Την τιμητική του έχει το κάστανο σε πολλές περιοχές

kastania_0-660x330

Την “τιμητική” του έχει τον τρέχοντα μήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κάστανο

το οποίο, μπορεί στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής ν’ αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες, σήμερα όμως καταναλώνεται από τους περισσότερους μόνο δύο μήνες ετησίως κι ως συμπλήρωμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι… Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα οι «φανατικοί» λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος, οι οποίοι και διοργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του.

Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ξηροί καρποί ονομάζονταν “τρωγάλια” και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς, που τη θεωρούσαν και δέντρο του Δία. Τονίζεται δε ότι από ξερά κάστανα παράγεται ειδικός καφές για τους …νευρικούς, ενώ στις θεραπευτικές χρήσεις του προϊόντος εντάσσονται τα φύλλα της καστανιάς, που χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη και για τους ρευματισμούς.

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου

Το κάστανο, σύμφωνα με τον τακτικό ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), δρα Στέφανο Διαμαντή, έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, που παραμένουν, ωστόσο, ανεκμετάλλευτες έως σήμερα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια της καστανιάς, αναζητώντας μια διέξοδο που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *