Τζίμης Πανούσης: Πέθανε από καρδιακή ανακοπή – Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή που είχε πάθει

tzimakos-666x399
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο αγαπημένος τραγουδιστής και μουσικοποιός Τζίμης Πανούσης, πέθανε από πρόβλημα με την καρδιά του. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου, είχε καταρρεύσει επί σκηνής λόγω καρδιακού επεισοδίου και είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Τότε είχε γίνει γνωστό πως υπέστη κρίση κολπικής μαρμαργής. Μετά από αρκετές μέρες νοσηλείας και στενής παρακολούθησης, είχε επιστρέψει στο σπίτι του.

Σήμερα, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε εκ νέου στο νοσοκομείο. Προορισμός του ασθενοφόρου που τον μετέφερε ήταν ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά προτού φτάσει στα Επείγοντα του νοσοκομείου, ο αγαπημένος μουσκοποιός άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν.

Τζίμης Πανούσης: Πέθανε από ανακοπή καρδιάς

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή (έμφραγμα) προκαλούνται από κοιλιακή μαρμαρυγή της καρδιάς που εμφανίζεται πριν προλάβει ο ασθενής να φτάσει στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν εκεί, έχουν εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης. Με τη σύγχρονη θεραπεία αυτές υπερβαίνουν το 90%.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως στον εαυτό σας, εκείνα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο έμφραγμα.

Αν και ο πόνος και η δυσφορία στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρδιακής προσβολής, κάποιοι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στο στήθος, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο έναν ήπιο πόνο, ή ελαφριά δυσφορία. Άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μόνο ένα σύμπτωμα, ενώ ορισμένοι παρουσιάζουν έναν συνδυασμό από αυτά.

Δείτε πώς “χτυπάει” προηγουμένως ένα πιθανό έμφραγμα σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα:

  • Σαγόνι: Δυσφορία ή πόνος στο σαγόνι σας. Μπορεί να αισθάνεστε έναν πόνο ή σφίξιμο μέσα και γύρω από την κάτω γνάθο σε κάθε μία ή και στις δύο πλευρές. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στο σαγόνι σας.
  • Λαιμός: Δυσφορία ή πόνος στον λαιμό σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια γενική δυσφορία στον λαιμό τους, ή αίσθημα πνιγμού ή καψίματος. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος ή τους ώμους σας προς τον λαιμό σας.
  • Ώμοι: Δυσφορία ή πόνος επάνω σε και γύρω από τον έναν ή και τους δύο ώμους σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση γενικού πόνου, ένα αίσθημα βάρους ή πίεσης που απλώνεται από το στήθος τους στον ώμο τους.
  • Πλάτη: Δυσφορία ή πόνος στην πλάτη σας. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν μια αίσθηση ενός γενικού πόνου στην περιοχή ανάμεσα από τις δύο ωμοπλάτες τους. Αυτή η δυσφορία μπορεί να μεταδοθεί από το στήθος σας στην πλάτη σας.
  • Χέρια: Δυσφορία, πόνος, αίσθημα βάρους ή αδυναμία σε ένα, ή και στα δύο χέρια. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιγράφουν αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο αριστερό τους χέρι. Αυτή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί από το στήθος σας στο χέρι σας.

Εκτός από αυτά τα σημεία στο σώμα, λίγο πριν από ένα έμφραγμα, μπορεί επίσης να αισθανθείτε και τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ναυτία
  • Ζαλάδα
  • “Κρύος” ιδρώτας
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Heart Attack Facts and Stories

Τζίμης Πανούσης: Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή που είχε πάθει

Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να “έρχονται και να φεύγουν”, ή μπορεί να εμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή που δεν περνάει από μόνη της και απαιτεί ειδική θεραπεία.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Εντούτοις πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά. Αυτοί με την σειρά τους μπορεί να φτάσουν μέσω των αρτηριών σε άλλα όργανα και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος (ισχαιμία).

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός κανονικού ρυθμού και της κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα είναι ο επόμενος καρδιακός παλμός. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει ταυτόχρονα και αρρυθμία. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες.

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείτε να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό ψηλαφίζοντας τον καρπό ή το λαιμό σας.

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα

Μια καρδιά με κολπική μαρμαρυγή δεν είναι σε θέση να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους μέχρι αυτή να αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια κάποιας εξέτασης.

Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

  • Ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες στον χτύπο της καρδιάς
  • Αδυναμία
  • Μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση
  • Αυξημένη κόπωση
  • Ζαλάδα
  • Σύγχυση
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στήθος

Κολπική μαρμαρυγή: Τύποι

  • Περιστασιακή: Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που έρχονται και παρέρχονται, διαρκούν για λίγα λεπτά έως ώρες και στη συνέχεια σταματούν από μόνα τους.
  • Επίμονη: Με αυτόν τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός σας ρυθμός δεν επανέρχεται στο κανονικό από μόνος του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ειδική θεραπεία (ηλεκτρικό σοκ ή φάρμακα), προκειμένου να αποκατασταθεί ο καρδιακός σας ρυθμός.
  • Μόνιμη: Σε αυτό το είδος της κολπικής μαρμαρυγής, ο κανονικός καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Θα έχετε κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και σίγουρα θα χρειαστεί να ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή, λαμβάνουν αντιπηκτικά για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Κολπική μαρμαρυγή: Οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία: Όσο μεγαλύτεροι είστε, τόσο αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
  • Καρδιακή νόσος: Οι άνθρωποι με προβλήματα στις βαλβίδες τς καρδιάς, με συγγενή καρδιοπάθεια, με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, με στεφανιαία νόσο, ή με ιστορικό καρδιακής προσβολής, έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Υψηλή πίεση του αίματος: Τα άτομα με υπέρταση είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής.
  • Άλλες χρόνιες παθήσεις: Τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, υπνική άπνοια, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο και πνευμονική νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ: Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η ευκαιριακή -και χωρίς μέτρο- κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας φέρει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Παχυσαρκία: Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Σε ορισμένες οικογένειες, η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται πολύ πιο συχνά από ό,τι σε άλλες.

Κολπική μαρμαρυγή: Οι 6 βασικοί κανόνες πρόληψης

  1. Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά
  2. Αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα
  3. Αποφύγετε ή περιορίστε το κάπνισμα
  4. Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος
  5. Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
  6. Μειώστε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό σας ρυθμό

http://www.mayoclinic.org

http://www.nhs.uk

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *