Το σχέδιο του Σύριζα ενόψει της προεδρικής εκλογής

to-sxedio-tou-suriza-enopsei-tis-proedrikis-eklogisΤη δική του απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για προσέλκυση 180 βουλευτών, ετοιμάζεται να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με επιθετικές κινήσεις, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, καθώς στην Κουμουνδούρου δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν υπάρχει, με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους, η αυξημένη μάλιστα, εκείνη πλειοψηφία που μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ο Τσίπρας δεν είναι σκατζόχοιρος

Το σύνθημα της αντεπίθεσης το έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, όταν με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το Σάββατο συμπέραινε «ο Σαμαράς μπορεί να κερδίσει μόνο κάποιον που θα συμπεριφερθεί ως ‘σκατζόχοιρος’. Και σκατζόχοιρος δεν υπάρχει».

Άλλωστε στις τρεις, όπως όλα δείχνουν, ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, οι πραγματικοί αντίπαλοι θα είναι Σαμαράς και Τσίπρας, Μνημόνιο και Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας έτσι τον έντονα διπολικό χαρακτήρα που θα πάρει η σύγκρουση.

Και το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τον Ν. Παππά, «η βάση συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που θα συμπήξουν μια αυτοδύναμη εκλογική συμμαχία», υποστηρίζει αποκαλύπτοντας έτσι τις ουσιαστικές πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ περί προεκλογικών σημειωτέον, συμμαχιών και επίτευξης αυτοδυναμίας.

Χωρίς… φετφάδες

Πάντως, επειδή πολλά είναι τα ονόματα των προς… μετεγγραφή πολιτικών που κυκλοφορούν τελευταία, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κόψει τη συζήτηση με ανακοίνωσή του, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης έθεσε, μέσω του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», τους κανόνες με τους οποίες πρέπει να γίνει η σχετική συζήτηση:

Να έχουν όσοι προσέλθουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και να έχουν δείξει ειλικρινή αλλαγή σε σχέση με τις μνημονιακές πολιτικές

Να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ  περίκλειστος χώρος. Να έχουν όσοι προσέλθουν την έξωθεν καλή μαρτυρία και να έχουν δείξει ειλικρινή αλλαγή σε σχέση με τις μνημονιακές πολιτικές. Κάθε περίπτωση θα κριθεί κατά περίπτωση, χωρίς γενικό «φετφά».

Τέλος, όσο επικίνδυνο θα ήταν να πει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μπάτε σκύλοι, αλέστε», άλλο τόσο θα ήταν αυτό που ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε ως  «σέχτα κομμουνιστών», να συμμετέχουν δηλαδή μόνο όσοι είχαν ως τώρα σχέση με την αριστερά.

Η δήλωση των «4»

Μέσα σε αυτήν την εξελισσόμενη παρτίδα σκάκι για την Προεδρική εκλογή, τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών διαχωρίζουν, με δήλωσή τους, τη θέση τους από τα σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας Πάρι Μουτσινά να προωθεί, εξ ονόματος όλων, την πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για την αποφυγή εθνικών εκλογών.

Οι Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης και Πέτρος Τατσόπουλος διευκρινίζουν, έτσι, ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. «πολιτικά εκπροσωπεί τον εαυτό του μόνο», όπως και ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει ομοφωνία (σ.σ. μεταξύ των βουλευτών της συγκεκριμένης Ομάδας) αλλά ούτε και καμία σύγκλιση σε μείζονα θέματα, όπως η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *