11 Πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι στα 30!
Η επιτυχία δεν είναι κάτι εύκολο, ούτε έρχεται έτσι μέσα σε μία νύχτα από το πουθενά. Όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία, πέρα από την αποφασιστικότητα που είναι στα βασικά τους χαρακτηριστικά και φυσικά έχουν δουλέψει πολύ σκληρά ώστε να αποκτήσουν όσα έχουν.
Επίσης, έχουν πρόγραμμα που ακολουθούν και αρκετά απαγορευμένα πράγματα μέσα στην λίστα τους, τα οποία δεν κάνουν οι επιτυχημένοι για κανένα λόγο. Για να πετύχεις όμως κάποια πράγματα στη ζωή σου θα πρέπει να ξεκινήσεις σε σχετικά μικρή ηλικία, αμέσως μετά την αποφοίτηση σου, όσο είσαι ακόμη γεμάτος με θετική ενέργεια. Τι θα πρέπει όμως να κάνεις πριν από την ηλικία των τριάντα, για να πετύχεις στην καριέρα σου;
1. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου
Προφανώς για πολλούς η επιτυχία μετριέται με οικονομικά στοιχεία του καθενός. Γι’ αυτό και η πρώτη μας δουλειά είναι πολλή σημαντική, ακόμη και αν ο μισθός δεν είναι αυτός που θα ονειρευόμασταν. Έτσι όμως, μαθαίνουμε να είμαστε υπεύθυνοι και να χρησιμοποιούμε τα χρήματα μας για όσα χρειαζόμαστε και όχι για όσα απλά θέλουμε.
Θα πρέπει να έχεις τον έλεγχο και όχι να ξοδεύεις περισσότερα από όσα βγάζεις ή να σκέφτεσαι πως θα σου φτάσουν ίσα ίσα για να περάσεις τον μήνα. Η αποταμίευση είναι το παν!
2. Μάθε πώς να αποτύχεις γρηγορότερα
Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στη ζωή, αλλά και αρκετά χρήσιμη μιας και μπορεί να μας μάθει πολλά πράγματα. Όσο πιο γρήγορα κάνεις λάθη, φροντίζοντας πάντα να είναι ασφαλή τα οικονομικά σου, τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις μέσα από αυτά και θα επανέλθεις δυναμικότερα και με περισσότερες γνώσεις.
3. Κάνε την δική σου επιχείρηση
Με το να δοκιμάσεις από μικρός να κάνεις κάτι δικό σου, μπορείς να δοκιμάσεις τον εαυτό σου για να δεις το πως αισθάνεσαι και πράττεις όταν έχεις να πάρεις δύσκολες αποφάσεις.
Ξεκινώντας την δική σου μικρή επιχείρηση, θα νιώσεις πιο υπεύθυνος και θα μπεις στην θέση όλων των εργοδοτών εκεί έξω. Ακόμη όμως και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζες, θα πρέπει να εντοπίσεις τα λάθη σου και να τα διορθώσεις στην επόμενη σου κίνηση.
4. Να αμφισβητείς τα πάντα
Το επαναστατικό στοιχείο είναι έμφυτο σε όλους μας, από μικρή ηλικία. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα μόνο και μόνο για να πάμε κόντρα στους γονείς μας, ακόμη και αν ήταν επιβλαβή για εμάς τους ίδιους.
Θα πρέπει όμως να αμφισβητούμε τα πάντα και να μην εμπιστευόμαστε τυφλά τα όσα μας λένε να έχουμε σαν κανόνες στην ζωή μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα τον Κοπέρνικο, ο οποίος αμφισβήτησε το ότι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος και βασίστηκε στην θεωρία του, η οποία ήταν αντίθετη με την εκκλησία. Έκανε όμως μια πρωτοποριακή ανακάλυψη.
5. Οργανώσου σωστά
Κάθε επιτυχημένος επιχειρηματίας έχει ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, αλλά έχει μάθει να οργανώνεται σωστά, είτε μόνος είτε με την βοήθεια κάποιου έμπιστου του με τον οποίο βγάζει το πρόγραμμα του.
Θα πρέπει να μάθεις να δίνεις προτεραιότητα στα σημαντικά πράγματα και όχι στις κοινωνικές εκδηλώσεις και την διασκέδαση. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να τα έχεις όλα υπό έλεγχο.
6. Κάνε σημαντικές συνεργασίες
Γενικότερα σαν άνθρωποι δεν γίνεται να συμφωνούμε με όλους και εννοείται πως θα υπάρξουν στιγμές που διαφωνούμε με τον συνομιλητή μας, αυτό όμως δεν θα έπρεπε να μας κάνει να αποκλείουμε ανθρώπους από την ζωή μας, ειδικά αν μιλάμε για την δουλειά μας.
Θα πρέπει να προσπαθείς να κερδίσεις τον σεβασμό του άλλου, ακόμη και αν έχετε διαφορετικές απόψεις. Πάνω απ’ όλα χρειάζεσαι πολύτιμους συμμάχους και όχι ορκισμένους εχθρούς, για να μπορέσεις να συνεχίσεις.
7. Να είσαι επίμονος και να μην τα παρατάς
Όταν κάτι δεν πάει καλά, αρχίζουμε να έχουμε φοβίες και να γινόμαστε ανασφαλείς, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να τα παρατήσουν με την πρώτη δυσκολία. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος.
Ποτέ ένας επιτυχημένος άνθρωπος δεν τα παρατάει και δεν σκύβει το κεφάλι. Αντιθέτως, οπλίζεται με επιμονή και ψάχνει να βρει την λύση στο πρόβλημα του. Αν δεν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος δικός σου άνθρωπος δίνοντας σου τις κατάλληλες συμβουλές, ψάξε στο internet. Κάνε ότι χρειάζεται για να επανέλθεις!
8. Δούλεψε τις αδυναμίες σου
Στην ηλικία των 30 γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τον εαυτό μας και όλα μας τα ελαττώματα. Το ότι μας δέχονται έτσι όμως όλοι οι αγαπημένοι μας, όπως άλλωστε κάνουμε και εμείς για εκείνους, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και να γίνουμε καλύτεροι.
Προφανώς και θα πρέπει να αποδεχθείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου για αυτό που είναι, αλλά αν έχεις κάποιο ελάττωμα το οποίο μπορεί να σε πάει πίσω και να μην σε αφήσει να εξελιχθείς, θα πρέπει να κάνεις τα πάντα για να το διορθώσεις.
9. Να είσαι επινοητικός και υπολογίσιμος
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει διαρκώς να κάνεις την έρευνα σου και να σχεδιάζεις τα βήματα σου, ώστε να κάνεις την επόμενη σου κίνηση. Δεν αρκεί μόνο το να πιστεύεις στην ιδέα σου, θα πρέπει και να εξετάσεις όλες τις παραμέτρους. Δεν μπορείς να γίνεις επιτυχημένος απλά και μόνο αντιγράφοντας τους επιτυχημένους.
Αν μιμείσαι κάποιον έξυπνο και επιτυχημένο, όπως είναι για παράδειγμα ο Steve Jobs και ο Bill Gates, δεν σημαίνει ότι θα γίνεις σαν εκείνους. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξοδεύεις κατευθείαν χρήματα, αλλά να ψάχνεις τις φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα.
10. Να προσαρμόζεσαι εύκολα
Το να κάνεις κάτι που αγαπάς και να κερδίζεις χρήματα από αυτό είναι το ιδανικότερο για όλους. Δυστυχώς όμως, 1 στους 1000 έχει μια τέτοια καριέρα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να μάθεις να προσαρμόζεσαι εύκολα, μιας και ένας ικανός και ταλαντούχος άνθρωπος ο οποίος δεν προσαρμόζεται δεν είναι και επιτυχημένος.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσεις το πάθος σου, αλλά να βρεις έναν τρόπο να το χρησιμοποιήσεις και να το εφαρμόσεις σε κάτι άλλο. Το πιο σημαντικό είναι να αξιοποιείς πλήρως αυτά που ξέρεις ήδη και να εξελίσσεσαι αντί να μένεις στάσιμος στις ιδέες σου.
11. Ζήτα μια δεύτερη γνώμη
Τέλος, θα πρέπει να αποδεχθείς ότι δεν είσαι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο και μπορούν και οι άλλοι γύρω σου να σε βοηθήσουν. Να παίρνεις πάντα μια δεύτερη γνώμη για τις ιδέες σου και για τα όσα σχεδιάζεις να κάνεις και να μην τρέχεις κατευθείαν να επενδύσεις στην ιδέα σου. Στην τελική, για να πετύχει η ιδέα που σκέφτεσαι, θα πρέπει πρώτα να αρέσει στο κοινό, οπότε έτσι θα έχεις πάρει και ένα δείγμα.