Τι μάθαμε από την συνέντευξη Τσίπρα -Δεν θα διστάσει να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας

tsipras_kammenos708_5

Με σκληρό πρεσάρισμα στον μικρό κυβερνητικό εταίρο και μία στρατηγική που ενέχει μεγάλο ρίσκο, ο πρωθυπουργός έστειλε… τηλεοπτικώς τα μηνύματά του στον Πάνο Καμμένο παραμονή της -επίσημης- συνάντησης που θα έχουν αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το iefimerida.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ανάμεσα στους δύο αρχηγούς. Συνεννοήσεις, ωστόσο, και επαφές είχαν προηγηθεί την Τρίτη.

Μένει ή φεύγει; 

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να προχωρήσουν σε βεβιασμένες εκτιμήσεις ως προς το ποια θα είναι τελικώς η επιλογή Καμμένου. Παίζει ρόλο και ο παράγοντας ψυχολογία άλλωστε, όπως αφήνουν να εννοηθεί.

Από τη μια, προφανώς και θα ανακουφίζονταν σε περίπτωση που ο ίδιος επέλεγε να αναθεωρήσει εξ ολοκλήρου (πράγμα μάλλον δύσκολο από τα όσα έχει πει).

Από την άλλη, για πολλούς εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι πια προδιαγεγραμμένο το τέλος αυτής της συνεργασίας και θα ήθελαν να απαλλαγούν εδώ και τώρα. Για σήμερα, πάντως, όλοι στρέφουν την προσοχή τους στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ξορκίζουν… ρήξη, αλλά προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα

Ανοίγοντας τα χαρτιά του σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Open, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα και βασικό δίλημμα στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, διαμηνύοντάς του ότι ή θα συνεχίσει να παρέχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να στηρίζει, διαφορετικά θα είναι αυτός που εξυπηρετεί το σχέδιο Μητσοτάκη και θα… μετρηθούν στη Βουλή, προαναγγέλλοντας ευθέως ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και πως στην -ύστατη- περίπτωση που δεν εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές, θα οδηγήσει συντεταγμένα τη χώρα σε εκλογές. Έσπευσε, βέβαια, να εκτιμήσει ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Τα επίδικα και… οι βουλευτές του Καμμένου

-Πρώτον, περίπου 10 φορές, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να επαναλάβει ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα παίξει το «παιχνίδι» του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσύροντας την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια, προφανώς, να τον δεσμεύσει δημοσίως (ηθικά και πολιτικά), επέμεινε στο ότι «δεν θα διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Εξ αυτού του λόγου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. Αυτό θα του ζητήσω». Σε μια τέτοια περίπτωση, και αν ο Καμμένος δεχόταν, θα παρέμενε υπουργός Άμυνας και απλώς δεν θα ψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

-Δεύτερον, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, και με δεδομένο ότι ακολουθεί ένα πυκνό πολιτικά δεκαήμερο (αφότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ), ο Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι αν ο Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση, ο ίδιος πρώτα θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μόνο αν εξασφαλίσει τους 151 θα πάει σε ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

-Τρίτον, και κυριότερο, με δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος είναι πλήρως αποδυναμωμένος εσωκομματικά, τον χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο που είναι οι βουλευτές του. «Έχω μάθει στην πολιτική ότι κανείς δεν αρέσκεται από μόνος του να αναλαμβάνει ευθύνες», ξεκαθάρισε και έγινε πιο σαφής από ποτέ λέγοντας ότι αν κάνει πράξει τις απειλές και πάρει το μεγάλο βάρος να εξυπηρετήσει τα σχέδια των αντιπάλων, τότε… θα αποφασίσουν οι βουλευτές! Σημειωτέον ότι από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, που εντέλει δεν έγινε ποτέ, έλειπαν ο Βασίλης Κόκκαλης και η Έλενα Κουντουρά, ενώ δεδομένη στον Τσίπρα θεωρείται η στήριξη του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Μήνυμα και σε Μητσοτάκη: Φοβάται μήπως δεν περάσει η Συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε αύριο κιόλας τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ τον κατηγόρησε ότι ψηφοθηρεί «με τρόπο ελεεινό», κατηγορώντας τον ότι έχει άγχος μήπως δεν ψηφιστεί η συμφωνία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα πάει σε εκλογές με το ενδεχόμενο «να κληρονομήσει» εκείνος την «καυτή πατάτα».

Πηγή:  iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...