Τα ραγκουτσάρια ξεσηκώνουν τη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

capture

Εκτενές ρεπορτάζ για την παρουσία των Καστοριανών Ραγκουτσαριών στη Θεσσαλονίκη έκανε η voria.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

Ένα μπουλούκι Καστοριανών καρναβαλιστών, με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων έχει ξεχυθεί από νωρίς το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους

«Σείστηκε η γης» στην πλατεία Αριστοτέλους από τους ήχους των χάλκινων και τον ξέφρενο χορό των μαγικών Ραγκουτσάριων από Καστοριανούς καρναβαλιστές, που γέμισαν με ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ένα μπουλούκι Καστοριανών καρναβαλιστών, με τη συνοδεία χάλκινων μουσικών οργάνων έχει ξεχυθεί από νωρίς το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξεσηκώνοντας τους Θεσσαλονικείς που πραγματοποιούν τη βόλτα ή και τα ψώνια τους.

Σκοπός του δρώμενου είναι να γνωρίσει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση ο θεσμός των «Ραγκουτσαριών», το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός του δήμου Καστοριάς, στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο.
Τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια εντυπωσιάζουν, με την ιστορία τους, την ονομασία τους και τα μουσικά τους ακούσματα κι αποτελούν αφορμή, για διαπολιτισμικό διάλογο.

Τι είναι τα Ραγκουτσάρια

Τα Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζονται τα καρναβάλια, γιορτάζονται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και διατελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών τελετών, που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων και σύμφωνα με τους ντόπιους είναι γιορτή που σκοπό έχει να ξεχάσουν τα προβλήματα της χρονιάς.

Οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών αποτελούν κορύφωση των εορτών για την πόλη, γιατί συνδυάζονται με τις εορτές του δωδεκαημέρου. Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, αλλά και πολλοί ξένοι που παρευρίσκονται εκείνες τις μέρες στην πόλη και ξεχύνονται όλοι στους δρόμους και στα σοκάκια, γιορτάζοντας με χορούς, τραγούδια, πειράγματα και με άφθονο κρασί.

Ακόμη παίρνουν μέρος πολλές ορχήστρες με χάλκινα όργανα, αποτελούμενες από 5 έως 12 άτομα.

Αν βρεθείτε στην Καστοριά την περίοδο των εκδηλώσεων θα νιώσετε τι θα πει ξεφάντωμα και σίγουρα η όλη διαδικασία δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.
voria.gr

Άναψε το κέφι για τα καλά στην πλατεία Αριστοτέλους, με τους ραγκουτσαραίους  να δείχνουν τι εστί καστοριανό καρναβάλι


marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...