Σμυρναίικος μουσακάς, ο αυθεντικός: Το μερακλίδικο πιάτο όπως δεν το έχετε ξαναφάει

shutterstock_1279984237

Βρήκαμε την συνταγή του αυθεντικού σμυρναίικου μουσακά και δεν είχαμε ξαναφάει πιο μερακλίδικο πιάτο.

Λατρεύουμε το καλό φαγητό. Μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργια πιάτα, ωστόσο πάντα θα έχουμε αδυναμία, στα ελληνικά, παραδοσιακά φαγητά.

Είναι λαχταριστά, σπιτικά και (κυρίως) μαμαδίστικα. Και μπορεί να έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε δοκιμάσει και τα αυθεντικά. Για παράδειγμα, ο μουσακάς. Είναι ένα από τα αγαπημένα μας λαδερά φαγητά, με ανατολίτικες ρίζες που έχει συνοδεύσει ουκ ολίγες φορές το τραπέζι μας.

Ωστόσο, συνήθως τρώμε κάποια παραλλαγή του που έχει φτάσει στα μέρη μας και όχι τον αυθεντικό σμυρναίικο μουσακά. Εμείς βρήκαμε την συνταγή του πιο γευστικού πιάτου στο constantinoupoli.com και σας την παρουσιάζουμε:

Σμυρναίικος μουσακάς σε πιάτο
Λαχταριστός σμυρναίικος μουσακάς /Φωτογραφία: Shutterstock

ΥΛΙΚΑ

Λαχανικά

1.500 γρ. μελιτζάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
2 πιπεριές φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
8 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
5 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Κιμάς

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά (ή ανάμεικτος με κιμά αρνίσιο, από σπάλα)
90 ml ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδια ξερά, σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
90 ml κόκκινο ξηρό κρασί
400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
3 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι

Κρέμα γιαουρτιού

700 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
4 αυγά
120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι (προαιρετικά)

Πιάτο μουσακά σε τραπέζι
Αυθεντικός μουσακάς /Φωτογραφία: Shutterstock

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαχανικά: Σε ένα βαθύ σκεύος τοποθετούμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με το αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις ντομάτες σε μία στρώση, τις αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε στη λαμαρίνα να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή σε κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο από τον πυθμένα του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Τηγανίζουμε τις πιπεριές για 1 λεπτό από κάθε πλευρά και τις αφήνουμε και αυτές σε απορροφητικό χαρτί.

Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς. Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και 400 ml νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη. Ρίχνουμε το βασιλικό και ανακατεύουμε.

Μουσακάς: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Απλώνουμε στο ταψί τις μελιτζάνες σε στρώσεις, ρίχνουμε το βασιλικό και από πάνω απλώνουμε τις μισές ντομάτες και τις πιπεριές. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού με τις ντομάτες σε ένα μπολ. Αδειάζουμε πάνω από τα λαχανικά τον κιμά και στρώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε πάνω από τον κιμά και τις υπόλοιπες ντομάτες.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *