Χρυσό βραβείο για την Έδεσσα! (ΦΩΤΟ)

εδεσσα-1

Για τη «μεταμόρφωση» της Πλατείας Γρανικού – Τι είπε ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου

Ένας κερασεώνας με 24 κερασιές, ένα πάρκο υπαίθριας γυμναστικής, δύο παιδικές χαρές, περιστρεφόμενα παγκάκια, τραπέζια για σκάκι, αντιολισθητικά πεζοδρόμια, χιλιάδες θάμνοι και ποώδη φυτά, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που “μεταμόρφωσαν” την Πλατεία Γρανικού, την οδό 18ης Οκτωβρίου και τους συνδετήριους δρόμους της Έδεσσας και χάρισαν στη μακεδονική πόλη το χρυσό βραβείο “Best City Awards 2016”.

“Κάναμε ένα κομμάτι της πόλης να παραμιλάει. Δεν είναι μόνο οι κάτοικοι που συζητάνε για την ανάπλαση της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες που υποστηρίζουν ότι η πόλη μας έγινε πολύ διαφορετική”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.

Η ανάπλαση ξεκινά βόρεια από το χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή δημιουργήθηκε ένας κερασεώνας, που ανθίζει δύο φορές το χρόνο. Παράλληλα, στήθηκε ένα ένα πάρκο υπαίθριας γυμναστικής και ένα άτυπο πάρκο παιχνιδιού με κατασκευές που εξάπτουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, καθώς περιλαμβάνονται περιστρεφόμενα παγκάκια, χαμηλά τραπέζια, ινδιάνικες σκηνές.

Στην οδό 18ης Οκτωβρίου και τους συνδετήριους δρόμους δημιουργήθηκε μια κατάφυτη διαδρομή περιπάτου και αναψυχής ασφαλής για πεζούς και για οχήματα, ενώ η Πλατεία Γρανικού έγινε χώρος υποδοχής των παιδιών με δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων.

“Ο χώρος όλος φωταγωγήθηκε με νέα φωτιστικά τεχνολογίας led, έγιναν πεζοδρόμια που μπορεί ο κόσμος να κάνει περιπάτους, οι ανάπηροι έχουν προσβασιμότητα, τα παιδιά παίζουν κάτω από υπόστεγα σε παιδικές χαρές. Έγιναν νέες φυτεύσεις και προστέθηκαν νέα δέντρα. Μια μεγάλη γειτονιά, που πριν σχεδιαστεί η ανάπλαση ήταν κάτι σκοτεινό, κάτι απρόσωπο, κάτι επικίνδυνο”, πρόσθεσε ο κ.Γιάννου.

Η ανάπλαση αφορά μια έκταση περίπου 22.000 τμ., είχε προϋπολογισμό 4,4 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στις αρχές του 2014 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη” 2007 – 2013 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Το έργο εντυπωσίασε με τα καινοτόμα στοιχεία που διαθέτει και με τη λειτουργικότητα του, καθώς έχει βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών και για το λόγο αυτό ο Δήμος Εδεσσας έλαβε το χρυσό βραβείο στον πυλώνα των Βιώσιμων Πόλεων και την κατηγορία των Αστικών Αναπλάσεων, σε τελετή απονομής που έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος κ.Γιάννου και ο αρχιτέκτοντας – μηχανικός, Γιώργος Γρεβενάρης, που είχε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μελέτης την ευθύνη για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου.

Η ιδέα και μελέτη της όλης ανάπλασης έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Εδεσσας, ύστερα από αλληλεπίδραση και συνεισφορά των πολιτών σε προβληματισμό γύρω από το χαρακτήρα του δημόσιου χώρου της πόλης.

 

typosthes.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...