Ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες και οι πιο ζημιάρικες μάρκες αυτοκινήτων
Η αξιοπιστία των οχημάτων σήμερα βρίσκεται στο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών, με το συνολικό επίπεδο προβλημάτων που ανέφεραν οι ιδιοκτήτες να μειώνονται κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα της J.D. Power and Associates. Η έρευνα αφορά σε αυτοκίνητα ηλικίας τριών ετών και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Νοέμβριο του 2020 και είναι η 32η χρονιά που αυτή γίνεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Dave Sargent, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο J.D. Power. «Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν όλο και πιο αξιόπιστα οχήματα – αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προβληματικές περιοχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Πώς γίνεται η έρευνα
Στη φετινή έρευνα πήραν μέρος 33.251 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που όπως είπαμε έχουν στην κατοχή τους το αυτοκίνητο τα τελευταία τρία χρόνια και οι οποίοι ανέφεραν προβλήματα που αντιμετώπισαν τους τελευταίους 12 μήνες.
Συνολικά, αξιολογούνται 177 σημεία που ομαδοποιούνται σε 8 βασικές κατηγορίες. Αυτές περιλαμβάνουν το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τον κινητήρας και το κιβώτιο, το εξωτερικό του αυτοκινήτου (αμάξωμα), το εσωτερικό, την ομάδα οθόνες/λειτουργίες/διακόπτες, την οδηγική εμπειρία, το σύστημα θέρμανσης-κλιματισμού και τα καθίσματα.
Γενικά συμπεράσματα
Η έρευνα κατέδειξε έναν μέσο όρο προβλημάτων κατά 10% μικρότερο από πέρυσι. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 121 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα έναντι 134 της περασμένης χρονιάς.
Επίσης, η καταγραφή έδειξε σημαντική βελτίωση στην αξιοπιστία των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας καθώς και σε αυτά της πλοήγησης με τους χρήστες να προτιμούν να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την συνδεσιμότητα (Apple CarPlay – Android Auto) από τα ενσωματωμένα στο σύστημα λογισμικά.
Οι πέντε καλύτερες και οι πέντε χειρότερες εταιρείες
Τα αποτελέσματα της έρευνας τοποθετούν τη Lexus στην κορυφή της αξιοπιστίας αναφέροντας 81 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα και ακολουθούν η Porsche, η Kia, η Τoyota και η Buick,
Αντίθετα οι πέντε χειρότερες εταιρείες είναι η Land Rover με 224 βλάβες ανά 100 αυτοκίνητα και ακολουθούν η Alfa Romeo, η Jaguar, η Chrysler και η Volkswagen.
Σε ό,τι αφορά στις λεγόμενες premium εταιρείες, η πιο αξιόπιστες είναι όπως προείπαμε η Lexus και η Porsche με 81 και 86 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα αντίστοιχα και ακολουθούν οι Cadillac (100), Genesis (102), Lincoln (106), Acura (108), BMW (108), Mercedes-Benz (122), Audi (127), Infiniti (137), Volvo (143), Tesla (176), Jaguar (186) και Land Rover (244).
Την ίδια στιγμή στις εταιρείες «μαζικής παραγωγής» η Kia κερδίζει την καλύτερη βαθμολογία με 97 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα με το βάθρο να συμπληρώνεται από την Toyota (97) και την Hyundai (101).
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα
Όπως βλέπετε η Tesla δεν συμπεριλαμβάνεται στον βασικό πίνακα, και αυτό διότι η εταιρεία δεν δίνει την άδεια να συμπεριληφθούν τα οχήματά της στην έρευνα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά η J.D Power συγκέντρωσε στοιχεία από τις υπόλοιπες πολιτείες και αναφέρει συνολικά 176 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα.
Ασιατική κυριαρχία
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ιαπωνικά και κορεατικά αυτοκίνητα υπερτερούν σαφώς σε αξιοπιστία των ευρωπαϊκών, την ώρα που τα αμερικανικά βρίσκονται στη μέση. Συγκεκριμένα τα ιαπωνικά και κορεατικά έχουν ένα μέσο όρο βλαβών 115 ανά 100 αυτοκίνητα, τα αμερικάνικα 126 ανά 100 αυτοκίνητα, ενώ τα ευρωπαϊκά 131 ανά 100 αυτοκίνητα.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, είναι πιο αξιόπιστα από τα λεγόμενα premium με 129,75 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα, και 130,43 προβλήματα ανά 100 αυτοκίνητα αντίστοιχα. Με λίγα λόγια, το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» εδώ δεν ισχύει.
Tέλος, η Porsche 911 είναι αυτή που κατέκτησε το βραβείο του πιο αξιόπιστου μοντέλου, ενώ στις κατηγορίες τα σεντάν υπερτερούν των SUV και pickup (δείτε τους σχετικούς πίνακες).