Παραγωγοί της υπόλοιπης Ελλάδας εκδήλωσαν την επιθυμία να … μεταναστεύσουν με τα κοπάδια τους στην Καστοριά
«Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη Διάσκεψη, έγινε στην Δ. Μακεδονία την Παρασκευή.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων το γίδινο γάλα και οι πολύπλευρες προοπτικές του, τα πλεονεκτήματα της φέτας έναντι άλλων τυριών, η υγεία και ευζωία των ζώων ως παράμετρος παραγωγικότητας, η αναγκαιότητα υποστήριξης των αυτοχθόνων φυλών και η επιβίωση του κτηνοτρόφου ως αγρο – επιχειρηματία.
Παράλληλα, έγινε μία εισαγωγική προσέγγιση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης Υπαίθρου, τα Διδακτικά και Κοινωνικά Αγροκτήματα. Ένα μοντέλο που χαίρει ευρείας αποδοχής, ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκές χώρες με ορεινό και ημιορεινό γεωμορφολογικό ανάγλυφο, όπως αυτό της Δ. Μακεδονίας.
Ήταν μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας, που στο επόμενο διάστημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, με τμηματοποίηση και εμβάθυνση σε κάθε θεματικό κεφάλαιο, προκειμένου να υπάρξει πρακτική πλέον δρομολόγηση της θεωρητικής γνώσης και να αγγίξει ωφέλιμα κάθε επιχειρηματία, αλλά και παραδοσιακό, παραγωγό.
Στόχος η δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, κάθετων και πολυλειτουργικών, η διάκριση και διεθνής αναγνωρισιμότητα των τυριών της Δ. Μακεδονίας, η διασύνδεση του πρωτογενή με την αγρο ψυχαγωγία και τον αστικό πληθυσμό (τους καταναλωτές δλδ) και ασφαλώς η αναγκαία δικτύωση, η οποία θα ενισχύσει την δυναμικότητα και εξωστρέφεια.
Εξαιρετικά τιμητικό και ευοίωνο, το γεγονός ότι παρακολούθησαν, εκ του μακρόθεν δυστυχώς λόγω Covid-19, πολλοί παραγωγοί της υπόλοιπης Ελλάδας και εκδήλωσαν την επιθυμία να … μεταναστεύσουν με τα κοπάδια τους στα Γρεβενά, την Καστοριά, την Φλώρινα, την Κοζάνη.
Το μελετάμε! Ανοίγουμε δρόμους…»
Πηγή: fb Elena Namini