Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης -Τέσσερις υπουργοί στην «ηλεκτρική καρέκλα»
Σε «ηλεκτρική» καρέκλα κάθονται τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι οι επόμενες 90 μέρες είναι κρίσιμες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα δίνουν συνεχώς τη «μάχη» επί των ανοικτών θεμάτων της συμφωνίας.
Φορολογικά μέτρα, συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι από τα βασικότερα θέματα για το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων -τα οποία θα κρίνουν και την αξιολόγηση- είναι ασφυκτικά. Όσο για τη στάση των δανειστών, εξακολουθούν να εμμένουν στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου στέλνοντας μηνύματα με κάθε ευκαιρία.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Προαπαιτούμενα… παντού
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το νευραλγικό πόστο του υπουργού οικονομικών κρατά στα χέρια του τα «κλειδιά» της χρηματοδότησης της χώρας και είναι ο κατ’ εξοχήν εμπλεκόμενος στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να βάλει τους δικούς του… αστερίσκους στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακαλώτος έχε άμεση «εμπλοκή» με το… λογαριασμό των προαπαιτούμενων- τα οποία… σαρώνουν όλα σχεδόν τα υπουργεία, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και το δεύτερο «πακέτο» το οποίο περιλαμβάνει ακόμα πιο επώδυνα μέτρα όπως είναι η αύξηση της φορολογίας στους αγρότες, το «κούρεμα» των συντάξεων κ.α. Σημειωτέον δε, ότι τις αμέσως επόμενες μέρες καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών. Μέσα σε όλα τ’ άλλα, μεγάλη είναι η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο και για τα άδεια κρατικά ταμεία. H υστέρηση εσόδων, που είναι περισσότερα των 4 δισ. ευρώ και ο φόβος νέων μέτρων κινητοποιεί τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι θα περιμένουν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, τον ENΦIA κα. Επιπλέον, στόχος του κ. Τσακαλώτου είναι σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ένα μεγάλο μέρος να πηγαίνει στην ελληνική οικονομία και όχι στην εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου χρέους.
Γιώργος Σταθάκης: «Κόκκινα δάνεια» – Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την τύχη των «κόκκινων δανείων», όπως πρόσφατα επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. «Τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους» τόνισε τις προάλλες ο υπουργός για να επαναλάβει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εντός του 2015. Το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής στα μέσα της εβδομάδας, αφού η ανακεφαλαιοποίηση είναι βασική προϋπόθεση για να αποκλειστεί ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων. Η κυβέρνηση ξορκίζει –μάταια μάλλον- την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε εταιρείες distress funds επιμένοντας, ότι αν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ωστόσο, η κυβέρνηση μάλλον έχει αποφασίσει να πουλήσει τα επιχειρηματικά «κόκκινα» αποκλείοντας, προς ώρας, τα στεγαστικά και καταναλωτικά.
Γιώργος Κατρούγκαλος: «Φωτιά» τα εργασιακά και το ασφαλιστικό
Μπροστά στο… γόρδιο δεσμό για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Η Επιτροπή Σοφών εισηγείται ανατροπές-σοκ στο ασφαλιστικό, με την μετατροπή του σε μεγάλο βαθμό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με περικοπές μέσω αλλαγής του τρόπου υπολογισμού συντάξεων αλλά και χορήγησης της βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να ως τις 15 Νοεμβρίου να έρθει σε διαβούλευση και αργότερα να ψηφιστεί, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Στο «δια ταύτα», το βασικό… στοίχημα για τον υπουργό, είναι ότι πρέπει να θεσμοθετήσει αλλαγές που έχουν συμπεριληφθεί στο 3ο Μνημόνιο, διατηρώντας τον στόχο για μείωση της δαπάνης κατά 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκατ. ευρώ για φέτος και κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ για το 2016.
Πάνος Σκουρλέτης: Απελευθέρωση στην αγορά ενεργείας
Τη «χρυσή τομή» δια της οδού των ισοδυνάμων, επιχειρεί να βρει ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης, ώστε να μπορέσει να συνδυάσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας από τους κρισιμότερους και έχουν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, τόσο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, όσο και για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός υπεραμύνεται με κάθε ευκαιρία τη διατήρηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στον δημόσιο τομέα, επιχειρώντας να συγκεράσει την προώθηση «εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση». Πρόσφατη δε, ήταν η δέσμευση του Π. Σκουρλέτη για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του αγωγού TAP.
Κρας-τεστ η αξιολόγηση του Νοεμβρίου
Κρίσιμος σταθμός πάντως για όλα τα υπουργεία είναι η 9η Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνει στο Eurogroup, ο απολογισμός για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αλλά και των επόμενων βημάτων για την Ελλάδα. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης άλλωστε, για τον ορυμαγδό των μέτρων είναι ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα δώσει ώθηση για τη συζήτηση και τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους.