Πότε να πείτε στα παιδιά την αλήθεια για τον Aϊ- Βασίλη;

209ef5fa7096b4e6423fdf9afc56b93d_L

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα μεγαλύτερα παιδάκια που είναι και περισσότερο υποψιασμένα έχουν την ίδια απορία και κάνουν στους γονείς τους ερωτήσεις σχετικά με τη ύπαρξη του αγαπημένου Άγιου όλων των παιδιών, που δεν είναι άλλος από τον Αϊ – Βασίλη.

Είναι όμως επιλογή σας να κρατήσετε τον μύθο ζωντανό μαζί με το παιδικό όνειρο ή να επιλέξετε να πείτε την αλήθεια και να «γκρεμίσετε» το όνειρο.

Πολλοί γονείς αισθάνονται αμηχανία στην σκέψη ότι θα έρθει η μέρα που το παιδί τους θέσει το δύσκολο ερώτημα για τον γλυκό παππούλη με την κόκκινη στολή που μοιράζει δώρα και χαμόγελα σε όλα τα παιδάκια του κόσμου. Ακόμη κι αν επιλέξετε όμως να κρατήσετε το όνειρο ζωντανό όλο και κάποιο παιδάκι στην παιδική χαρά ή το σχολείο θα θορυβήσει το δικό σας και θα το γεμίσει δυσπιστία, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη ακόμη και απέναντι στους γονείς. Ποιο είναι το σωστό λοιπόν; Σε ποια ηλικία μπορούμε να αποκαλύψουμε τη αλήθεια στα παιδιά μας; 

Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, έχει βρεθεί ότι γύρω στην ηλικία των 8 ετών κατά μέσο όρο τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν την αλήθεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ τα παιδιά αντιδρούν ήπια στο νέο της μη ύπαρξης του Αϊ Βασίλη , οι γονείς στεναχωριούνται περισσότερο στην αποκάλυψη αυτή.

Το πότε τα παιδιά αντιλαμβάνονται την μη ύπαρξη του Αϊ Βασίλη σχετίζεται με το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών και την γνωσιακή τους ωρίμανση. Σταδιακά φαίνεται ότι υπάρχει μείωση των ποσοστών πίστης στις ηλικίες των 4 και 6 ετών κάτι που σχετίζεται και με την ωρίμανση που αναφέρεται σε θεωρίες.

Tα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας δεν εντυπωσιάζονται με τις εκπληκτικές δυνατότητες του Αϊ Βασίλη, ούτε με τις μη λογικές απαντήσεις που δίνουν οι μεγάλοι στις ερωτήσεις τους.

Στις μικρές, όμως, ηλικίες η φαντασία συγχέεται με την πραγματικότητα. Παρόλα αυτά δεν βλέπουμε σπάνια και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με καλή κριτική ικανότητα να αρκούνται στις απαντήσεις που τους παρέχονται. Φαίνεται λοιπόν, ότι σημαντικό παράγοντα παίζει και η ύπαρξη της πίστης στο να παραμένουν για λίγο καιρό ακόμα οι απόψεις αυτές.

Ακολουθήστε την επιθυμία του παιδιού σας

Ανεξάρτητα από τις έρευνες και τις στατιστικές, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν τα παιδιά τους να δώσουν ενδείξεις ότι είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την πίστη στην Άγιο Βασίλη. «Όταν τα παιδιά αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την γνησιότητα του Άγιου Βασίλη χρησιμοποιώντας περισσότερο τη λογική, τότε θα καταλάβετε πώς ήρθε η ώρα της αποκάλυψης.», συμβουλεύει η Helen Egger, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke.

Για παράδειγμα, μπορεί η κόρη σας να γίνεται καχύποπτη με όλους εκείνους του Aϊ Βασίληδες που συναντάτε κάθε φορά σε διαφορετικά εμπορικά καταστήματα. Ή μπορεί ο γιος σας να θέτει ερωτήσεις για το πώς προλαβαίνει ο Άγιος Βασίλης να περάσει από όλες τις καμινάδες του κόσμου και να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά, μέσα σε μία νύχτα.

Τι νόημα έχει όλο αυτό;

Είναι σημαντικό – για να μην τραυματίσετε το παιδί – όλη αυτή η συζήτηση να γίνει με δική του πρωτοβουλία. Μάλιστα η ιδανική στιγμή είναι αφού τελειώσουν οι γιορτές.

Τέλος, ακόμη πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η όλη ιστορία με τον Άγιο Βασίλη μπορεί να είναι απλά ένας μύθος, ένα παραμύθι, το πνεύμα της προσφοράς όμως προς τους αδύναμους και της ενίσχυσης των ανθρώπινων δεσμών που τον συνοδεύει, είναι άκρως αληθινό και οικουμενικό.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *