Τι λέει η Mouzenidis Travel για τα «κανόνια» των Ρώσων πρακτόρων
Πού αποδίδει η Mouzenidis Travel τα διαδοχικά λουκέτα ρωσικών τουριστικών πρακτορείων. Οι δύο προβληματισμοί των ξενοδόχων στη Χαλκιδική και τα «φέσια» του 1 εκατ.ευρώ
Σε ξεσκαρτάρισμα στην τουριστική αγορά της Ρωσίας αποδίδει το ντόμινο των λουκέτων των πρακτορείων ο γενικός διευθυντής του Mouzenidis travel, Γιώργος Μασμανίδης. Όπως λέει ο ίδιος, το μεγάλο «άνοιγμα» που πραγματοποίησαν Ρώσοι επαγγελματίες του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την κρίση που πλήττει τη χώρα (πόλεμος με την Ουκρανία, κυρώσεις από την ΕΕ, σημαντική υποτίμηση του ρουβλιού), έχει ως αποτέλεσμα πολλοί τουριστικοί πράκτορες να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. « Δεν υπάρχει κάποιος τραγικός κίνδυνος στη ρωσική τουριστική αγορά, απλά “ξεκαθαρίζεται”, και θα μείνουν γραφεία που είναι σταθερά και σωστά. Είχε γίνει ένα μεγάλο άνοιγμα, που αρκετοί συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να το καλύψουν», δηλώνει χαρακτηριστικά στη Voria.gr.
Ο κ. Μασμανίδης σημειώνει πως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τα λουκέτα των πρακτορείων επηρεάζει όλη την αγορά, καθώς κρατάει πίσω τους υποψήφιους τουρίστες. «Ακούνε οι πολίτες τι γίνεται και υπάρχει ένας φόβος. Σκέφτονται αν θα μπορέσουν να γυρίσουν χωρίς προβλήματα», αναφέρει.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει κάποιο ανάλογο πρόβλημα και η Mouzenidis Travel, που φέρνει κάθε χρόνο περίπου 400.000 Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα – εκ των οποίων οι 250.000 πηγαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική, Πιερία και Άγιο Όρος) – ο κ. Μασμανίδης λέει πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. «Δεν αντιμετωπίζουμε κίνδυνο, γιατί δουλεύουμε με δικά μας γραφεία στη Ρωσία, που φέρνουν τους τουρίστες στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα τουριστικά πρακτορεία που έκλεισαν. Γεμίζουμε τα αεροπλάνα που νοικιάζουμε και τα δωμάτια που κλείνουμε στα ξενοδοχεία, άρα δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας. Το πλήγμα πάντως είναι σημαντικό και η ρωσική κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την τουριστική αγορά», επισημαίνει.
Περίπου 1 εκατ. ευρώ τα «κανόνια» στη Χαλκιδική – οι δύο προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα
Έντονα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι στη Χαλκιδική, όπου τα λουκέτα των ρωσικών πρακτορείων, και κυρίως των τριών μεγάλων, έφεραν φέσια στην αγορά και ντόμινο ακυρώσεων από Ρώσους τουρίστες. Τον Αύγουστο έφτασαν στη Χαλκιδική περίπου 2.000 τουρίστες μέσω των πρακτορείων South Cross, Solvex και Labirint, από τους οποίους οι 1.500 επαναπατρίστηκαν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι υπόλοιποι 500, πελάτες του South Cross που βάρεσε «κανόνι» την προηγούμενη εβδομάδα, διαμένουν κανονικά στα ξενοδοχεία της περιοχής και επεκτείνουν τις διακοπές τους, μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, τα «κανόνια» των Ρώσων πρακτόρων ανέρχονται σε 800.000 με 1 εκατ.ευρώ και ζημιώνουν κυρίως τα τουριστικά γραφεία που ήταν συνεργάτες των ρωσικών, αλλά και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος για το πώς θα κινηθεί η ρωσική αγορά το επόμενο έτος, εκτιμώντας πως οι Ρώσοι τουρίστες πανελλαδικά θα είναι λιγότεροι από 1 εκατομμύριο.
«Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι τα υπόλοιπα που έχουν μείνει σε τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία. Θέλουμε η Πολιτεία να εφαρμόσει νόμο που λέει να μην προσμετράται ο ΦΠΑ στις τιμολογήσεις σε περιπτώσεις πτωχεύσεων. Πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα, γιατί έχουν κοπεί τιμολόγια που δεν έχουν πληρωθεί, ωστόσο έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ», τονίζει στη Voria.gr ο κ. Τάσιος. «Ο δεύτερος προβληματισμός μας αφορά το τι θα γίνει του χρόνου με τους Ρώσους, καθώς συνεχίζει η κρίση με την Ουκρανία και την ΕΕ και η ολίσθηση του ρουβλιού σε σχέση με το ευρώ. Η εσωτερική αγορά της χώρας έχει κλονιστεί και πολλοί Ρώσοι έχουν πλέον δεύτερες σκέψεις για να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό», συμπληρώνει.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι οι πολλές ακυρώσεις που πραγματοποιούνται από Ρώσους που σχεδίαζαν να επισκεφθούν τη Χαλκιδική μέσα στον Σεπτέμβριο. Σε ένα μόνο ξενοδοχείο έχουν γίνει πάνω από 20 ακυρώσεις, ενώ σε άλλα μεγαλύτερα φτάνουν ακόμη και τις 100.
Πάντως, ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής, χωρίς να ξεγράφει τη ρωσική αγορά, έχει ήδη αρχίσει να κάνει άνοιγμα σε άλλες αγορές, προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες σημειωθούν τη θερινή περίοδο του 2015. Όπως λέει ο κ. Τάσιος, υπάρχουν ήδη ιδιαίτερα θετικά μηνύματα από την ολλανδική αγορά, από το 2015 μπαίνει στο παιχνίδι δυναμικά, με τρία γραφεία, το Βέλγιο, ενώ υπάρχει και αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία, που αφορά κυρίως μεμονωμένους τουρίστες. «Στοχεύουμε γενικότερα στη διασπορά εθνικοτήτων την επόμενη θερινή σεζόν, ούτως ώστε να υπάρχουν οι μικρότερες δυνατές απώλειες», δηλώνει.
Σημειώνεται πως παρά την κρίση που πλήτει τη χώρα, οι Ρώσοι τουρίστες εμφάνισαν μικρή μείωση το φετινό καλοκαίρι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου έφτασαν περίπου 130.000 Ρώσοι, από 136.000 που ήρθαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από αυτούς οι 80.000 – 90.000 πήγαν στη Χαλκιδική, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν τις παραλίες της Πιερίας. Αντίθετα, μεγάλη πτώση κατέγραψε η ουκρανική αγορά, καθώς το τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου κατεγράφησαν 15.000 αφίξεις, από 34.000 πέρσι.
mitakis@voria.gr