Σεισμός – Αλβανία: Έξι οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ! Εκατοντάδες τραυματίες, μεγάλες καταστροφές

albania_earthquake10-768x512

Η Αλβανία χτυπήθηκε ξανά από τον Εγκέλαδο, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα σχεδόν δυο μηνών. Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και 10ετίες, αφήνει πίσω του θάνατο και καταστροφή.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 03:53 (τοπική ώρα), προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβίζοντας πολλούς ανθρώπους στα συντρίμμια. Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι επιβεβαιωμένους νεκρούς και τουλάχιστον 325 τραυματίες.

Σύμφωνα με το exit.al, τα σωστικά συνεργεία που αναζητούσαν εγκλωβισμένους, εντόπισαν τα πτώματα δυο κοριτσιών 10 και 18 ετών στα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε στο Δυρράχιο. Στην ίδια πόλη έχει εντοπιστεί ακόμη ένας νεκρός. Άλλα δυο θύματα έχουν εντοπιστεί σε πόλη 30 χιλιόμετρα βόρεια των Τιράνων, ενώ ένας 50χρονος άνδρας σκοτώθηκε όταν πάνω στον πανικό του τη στιγμή του σεισμού, έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του, στο Κουρμπίν.

Όσο οι ώρες περνούν, τόσο γίνονται ορατές οι καταστροφικές διαστάσεις από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Το επίκεντρο του σεισμού είχε επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται με κατάγματα καθώς μέσα στον πανικό τους την ώρα του ισχυρού σεισμού, πήδηξαν από κτίρια για να σωθούν.

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Κτίρια έχουν καταρρεύσει και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για εγκλωβισμένους. Οι κάμερες κατέγραψαν τη συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης ενός αγοριού από τα ερείπια κτιρίου. Σύμφωνα με το Report TV, το αγόρι εγκλωβίστηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του.

Κι άλλοι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν μετά την κατάρρευση κτιρίων που προκάλεσε ο σεισμός, απεγκλωβίστηκαν.

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν μικροτραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Ο σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του Δυρραχίου, των Τιράνων κι άλλων πόλεων στην Αλβανία. Πολλοί ήταν εκείνοι που πανικόβλητοι βγήκαν στους δρόμους, κάποιοι με τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα (04:53 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών. 

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα στα social media.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 σπίτια και κατέστρεψε ολοσχερώς κάποια από αυτά.


Με πληροφορίες και από exit.al
Φωτογραφίες: Reuters

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *