Φυσικό αέριο σε 18 πόλεις – Εκτός πρώτης φάσης Καστοριά και Άργος Ορεστικό
Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων και λοιπών υποδομών που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε 18 συνολικά πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (6 πόλεις σε κάθε Περιφέρεια).
Πρόκειται, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ, για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρέως προγράμματος ανάπτυξης που θα «ξεδιπλωθεί» την επόμενη πενταετία 2019 – 2013, σε συνολικά 7 Περιφέρειες της χώρας (τις τρείς προαναφερθείσες και επιπλέον τη Δυτική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο).
Πρώτη φάση
Όσον αφορά τις τρείς Περιφέρειες που ξεκινούν άμεσα, οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα και για τις τρεις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management, και ένας για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα, με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ οι διαγωνισμοί θα γίνουν ανά τμήματα και περιορισμό στη δυνατότητα ανάληψης 1 αναδόχου ανά περιφέρεια για προμήθειες υλικών και 1 εργολάβου ανά 2 πόλεις το μέγιστο, προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά και να μειωθεί το ρίσκο.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία.
Για τα συγκεκριμένα έργα έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (50%), την ΕΤΕπ (35%) και ίδια κεφάλαια (15%), με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί στη ΔΕΔΑ.
Οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το φυσικό αέριο στην πρώτη φάση είναι 18, εκ των οποίων στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα θα πάει συμπιεσμένο αέριο CNG και στις υπόλοιπες κανονικό δίκτυο με αγωγό.
Αναλυτικά οι πόλεις της πρώτης φάσης είναι:
Στη Στερεά Ελλάδα: Καρπενήσι Άμφισσα Θήβα Λιβαδειά Λαμία Χαλκίδα
Στην Κεντρική Μακεδονία: Βέροια Αλεξάνδρεια Ημαθίας Γιαννιτσά Κατερίνη Σέρρες Κιλκίς
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Ορεστιάδα Καβάλα Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη Δράμα Ξάνθη
Στις 3 περιφέρειες της πρώτης φάσης, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν με δωρεάν τέλη 30800 συνδέσεις και θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου 1130 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 172 εκ. ευρώ.
Δεύτερη φάση
Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των έργων επέκτασης που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες 4 περιφέρειες, με στόχο τη δημιουργία 15 χιλιάδων νέων συνδέσεων με την επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. και προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ.
Από τις περιφέρειες αυτές (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο), ήδη για τη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Ελλάδα έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης κόστους οφέλους για την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.
Στη Δυτική Μακεδονία οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το αέριο είναι η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά (με CNG).
Στη Δυτική Ελλάδα οι πόλεις που θα έχουν το «προνόμιο» του αερίου θα είναι η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο. Σε αυτές τις πόλεις επιλέχτηκε η μεταφορά LNG οδικώς, αφού πρώτα απεξαρτήθηκε η τροφοδοσία της Πάτρας από τον αρχικό σχεδιασμό για σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Πάτρας στο πλαίσιο του προγράμματος Poseidon Med II.
Πιλοτικό Πρόγραμμα
Πρέπει να σημειωθεί ότι από φέτος ήδη σε πόλεις όπως οι Σέρρες και η Λαμία έχουν ξεκινήσει νέες συνδέσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν νέες συνδέσεις και στην Κατερίνη. Πρόκειται στην ουσία για δύο πιλοτικά προγράμματα – γέφυρα που θα τρέξει η ΔΕΔΑ στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αφορούν συνολικά περί τις 1700 νέες συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες αρχικά και στη συνέχεια σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα. Στις πόλεις αυτές υπάρχει ήδη ενεργό, έστω και μικρό, δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα συνδέσεων.
Διαδικασία
Για τις πρώτες έξι πόλεις (Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου στη ΔΕΔΑ (τηλεφωνικό κέντρο 11711) προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να δουν εάν θα υπάρχει δίκτυο στην περιοχή τους.
Η σύνδεση είναι δωρεάν μέχρι το ρολόι ενώ, εάν χρειαστούν εσωτερικές εργασίες εντός του κτηρίου, τότε το κόστος βαρύνει τον πελάτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί στην εταιρεία προμήθειας της επιλογής του για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο.
Θοδωρής Παναγούλης, energypress.gr