Φτώχεια και αύξηση της ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία.
Ραγδαία επιδείνωση σημείωσαν τα τελευταία χρόνια οι δείκτες φτώχειας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κρίση συμπίεσε τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων πλέον ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αρνητικό ρεκόρ στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφουν οι περιοχές των δυτικών συνοικιών, όπου τα εισοδήματα των περισσότερων είναι χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2009 στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνον μία περιοχή, ο Ασκός στο δήμο Λαγκαδά, οι κάτοικοι της οποίας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, το 2012 προστέθηκαν άλλες δέκα.
Την ίδια χρονιά η κρίση δεν είχε αγγίξει τους κατοίκους της Χαλκιδικής και της Πιερίας, ωστόσο το 2012 οι κάτοικοι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα, με τα εισοδήματα να είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τα στοιχεία για τους δείκτες φτώχειας στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας για την περίοδο 2009-2012 αποκαλύπτει το “Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020”, το οποίο παρουσιάστηκε από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Τα στοιχεία, που προκύπτουν από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αξιολογήθηκαν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εισοδήματος της χώρας) έχει πολλαπλασιαστεί την τετραετία 2009-2012, με το όριο του ετήσιου εισοδήματος για το 2009 να είναι 10.437 ευρώ και για το 2012 11.986.
ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η πιο φτωχή περιοχή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 ήταν η Ειρηνούπολη στην Ημαθία, ενώ το 2009 ο Ασκός στο δήμο Λαγκαδά. Αντίθετα οι πλουσιότερες περιοχές και τις δύο χρονιές βρίσκονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και είναι οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη.
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η εικόνα της φτώχειας είναι αποκαλυπτική και στις υπόλοιπες έξι περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
* Στην Ημαθία τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2009 οι περιοχές που βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη και ο Κοπανός, ενώ το 2012 προστέθηκαν το Μακροχώρι και η περιοχή του Σ.Σ. Πλατέος. Αντίθετα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας, που αποτελεί και την έδρα του νομού, εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα.
* Στο Κιλκίς η ευρύτερη περιοχή του Σ.Σ. Μουριών (ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο δήμο Κιλκίς) είναι η μόνη που βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2009, παραμένοντας στην ίδια κατάσταση μέχρι το 2012. Επιπλέον το 2012 η φτώχεια έπληξε και τις περιοχές του Κεντρικού και της Βάθης, της Ειδομένης και του Ευρωπού. Πλουσιότερη περιοχή στο νομό καταγράφεται μόνον η πόλη του Κιλκίς.
ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ : ΑΡΝΙΣΣΑ ΚΑΙ ΣΚΥΔΡΑ ΤΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
* Στην Πέλλα το 2009 οι κάτοικοι των περιοχών της Κρύας Βρύσης (Δ. Πέλλας), της Φούστανης και του Εξαπλάτανου (Δ. Αλμωπίας) ήταν αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ το 2012 προστέθηκαν η Άρνισσα (δήμος Έδεσσας), η Σκύδρα και η Καρυώτισσα (δήμος Πέλλας).
Οι πλουσιότερες περιοχές στον ίδιο νομό και για τα δύο έτη αναφοράς είναι η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά.
* Στην Πιερία το 2009 καμία περιοχή δεν ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας, ωστόσο η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα μειώνοντας τα εισοδήματα. Το 2012 ο Κορινός, το Κίτρος, η Μεθώνη και ο Κολινδρός εντάχθηκαν στη λίστα με τις περιοχές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Πλουσιότερες το 2009 και το 2012 εμφανίζονται μόνον το Λιτόχωρο και η Κατερίνη.