Τα 6 λαχανικά που κάνουν καλύτερη τη ζωή σου

Τα λαχανικά είναι ίσως η πιο θρεπτική τροφή του διαιτολογίου μας. Με ελάχιστες θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα βοηθούν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, αναστέλλουν τα καρκινικά κύτταρα και βελτιώνουν ακόμη και τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Ποια είναι όμως τα 6 πιο «δυνατά» λαχανικά και τί μπορούν να μας προσφέρουν;

Σέσκουλα

Αποτελεί πηγή δυο σημαντικών και λιγότερο γνωστών αντιοξειδωτικών, του συριγγικού οξέος και του καεμπφερόλ(φλαβονοειδές). Το πρώτο βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, αναστέλλοντας τα ένζυμα που μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, ενώ το δεύτερο προστατεύει τα κύτταρα από τον καρκίνο που προκαλούν οι τοξίνες, μειώνει τις φλεγμονές καθώς και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Ρόκα

Η ρόκα είναι από τα φυλλοειδή που περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών, συμβάλλοντας στην αύξηση της ροής του αίματος και συνεπώς αυξάνει την απόδοση μας. Είναι επίσης γεμάτη με φλαβανοειδή, αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν καρδιακές παθήσεις, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως μπορεί να αποτρέψει και το έλκος στομάχου.

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι το καλύτερο λαχανικό στη δέσμευση του χολικού οξέος στο στομάχι, το οποίο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και προστατεύει ακόμα και από κάποιες μορφές καρκίνου. Περιέχει επίσης μία ειδική κατηγορία φυτοχημικών που τρέφουν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος μας.

Bok Choy

Το συγκεκρμένο λάχανο με καταγωγή από την Κίνα είναι μία από τις καλύτερες πηγές καλίου, το οποίο βοηθά στην οικοδόμηση των μυών και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε χαμηλά επίπεδα. Είναι επίσης γεμάτο σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την αντίδραση του οργανισμού μας στις τοξίνες.

Κατσαρό Λάχανο

Θεωρείται  πρωταρχική πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας καεμπφερόλ -η οποία όπως πιστεύουν οι επιστήμονες- καταπολεμά τον καρκίνο. Παράλληλα θεωρείται ότι βοηθά στην ενίσχυση των οστών και στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα μας, ενώ προλαμβάνει τις ασθένειες των ματιών και την απώλεια όρασης καθώς μεγαλώνουμε.

Κάρδαμο

Ένα μόνο φλιτζάνι κάρδαμο καλύπτει την ημερήσια αξία βιταμίνης Κ που χρειαζόμαστε, βιταμίνη η οποία συμβάλει στη ρύθμιση της πήξης του αίματος , μειώνει την πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών και αποτρέπει τις φλεγμονές που συνδέονται με χρόνιες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα. Η καθημερινή κατανάλωση κάρδαμου επί δύο μήνες, λέγεται πως μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο κατά 10%.

 

Κατερίνας Παπαποστόλου

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *