Σάκης Καρανικολόπουλος: Απάντηση στον κ. Τόσκο, στη δημόσια αντιπαράθεση για την ΔΕΥΑΚ
Σήμερα (01/02/2020) άνοιξε δημόσια η συζήτηση πάνω στην κριτική που ασκήθηκε στη πολιτική της ΔΕΥΑΚ. Αφορμή για την κριτική αυτή στάθηκε κυρίως η απόφαση 19/2020 της ΔΕΥΑΚ, που αφορούσε έκπτωση της τιμολογιακής πολιτικής σε ποσοστό 30% για δυο βυρσοδεψεία που εμπλέκονται στην μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Κλήθηκα λοιπόν να τοποθετηθώ για τη κριτική αυτή και ραδιοφωνικά, όπου υπήρξε αντιπαράθεση επιχειρημάτων με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Τόσκο.
Να ξεκαθαρίσω καταρχήν ότι η ΔΕΥΑΚ δεν είναι ο κ. Τόσκος, ούτε η κριτική αυτή έπεσε στην στάθμη της προσωπικής κριτικής. Όπως επίσης οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. λειτουργούσαν, λειτουργούν συλλογικά και έχουν υποσχεθεί να σταθούν ενεργό οργανικό συστατικό της Καστοριανής κοινωνίας ακόμα και εξωθεσμικά.
Παρόλα αυτά η πρωτοβουλία να ασκηθεί η συγκεκριμένη κριτική είναι δική μου και φυσικά αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη γι αυτό.
Η κριτική και η αντιπαράθεση στον δημόσιο διάλογο, νομίζω ότι συντελεί σε χρήσιμες επεξηγήσεις, άσκηση καλύτερης και πιο χρήσιμης πολιτικής και περισσότερης διαφάνειας.
Ο κ. Τόσκος επέλεξε όμως μια πιο προσωπική (ας την χαρακτηρίσω “επίθεση”), όχι μόνο στο πολιτικό σκέλος των σωστών ή λάθος αποφάσεων κατά τη δημοτική μου θητεία, αλλά έφτασε στο σημείο να απειλήσει με νομικές κυρώσεις για την κριτική αυτή.
Σε ότι με αφορά ως πρόσωπο για τις λεγόμενες “βόλτες στη Μάλτα”, να πω ότι προτάθηκα γι αυτό, όχι μόνο για την ιδιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος, αλλά κυρίως για την ενεργή συμμετοχή μου τότε στην οργάνωση “+Εργασία-Εθελοντική Εργασία Καστοριάς”. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ανταλλαγής πρακτικών (Το LittleBig Things for Europe), συμμετείχαν παράλληλα κι άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων και θεσμικών φορέων. Και φυσικά δεν ήταν βόλτα. Ήταν μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια ανταλλαγής τεχνογνωσίας, που με βοήθησε να βγάλω πολλά συμπεράσματα για τρόπους ανακύκλωσης, πρόσβαση ΑμεΑ, διαχείριση υδάτων σε νησιωτικό περιβάλλον, διαχείριση μετανάστευσης, κοινωνικής πολιτικής κ.α. που ξεφεύγουν από το πλαίσιο αυτής της ανακοίνωσης.
Σε ότι αφορά το αμιγώς πολιτικό σκέλος και συγκεκριμένα για την ψήφιση της τιμολογιακής πολιτικής (ασχέτως αν ήμουν η όχι σε συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αναφέρθηκε την 27-11-2018, όπου σημειώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια), παρότι δεν το ψήφισα με την απουσία μου, παρόλα αυτά έχει δίκιο, ότι έστω και έμμεσα ουσιαστικά συνηγόρησα με την μη καταγγελία έστω και αργότερα αυτής της απόφασης. Αλλά γενικότερα η ΔΕΥΑΚ ήταν ένα “μαύρο κουτί” αδιαφάνειας κατά τη διάρκεια της θητείας μου, όπου δεν είχα εύκολη πρόσβαση σε μηχανισμούς και διαδικασίες. Εδώ λοιπόν θέλω να ζητήσω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, από τους συνδημότες μου, για την ανεπάρκεια μου εκείνη τη περίοδο σε αυτό το πεδίο. Δηλώνω ότι μάλλον θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου αν είχε πέσει αυτή η άδικη πολιτική στην αντίληψή μου.
Επίσης εκείνη τη περίοδο, μιλάγαμε για οικονομική κρίση και βιωσιμότητα του ίδιου του Δήμου, πόσο μάλλον της ΔΕΥΑΚ, να ανταπεξέλθει οικονομικά. Σήμερα ευτυχώς τα πράγματα έχουν καλυτερέψει για να μπορεί να επαίρεται ο κ. Τόσκος για το έργο του.
Παρόλα αυτά θεωρώ οτι το κομμάτι της διαφάνειας της ΔΕΥΑΚ και θα έλεγα γενικά του Δήμου Καστοριάς, παραμένει προβληματικό (Για να μην πω έχει επιδεινωθεί). Οπότε, η οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να γίνει στο μοναδικό εργαλείο όπου μπορεί κανείς ακόμα να αναζητήσει το τι συμβαίνει.
Την δαιδαλώδη πλατφόρμα του “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”. Όπου φυσικό είναι να κάνει κανείς και λάθος και το γνωρίζουν όσοι το χρησιμοποιούν.
Στη κατηγορία όμως ότι εξαπατώ τους πολίτες, καλό είναι ο κ.Τόσκος (δεν λέω η ΔΕΥΑΚ, που θα ήταν το σωστό και στην οποία ασκείται η κριτική ως οργανισμό, όμως ο κ. Τόσκος, με τα λεγόμενα του στις σημερινές συνεντεύξεις σε δυο ραδιόφωνα, έδωσε μάλλον την εντύπωση ότι “του ανήκει” κάπως), να διορθώσει και λίγο το Site
Κατά τα άλλα τα στοιχεία που παρουσίασε στο δημόσιο διάλογο, είναι αρκούντως πειστικά και όντως μετά και την δική μου αναζήτηση γι αυτά, διαπίστωσα ότι ισχύουν.
Παρόλα αυτά, εμμένω στη θέση ότι η πολιτική του (η πολιτική της ΔΕΥΑΚ, θα ήταν το σωστό), παραμένει περισσότερο υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων, παρά υπέρ της κοινωνίας.
Τέλος, το βρίσκω εξαιρετικά ανησυχητικό, η δημόσια κριτική, ακόμα κι αν είναι λάθος, να συνοδεύεται με μια διάθεση απειλής και εκβιασμού. Αποκαλύπτει ίσως ένα αυταρχικό ήθος και μια αλαζονεία που δεν θα έπρεπε να βρίσκει χώρο. Η ανακοίνωση αυτή δεν γίνεται λοιπόν λόγω υποταγής σε τέτοιου είδους εκβιασμούς, που μπορούν εύκολα να αντιστραφούν, αλλά γιατί απλά είναι δίκαιο να αναγνωρίζονται τα λάθη, όταν γίνονται.
Νομίζω ότι η δημόσια αντιπαράθεση, είναι εποικοδομητική για τους πολίτες και ότι συμβάλει περισσότερο στη διαφάνεια και τον έλεγχο από την κοινωνία των κοινόχρηστων δομών.
Κατά τα άλλα, να ευχηθώ στον κ. Τόσκο, καλή δύναμη στη συνέχεια της θητείας του…
Σάκης Καρανικολόπουλος
dimotiki-kinisi.blogspot.com