Τσίπρας: Πήγαμε στη διαπραγμάτευση με άδεια ταμεία και τράπεζες στο όριο

(EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

«Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου», είπε ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε πως «μπορεί να είμαστε το νέο, το καινούργιο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε και χτεσινοί.

Δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους και δεν θα διαπραγματευτούμε με κανέναν αυτές τις αξίες, δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει», ενώ έστειλε μήνυμα με εσωκομματικούς αποδέκτες και έκανε σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στην κοινωνική συνοχή».

Κάνοντας στη συνέχεια αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του κυβερνητικού έργου είπε ότι «η  Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας που εκτελεί εντολές και εφαρμόζει μνημόνια» για να προσθέσει ότι η αντίθεση στη καταστροφική λιτότητα μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων. Κερδίσαμε συμμάχους στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τη θητεία της κρίσης. Η απαλλαγή από τα μνημόνια δεν είναι πια επιθυμία και λαχτάρα αλλά η κυβέρνησή μας την κατέστησε αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

«Να μη γίνει το κόμμα νομή εξουσίας»

Στέλνοντας εσωκομματικά μηνύματα, προειδοποίησε ότι «Το κόμμα δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν». Ταυτόχρονα είπε ότι πρέπει «να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες» και ταυτόχρονα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιο μαζικός, πιο πειθαρχημένος, πιο αποτελεσματικός, πιο νεανικός, πιο αντάρτης από ότι μέχρι σήμερα.

«Η Τρόικα τελείωσε, παρελθόν τα μνημόνια»

«Η Τρόικα τελείωσε. Κι ας βαφτίζουν ορισμένοι του παλιού καθεστώτος τρόικα την Κομισιόν, ή τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, με τους οποίους φυσικά συνεργαζόμαστε και συζητάμε, αφού ανήκουμε στην ευρωζώνη», τόνισε και εξήγησε πως «η τρόικα ως ενιαίος εξωθεσμικός και πέραν κάθε ελέγχου και δημοκρατικής νομιμοποίησης, μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε και τυπικά». Τα μνημόνια είναι παρελθόν, είπε αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια.

«Οι εκπρόσωποι του παλιού προσπαθούν να αποδείξουν ότι και το νέο είναι ένα από τα ίδια»

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά «πόσο κωμικό είναι και πόση πολιτική αμηχανία δείχνει, όταν προσπαθούν οι εκπρόσωποι του παλιού να αποδείξουν ότι και το νέο είναι μία από τα ίδια. Ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους. Αλλά και πόσο θλιβερό να αναπαράγουν με επαναστατική αφέλεια αυτή τη στρέβλωση πολιτικές δυνάμεις με προοδευτική ιστορία και αριστερό πρόσημο».

«Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα»

Απαριθμώντας μία μία τις αλήθειες, όπως τις χαρακτήρισε για «τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη γνωστή συμφωνία γέφυρα» τόνισε πως «Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση» είπε, και πρόσθεσε πως είχαν στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη αριστερής ή αντιμνημονιακή παρένθεση. «Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο. Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails. Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό».

Μιλώντας μάλιστα για τις συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι «βρεθήκαμε απέναντι και σε ένα άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο».

Ο Σαμαράς καλούσε σε ψήφισμα εναντίον της εθνικής προσπάθειας

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε πως «στο σχέδιο αυτό, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς».

Δεν δίστασε μάλιστα να πει πως στόχος τους ήταν να «χρησιμοποιήσουν αν χρειαστεί και μπορέσουν ακόμα και την πιστωτική ασφυξία ως μέσο πρόκλησης λαϊκής δυσαρέσκειας. Με τελικό στόχο είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου».

«Πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος»

Θυμίζοντας τους βασικούς στόχους αυτής της διαπραγμάτευσης, είπε πως ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα καταστροφικά μνημόνια που είχαν φτάσει να θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα τους και στη συνέχεια απαρίθμησε τις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης:

  • το τέλος του μνημονίου, τυπικά και ουσιαστικά.
  • Οι απαιτήσεις του mail Χαρδούβελη βγήκαν από το τραπέζι.
  • Πετύχαμε το τέλος της Τρόικα
  • Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, που είναι το άλλο όνομα και η βάση της λιτότητας.
  • Τις ανοιχτές τράπεζες και την ασφάλεια γενικώς του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Είμαστε στην αρχή της αρχής.
Κάναμε ένα πρώτο βήμα. Αλλά μπροστά μας έχουμε τεράστια προβλήματα. Να αυξήσουμε τα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Να στήσουμε στα πόδια της μια κοινωνία ρημαγμένη από πέντε χρόνια καταστροφής», τόνισε.

Τα πέντε νομοσχέδια

Επαναλαμβάνοντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής την πρόθεσή του για την  κατάθεση νομοσχεδίων είπε πως:

  • Το πρώτο θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Το δεύτερο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το τρίτο μέτρο είναι η νομοθετική ρύθμιση, την επόμενη εβδομάδα, που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
  • Η κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *