και τόσο δελεαστική πρόταση, μπορείς να προσθέσεις τόνικ. Το tonic αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό μιας και διαθέτει ελάχιστες θερμίδες.

Tip: Για επιπλέον γεύση και ένταση μπορείς να προσθέσεις στο τζιν τόνικ σου και λίγο «στημένο» – καθαρό χυμό λεμονιού (όχι τυποποιημένο χυμό λεμόνι που περιέχει ζάχαρη).

Βότκα με σόδα

βότκα με σόδα

Αρχικά να επισημάνω μία μικρή παρανόηση. Η σόδα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το τόνικ.  Το τόνικ λόγω της σύστασής του (περιέχει κινίνη) ταιριάζει σε ποτά με «πευκώδη» γεύση όπως είναι το τζιν. Αντίθετα, η σόδα συνίσταται για την αραίωση των «δυνατών» ποτών, όπως είναι στην προκειμένη μας περίπτωση η βότκα.  Γι’ αυτό το λόγο η δεύτερη εναλλακτική-πρόταση που σου δίνουμε απαντά στην επιλογή βότκα με σόδα. Η σόδα φέρει μηδενικές θερμίδες επομένως η όποια επιβάρυνση σε θερμίδες προέρχεται αποκλειστικά από το ποτό σου.

Tip: Όπως και στην προηγούμενη πρότασή μας (τζιν με τόνικ), έτσι και εδώ μπορείς να προσθέσεις χυμό λεμονιού ή lime για επιπλέον ένταση στο ποτό σου.

Ρούμι με αναψυκτικό διαίτης

ρούμι με κόκα κόλα διαίτης

Στην εν λόγω πρόταση κάνουμε μία στροφή από τη σόδα και το tonik και περνάμε σε μία ακόμη καλή εναλλακτική, αυτή του αναψυκτικού διαίτης με χαμηλές-ελάχιστες θερμίδες. Μία κόκα-κόλα διαίτης ταιριάζει εξαιρετικά με το αγαπημένο σου ρούμι επιβαρύνοντάς σε μόνο με μερικές θερμίδες (100 θερμίδες ανά ποτήρι). Αν και πολλοί διαιτολόγοι αναφέρουν πως οτιδήποτε σε «σκουρόχρωμο»-μαύρο ποτό παχαίνει, το ρούμι με κόκα-κόλα διαίτης θα λέγαμε πως είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Τεκίλα με σόδα και lime

τεκίλα με σόδα

Όπως και στην περίπτωση της βότκας με σόδα, έτσι και εδώ η τεκίλα-ως ένα «δυνατό» ποτό-μπορεί να συνδυαστεί άψογα με τη σόδα. Με την αραίωση του ποτού θα καταφέρεις να «ρίξεις» τη συγκέντρωση αλκοόλ στο ποτήρι σου καθώς και τις προς κατανάλωση θερμίδες. Αν θέλεις να προσθέσεις επιπλέον γεύση και «δροσιά» στο ποτό σου μπορείς να προσθέσεις μερικές φέτες lime, πορτοκάλι ή αγγουράκι.

Spritzers

spritzer

Τα spritzers αποτελούνται ουσιαστικά από κρασί και αεριούχο νερό (σόδα). Επομένως οι θερμίδες που φέρουν τα spritzers ανά ποτήρι όπως και το αλκοόλ είναι ακόμη λιγότερες από αυτές που φέρει ένα κλασικό ποτήρι κρασί. Για το λόγο αυτό αποτελούν ιδανική επιλογή για σένα που θέλεις να πιεις κάτι δροσερό το καλοκαίρι χωρίς να νιώθεις τύψεις στο τέλος της βραδιάς. Τα spritzers θα σε επιβαρύνουν με μόλις 50 θερμίδες ανά ποτήρι. Καλό;

Λευκό ή ροζέ κρασί

ροζέ κρασί

Ένα ποτήρι λευκό κρασί θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τη βραδινή σου έξοδο  χωρίς να έχεις ξεφύγεις σε ό,τι αφορά την κατανάλωση θερμίδων. Όσο πιο ξηρό είναι ένα κρασί, να ξέρεις πως τόσο μικρότερη περιεκτικότητα έχει σε ζάχαρη. Επίσης, να θυμάσαι πως όσο «σκουραίνει» το χρώμα τόσο ανεβαίνουν και οι θερμίδες. Για το λόγο αυτό προτίμησε ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί (ακόμη καλύτερα αν είναι ξηρό).

Και αν θέλω κοκτέιλ;

Αν είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να αντισταθούν στη δροσιά ενός καλοκαιρινού κοκτέιλ μην ανησυχείς, υπάρχει και εδώ λύση (όχι όμως και τόσο αποδοτική). Προκειμένου να ελαττώσεις την κατανάλωση των θερμίδων σου κατά τη διάρκεια της εξόδου σου ζήτησε από τον barman-barwoman να αντικαταστήσει το σιρόπι ή τη ζάχαρη με στέβια ή αν δεν θέλεις κάτι τέτοιο απλά να περιορίσει τις ποσότητες των εν λόγω συστατικών. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις το κοκτέιλ σου με λιγότερο ποτό και περισσότερη σόδα ή τόνικ (ανάλογα το τι έχεις παραγγείλει).

 

Αυτές λοιπόν ήταν οι συμβουλές-προτάσεις μας σχετικά με το τι μπορείς να πιεις στις βραδινές σου εξόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ούτως ώστε να αποφύγεις την πρόσληψη περιττών θερμίδων. Με αυτές τις επιλογές ποτών θα περάσεις ευχάριστα τα βράδια σου ενώ παράλληλα θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τα οφέλη που αποκόμισες από τη σκληρή δουλειά που έριξες νωρίτερα στο γυμναστήριο.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *