Τα 155 «ναι» δεν έφεραν την άνοιξη για την κυβέρνηση

ta-155-nai-den-eferan-tin-anoiksi-gia-tin-kubernisiΑβέβαιο το μέλλον για τη συγκυβέρνηση, ακόμη και μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης. Κάποιοι μιλούν για προεκλογική περίοδο, παρά τις δηλώσεις Σαμαρά.

Σε Πύρρειο νίκη για την κυβέρνηση εξελίχθηκε η ψηφοφορία για τη στήριξη της δεδηλωμένης που η ίδια είχε ζητήσει προκειμένου να προκαλέσει επανασυσπείρωση των κοινοβουλευτικών της ομάδων και να αφήσει πίσω της τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Αρκετοί ήταν μάλιστα οι βουλευτές που μετά το πέρας της διαβούλευσης συμφωνούσαν ότι από σήμερα κιόλας μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο

Ωστόσο οι 155 ψήφοι που έλαβε και αποτελούν το σύνολο των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών της ομάδων, δεν παράσχουν στα κυβερνητικά επιτελεία την ασφάλεια που απαιτείται ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αποστολή τους.

Αδηλο το μέλλον για τη συγκυβέρνηση

Αντίθετα, η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι το μέλλον προμηνύεται άδηλο για τον κυβερνητικό σχηματισμό και ότι ο χρονικός ορίζοντας επιβίωσής του μπορεί να είναι βραχύτατος και να μην ξεπεράσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο οπότε και ξεκινούν οι διεργασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αρκετοί ήταν μάλιστα οι βουλευτές που μετά το πέρας της διαβούλευσης συμφωνούσαν ότι από σήμερα κιόλας μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο.

Την προοπτική αυτή επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μάλιστα, οΑντώνης Σαμαράς κατά την έξοδο του από τη Βουλή γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα απεφάνθη ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2016». Γεγονός είναι όμως ότι το εγχείρημα με τον κωδικό όνομα «εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία δεν κατάφεραν να προσθέσουν στις τάξεις τους νέες εφεδρείες από την κρίσιμη μάζα των 23 ανεξάρτητων βουλευτών. Το «παρών» τουΓρηγόρη Ψαριανού, το «παρούσα» της Κατερίνας Μάρκου και η απουσία (με νόημα;) του Γιώργου Νταβρή κάθε άλλο προεξοφλούν αίσιο τέλος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αφού οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές καταψήφισαν φαρδιά πλατιά.

Την ίδια στιγμή, τις κυβερνητικές επιδιώξεις δυσχεραίνει περισσότερο το νέο κεφάλαιο που άνοιξε κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης και φέρει τον τίτλο «κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Υπέρ της εθνικής συναίνεσης κάτω από ενιαίο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα απαρτίζεται από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου ή όσες το επιθυμήσουν, συντάχθηκαν αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές. Την ίδια λύση για να φύγει η χώρα από τα αδιέξοδα προέκριναν και βουλευτές της συμπολίτευσης με το σκεπτικό ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι.

Το «παρών» του Γρηγόρη Ψαριανού, το «παρούσα» της Κατερίνας Μάρκου και η απουσία (με νόημα;) του Γιώργου Νταβρή κάθε άλλο προεξοφλούν αίσιο τέλος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Αν και κυβερνητικοί παράγοντες θέλησαν να υποβαθμίζουν το ζήτημα, βέβαιο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα επανέλθει με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των κεντρικών μονομάχων. Οι 

Επιχείρησαν με κάθε τρόπο να εμφανίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ως υπαίτια όλων των δεινών συνδέοντας την άμεσα έως και με την τρομοκρατία. Καταλόγισαν επίσης στον Αλέξη Τσίπρα ότι με τη ρητορική που αναπτύσσει προκαλεί αβεβαιότητα και κλίμα αποσταθεροποίησης που επηρεάζει άμεσα και τις διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα, ενώ υπογράμμισαν ότι και οι πρόωρες εκλογές λόγω μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για την ομαλή πορεία της χώρας. Αυτά στο πρώτο επίπεδο.

Στο δεύτερο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπάθησαν να τονώσουν το ηθικό των βουλευτών τους και κυρίως των απογοητευμένων και οργισμένων ψηφοφόρων τονίζοντας ότι βρισκόμαστε στο τέλος της προσπάθειας και στην αρχή μιας πιο βατής πορείας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγγειλε εθνικό πρόγραμμα επτά σημείων εξόδου από την κρίση, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε εκ νέου για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, για διευκολύνσεις προς οφειλέτες και μοίρασε λεφτά στους ενστόλους.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε αντίθεση με τους δύο αντιπάλους του προέβλεψε ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο «πέστε το όπως θέλετε»

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ψύχραιμους, πλην αυστηρούς τόνους. Υποστήριξε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζητεί η κυβέρνηση μαρτυρά την απελπισία και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται και διαμήνυσε και στους δύο ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας «Είστε πρωθυπουργός περιορισμένου χρόνου», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε αντίθεση με τους δύο αντιπάλους του προέβλεψε ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο «πέστε το όπως θέλετε» τόνισε και καταλόγισε σε Σαμαρά και Βενιζέλο ότι βρίσκονται σε «πλήρη αρμονία» με την Ανγκελα Μέρκελ.

Απαίτησε τέλος να μην προχωρήσουν σε κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Και κατέληξε δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του: «Ζητάμε εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα»

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *