Σήραγγα Κλεισούρας: Προχωράει το μεγάλο οδικό έργο που θα φέρει πιο κοντά την Καστοριά με την Πτολεμαΐδα
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την κατασκευή της Σήραγγας Κλεισούρας, η οποία θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού για το Πτολεμαϊδα-Καστοριά, δίνοντας σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις δύο πόλεις.
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα ακόμα μεγάλο οδικό project για τη Β. Ελλάδα, το οποίο αφορά στην Σήραγγα Κλεισούρας που θα κατασκευαστεί στην επαρχιακή οδό Καστοριά-Πτολεμαϊδα και συγκεκριμένα στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης.
Πριν λίγους μήνες η σύμβαση για το έργο κατέληξε με έκπτωση 16,72% στην ΑΚΤΩΡ, κατασκευαστική θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και πλέον έχει πάρει τον δρόμο για τις υπογραφές, για να ακολουθήσει η κινητοποίηση των πρώτων εργοταξίων.
Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια υλοποίησης του έργου έχει οριστεί σε 36 μήνες από την ημέρα της υπογραφής. Αν, δηλαδή, τα έργα ξεκινήσουν φέτος, τότε η Σήραγγα Κλεισούρας θα παραδοθεί στους οδηγούς προς τα τέλη του 2025.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.
Η αρτηρία έχει μήκος 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ. Η σήραγγα της Κλεισούρας θα έχει μήκος 1.365 μ., θα είναι διπλής κατεύθυνσης. Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει:
4 ανισόπεδους κόμβους
– σήραγγας Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
– 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
– 4 κάτω διαβάσεις
Όπως έχει επισημανθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το έργο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των πολιτών της Καστορίας, της Εορδαίας και του Αμυνταίου, αφού η υλοποίησή του, όχι μόνο θα ενώσει τις τρεις περιοχές, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης, στο εμπόριο, στις μεταφορές, στον τουρισμό, μειώνοντας τις αποστάσεις και εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια.