Συνταγή για τριφτή μηλόπιτα

milopita-trifti-forma-kanela-xulo-kopis-sintagi

Μια συνταγή για μηλόπιτα, που θα μυρίσει κυριολεκτικά φθινόπωρο.

Το «τρικ» με την ζύμη στην κατάψυξη είναι ένας από τους δεκάδες τρόπους να ψηθούν τα μήλα στον φούρνο και να φτιάξουμε μια απολαυστική μηλόπιτα. Αυτή εδώ η συνταγή είναι ιδιαίτερη, καθώς δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό – ούτε μίξερ, ούτε άλλα βαριά εργαλεία – και θα δώσει ένα πολύ τραγανό αποτέλεσμα. Το μόνο που πρέπει να έχετε είναι υπομονή και έναν καλό τρίφτη.

Υλικά

Για τη ζύμη: 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
1 βανίλια
Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
4 μεγάλα ξινόμηλα
1 σφηνάκι κονιάκ
50 γρ. σταφίδες
4 κ.σ. καρύδια σπασμένα
1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε το βούτυρο, το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια σε ένα μπολ. Δουλεύουμε με τα χέρια σου ώσπου να πάρουμε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα.
Πιέζουμε τα υλικά να φορμάρουμε δύο μπαλάκια από τη ζύμη, φροντίζοντας το ένα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, για να γίνει η βάση της μηλόπιτας. Τυλίγουμε κάθε μπάλα σε μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 20′ λεπτά.
Στο μεταξύ, μούλιαζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ να φουσκώσουν. Βάζουμε σε ένα μπολ την κανέλα, τη μαύρη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες (αφού τις στραγγίξουμε). Τρίβουμε το μήλο στο χοντρό του τρίφτη και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Στο σημείο αυτό προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC βαθμούς Κελσίου
Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη και τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη μέσα στην ταρτιέρα ή τη φόρμα 30 εκατοστών, όπου θέλουμε να ψήσουμε τη μηλόπιτα. Απλώνουμε τα τρίμματα καλά, χωρίς όμως να πιέσουμε ιδιαίτερα τη ζύμη. Ο σκοπός μας είναι η τριμμένη υφή της να δώσει τραγανό αποτέλεσμα στο γλυκό.
Πάνω από τη βάση στρώνουμε τη γέμιση να πάει παντού.
Τρίβουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης ώστε να σκεπάσουμε τα μήλα στο ταψί.
Ψήνουμε για 45′ λεπτά περίπου να πάρει ελαφρύ χρώμα, αλλά όχι να ροδίσει ιδιαίτερα. Το γλυκό δεν παίρνει έντονο χρώμα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή ώστε να μην καεί ή στεγνώσει
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *