Συνταγή για μουσταλευριά

moustos-moustaleyria-bol-koutali-sintagi

Ο τρύγος τελειώνει και θα βρείτε στην αγορά μούστο για απολαυστικά γλυκά. Ετοιμάζουμε συνταγή για παραδοσιακή μουσταλευριά.

Ο μούστος είναι ο χυμός που παίρνει κανείς από τα σταφύλια αμέσως μετά τον τρύγο. Για να γίνει όμως μουσταλευριά ή πετιμέζι πρέπει να «κόψει» ο βρασμός του. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να προσθέτουν στο καζάνι με το μούστο καθαρή στάχτη από ξύλο (και μόνο). Άφηναν το μούστο όλο το βράδυ και ο βρασμός σταματούσε. Παράλληλα η στάχτη καθόταν στον πάτο ως ίζημα και έπαιρναν με κουτάλα τον «κομμένο» μούστο. Ωστόσο, ο μούστος που θα βρείτε στην αγορά είναι έτοιμος για χρήση.
Υλικά

Μούστος καθαρισμένος
Αλεύρι
Κορν Φλάουρ
Καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι ή ρόδι
Κανέλα σε σκόνη

*Η αναλογία είναι για κάθε ένα φλιτζάνι/ποτήρι μούστο 1 κ.σ. αλεύρι και 1 κ.σ. κορν φλάουρ.

Προετοιμασία

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, μετρώντας το με ένα φλιτζάνι ή ποτήρι. Κρατάμε μισό ποτήρι στην άκρη. Για κάθε ποτήρι υπολογίζουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και άλλη μία κορν φλάουρ.
Λιώνουμε το κονρ φλάουρ στο μούστο που κρατήσαμε στην άκρη.
Βάζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά ώστε να φύγει η μυρωδιά του. Θα δεις να παίρνει ένα ελαφρώς καστανό-κίτρινο χρώμα.
Βάζουμε το μούστο στη φωτιά να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά, σιγά σαν χιόνι και δουλεύουμε με σύρμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αφού ενσωματώσουμε όλο το αλεύρι, προσθέτουμε και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε ζωηρά ώσπου να σφίξει η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μοιράζουμε τη μουσταλευριά σε μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με σουσάμι, καρύδια, αμύγδαλα ή ρόδι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *