Παναγία των Παρισίων: θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξαναγίνει όπως ήταν

notredame_blaze_inside2-768x512

Η Παναγία των Παρισίων είναι η «καρδιά» του Παρισιού. Ο καθεδρικός που «έστεψε» βασιλείς και αυτοκράτορες, που άντεξε σε καταστροφές και πολέμους και όπου έγινε η κηδεία του Σαρλ ντε Γκολ. Η Notre Dame «πληγώθηκε» από τη φωτιά της Δευτέρας (15.04.2019) αλλά -ευτυχώς- όχι ανεπανόρθωτα.

Για να την ξαναθαυμάσει όλος ο κόσμος στο μεγαλείο της, για να ξανασταθεί στα πόδια της η Παναγία των Παρισίων θα χρειαστούν χρόνια, ίσως δεκαετίες. Θα χρειαστούν και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Θα απαιτηθούν χιλιάδες κυβικά ξυλείας.

Όμως η Παναγία των Παρισίων, η «καρδιά» και σύμβολο του Παρισιού, έχει φανατικούς θαυμαστές. Λάτρεις του μεγαλείου και της ιστορίας της. Αυτοί είναι που ήδη δηλώνουν πως θα συνεισφέρουν οικονομικά στα έργα αποκατάστασης.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Notre Dame, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα. Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Όμως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Με την άποψη πως θα χρειαστούν έως και 10 χρόνια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, δεν συμφωνεί ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. «Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», είπε. Και πρότεινε ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο. «Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Η Notre Dame… αντέχει

Παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί ο ναός, η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» ακόμα. Έχουν βέβαια εντοπιστεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, όπως δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (…) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί» και το οποίο οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

Ο γενικός βικάριος της Notre Dame είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εικόνα στο εσωτερικό του ναού θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο φως προκαλούν σοκ.

Συγκίνηση προκαλεί μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους τρεις οργανίστες της Notre Dame.

Πανστρατιά για την Παναγία των Παρισίων

Από την πρώτη στιγμή, αργά το βράδυ της Δευτέρας (15.04.2019) και αφού είχε πια γίνει σαφές ότι ο μεγάλος κίνδυνος είχε περάσει, με τη φωνή να «σπάει» από τη συγκίνηση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει βοήθεια απ’ όλους για να αναγεννηθεί η Παναγία των Παρισίων.

Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή του ήταν δυο από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH και ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering (και σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ). Ο πρώτος ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 200 εκατ. και ο δεύτερος 100 εκατ. ευρώ.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης, ενώ βοήθεια ανακοίνωσαν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, θα… ανταποδώσει τη βοήθεια. Ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσέφερε επίσης βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, διατράνωσαν οι ευρωβουλευτές. «Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε«, είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και υποσχέθηκε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ.

«Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι«, δήλωσε ο Γιούνκερ. «Σε όλων μας τις ζωές το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο«.

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση«.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: «Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι«.

Ο βασιλιάς που έχασε τον ύπνο του

Ο βασιλιάς Αμόν Ν΄Ντουφού Ε’, του Κρενζαμπό, της πρωτεύουσας του βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού θα κάνει μια δωρεά για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, όπου το 1687 βαπτίστηκε ο Λουδοβίκος Ανιαμπά, ένας πρίγκιπας του βασιλείου.

«Οι εικόνες της πυρκαγιάς τάραξαν τον ύπνο μου και πέρασα μια πολύ κακή νύχτα, γιατί αυτός ο καθεδρικός ναός αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ του βασιλείου μου (σ.σ. το Σανουί είναι γαλλικό προτεκτοράτο από τον Ιούλιο του 1843) και της Γαλλίας«, υπογράμμισε ο μονάρχης του βασιλείου Άκαν – μεγάλη εθνοτική ομάδα που εκτείνεται από την Ακτή Ελεφαντοστού έως το Τόγκο.

Σε ηλικία 15 ετών, ο πρίγκιπας Ανιαμπά, ευγενής της περιοχής αυτής, οδηγήθηκε στη Γαλλία το 1687 από τον ιππότη του Αμόν σε ένδειξη πίστης στον Λουδοβίκο ΙΔ’. Βαπτίστηκε από τον ιερωμένο και θεολόγο Ζαν-Μπενίν Μποσυέ και πήρε το όνομα του νονού του: Λουδοβίκος. Ονομάστηκε Λουδοβίκος Ανιαμπά, πριν διοριστεί αξιωματικός στο βασιλικό τάγμα, με τον βαθμό του λοχαγού.

Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ θα τον τιμήσει με το μετάλλιο της «Τάξης του Αστεριού της Παναγίας των Παρισίων» και στις 12 Φεβρουαρίου 1701, ο Λουδοβίκος Ανιαμπά έλαβε τα παράσημα της τάξης του μέσα στον Καθεδρικό Ναό πριν επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *