ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Τρέχουν στην κυβέρνηση για συμβιβασμό με την Τρόικα
Οι Βρυξέλλες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως για να προχωρήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο και μάλιστα άμεσα ώστε να γίνει ο δύσκολος συμβιβασμός με την Τρόικα.
Εργαστείτε εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα τα μέλη του Euro Working Group.
Την ανάγκη, οι επικεφαλής της τρόικας και η κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν τα μέλη του Euro Working Group, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν κυβέρνηση και Τρόικα να βρουν λύση άμεσα
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μετά τις 8 το βράδυ χθες και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση, σε άλλους τομείς.
Όπως, επίσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Τα μέλη του Euro Working Group ζήτησαν από την Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο».
Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η τακτική του «μία ζέστη μία κρύο» συνεχίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προς την Ελλάδα.
Στους ισχυρούς της Ευρώπης στρέφεται ο Σαμαράς
Τηλεφωνικές επαφές ξεκίνησε από χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο φαίνεται να κρατά σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αναζητώντας διέξοδο από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Τρόικα για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.
Ετσι η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες ο κ.Σαμαράς επικοινωνώντας με το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ, αλλά και με τους ηγέτες των ισχυρών χωρών της Ευρώπης, προκειμένου να πείσει ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί εν όψει της αξιολόγησης και πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά αιτήματα για περαιτέρω μείωση σε μισθούς ή συντάξεις ή για νέους φόρους.
Προβληματισμός για τη στάση της Γερμνανίας
Το πρόβλημα, ωστόσο, τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για τον πρωθυπουργό, προσωπικά, είναι το γεγονός πως το Βερολίνο έχει σκληρύνει επικίνδυνα τη στάση του και δείχνει να στηρίζει την αδιαλλαξία του ΔΝΤ και της Τρόικα, ενώ προωθεί ενεργά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Αυτό το οποίο συζητούν εδώ και καιρό τα στελέχη της Τρόικα (και παραδέχεται δειλά δειλά η ελληνική κυβέρνηση), δηλαδή την παράταση του Μνημονίου, φαίνεται να το επιδιώκει και το στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ, με μπροστάρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγές από το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Mega, τονίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση και πως το… σύνθημά της είναι «καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν θέλει να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού». Ουσιαστικά, η νέα σκληρή γραμμή που χαράσσει το Βερολίνο ευθυγραμμίζεται (έστω και ανεπίσημα) με την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ, αγγίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την πιθανή επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.