Φτωχότερο το Άργος Ορεστικό με τον θάνατο του Δημήτριου Χατσέρα – Ποιος ήταν ο γιατρός που έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου
Φτωχότερος είναι απο σήμερα ο επιστημονικός και πνευματικός κόσμος του Άργους Ορεστικού, αφού ο Ομότιμος Καθηγήτης Καρδιολογείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και Ιατρός, έφυγε από τη ζωή.
Ο Δημήτριος Χατσέρας , με βλάχικη καταγωγή εκ της μητρός του Ζαχαρούλας το γένος Γκίνη. Ομ. Καθηγητής Καρδιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Διετέλεσε και Πρόεδρος της Ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με άριστα αποτελέσματα. Άριστος ακαδημαϊκός δάσκαλος, επιστήμονας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Αργος Ορεστικό το 1939. Φοίτησε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και αποφοίτησε από το 14ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Από το 1957 έως το 1964 φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ Το 1967 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας Παθολόγου.
Το 1970 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας Καρδιολόγου.Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καστοριάς. Το έτος 1973 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τα έτη 1975 και 1976 εκπαιδεύτηκε στην Καρδιοθωρακική μονάδα του Νοσοκομείου Northem General Hospital Sheffield.
Το 1976 διορίστηκε επιμελητής στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου παρέμεινε μέχρι την εκλογή του ως Επίκουρου καθηγητή Καρδιολογίας στο Δ. Π .Θράκης. Το 1989 προήχθη σε Αναπληρωτή καθηγητή . Το 1992 έγινε τακτικός καθηγητής.
Όλα αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για το επιστημονικό και διδακτικό του έργο και την οργάνωση της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου με όλα τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα και κλινικές μεθόδους.
Έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο αυτόνομο επιστημονικό έργο, με συγγραφή τεσσάρων βιβλίων, από τα οποία τα δύο είναι εγκεκριμένα από την Ιατρική σχολή, ως διδακτικά βιβλία, καθώς επίσης και πέντε μονογραφίες.
Έχαιρε εκτίμησης και σεβασμού από όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας για το ήθος και την επιστημονική του ενδελέχεια. Τέλος έχει εκδώσει και ένα σημαντικό βιβλίο τοπικής ιστορίας με τίτλο «Στ΄Απόσκια του Δίλοφου» εξιστορώντας την δράση και τον θάνατο του γιατρού και ανθρωπιστή πατέρα του Ιωάννη Χατσέρα.
Επίσης και το «Συνιστώσες και κλάδοι που καθορίζουν την Συνισταμένη οικογένειας Ζαχαρούλας και Ιωάννου Χατσέρα» ( Θεσσαλονίκη 12/12/2012), στο οποίο καταγράφεται με ενδελέχεια όλη η οικογενειακή και συγγενική ζωή της οικογένειας του. Ιδρυτικό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου ” Η Ορεστίς” Αργους Ορεστικού, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον σύλλογο, ως Χορωδός, αλλά και με πλήθος διαλέξεων ιατρικού- επιστημονικού περιεχομένου και με αρθρογραφία στην εφημερίδα ” Η Ορεστίς”. Επιδείκνυε πάντα, έντονο και διαρκές ενδιαφέρον για την γενέτειρα του, την οποία υπεραγαπούσε, προβάλλοντας την σε κάθε ευκαιρία .
Τελευταία εμφάνιση του εκλιπόντος ήταν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού όπου είχε πραγματοποιήσει επιστημονική διάλεξη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου του 2016. Εκεί ο Καθηγητής Δημήτριος Χατσέρας ανέπτυξε το θέμα του , το οποίο είχε τίτλό “Η απαρχή της Μικρο και Μακρο επεμβατικής Καρδιολογίας, άΛΛΩΣ ΕΚΦΡΑΖΟΜΈΝΗ ΥΠΌ ΤΟΝ ΒΙΒΛΙΚΌΝ ΤΊΤΛΟ Η Π ΡΟΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΠΡΟΣΙΤΟΥ” ένα δύσκολο επιστημονιό θέμα , καθιστώντας το εύληπτο στο ακροατήριο και ειδικά στους μη έχοντες σχέση με την Ιατρική, με την βοήθεια της ηλεκττρονικής παρουσίασης διαφανειών σχετικών με τις επεμβάσεις της καρδιολογίας.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και στην υλοποίηση της δωρεάς Δαμιανού Δούμα, με την ανάληψη της επίβλεψης και οικονομικής διαχείρισης της ανέγερσης του περικαλλούς κτηρίου της ” Ορεστίδος”.