Πέδρο Μαρτίνς: Ενας προπονητής με πρόβλημα καρδιάς, που το… λέει η καρδιά του
Αν ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσιζε να γράψει βιβλίο θα είχε να γράψει πολλά. Πάρα πολλά. Γιατί έχει ζήσει πολλά. Πραγματικά πάρα πολλά.
Γεννημένος τον Ιούλιο του 1970 στην περιοχή Σάντα Μαρία Ντα Φέιρα της Πορτογαλίας. Στα Βόρεια της χώρας, καμιά 20 χιλιόμετρα μακριά από το Οπόρτο. Τρία παιδιά είχε η οικογένεια του. Όλα αγόρια, ένα εξ’ αυτών και ο Πέδρο. Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού, με τον οποίο μετρά πολλές επιτυχίες κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Πέδρο Μαρτίνς μωρό…
…
Το πρόβλημα καρδιάς στην οικογένεια Μαρτίνς
Πριν 14 χρόνια ο Πέδρο Μαρτίνς έχασε τον πατέρα του, που εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων. Μετά από ένα χρόνο η μοίρα ξαναχτυπά την οικογένεια Μαρτίνς. Φεύγει από τη ζωή και ο ένας γιος. Λόγω καρδιακών προβλημάτων και οι δύο τους. Το σοκ μεγάλο, ισχυρό. Ο Πέδρο μαθαίνει ότι έχει και ο ίδιος προβλήματα με την καρδιά του. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος παίρνει χάπια χοληστερόλης και περιστασιακά ασπιρίνη για να αραιώνει το αίμα (σ.σ η ασπιρίνη έχει αποδεχθεί ότι προστατεύει από το έμφραγμα). Η μητέρα του είχε κατάστημα με ρούχα. Από μικρός είχε… καψούρα το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας του ήταν επικεφαλής στην Φερεϊρένσε από το 1976 έως το 1978. Μεγάλωσε μέσα σε αποδυτήρια. Το ποδόσφαιρο είχε μπει ήδη στο DNA του. Η Φερεϊρένσε ήταν η πρώτη του μεγάλη αγάπη. Φόρεσε την φανέλα της από τα 7 μέχρι τα 23 του.
Ο Πέδρο Μαρτίνς έφηβος
Τον Ιούνιο του 1984 έκλαψε πολύ. Οταν η Πορτογαλία αποκλείστηκε από τον τελικό του EURO 1984 από τη Γαλλία στην παράταση, από το γκολ του Μισέλ Πλατινί. Ηταν 14 ετών. Ξεκίνησε να παίζει επιθετικός στην ομάδα του, έβαζε γκολ και έτσι έγινε γνωστός σε πολύ κόσμο. Σε χρόνια δύσκολα για την περιοχή του, σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από το… σήμερα. Δύο χρόνια μετά το σοκ από το EURO 1984, σταμάτησε το σχολείο, δεν ήθελε να ακούει για… αυτοκίνητα και πήρε αγκαλιά μια ποδοσφαιρική μπάλα. Έκτοτε δεν την άφησε ποτέ. Ο πατέρας του προσπάθησε να τον πάρει κοντά του, τον έβαλε στα λογιστικά της επιχείρησης, αλλά έξι μήνες μετά εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια. Ο Πέδρο ήταν για το ποδόσφαιρο. Τελεία και παύλα.
Ο Πέδρο Μαρτίνς ποδοσφαιριστής
Οταν παράτησε την Σπόρτινγκ για ένα… ταξίδι
Άνθρωπος της διαίσθησης. Του έκανε πρόταση η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας όταν ήταν πιτσιρικάς, αλλά δεν πήγε. Γιατί δεν ήθελε να ταξιδέψει σε τουρνουά στην Ισπανία. Έτσι έλεγε η διαίσθηση του. Τελικά έμεινε στην Φερεϊρένσε με επαγγελματικό συμβόλαιο, που του έδινε 22.500 εσκούδος. Περίπου 112 ευρώ δηλαδή. Απέναντι στην Ουνιάο έκανε ντεμπούτο και από λάθος του έγινε το 2-0. Αμέσως μετά σκόραρε, αλλά τελικά ήρθε η ήττα με 4-1. Για κάθε δυσκολία, είχε μια αντίδραση, μία απάντηση.
Η οικογένεια Μαρτίνς και δεξιά ο Πέδρο με την κόκκινη γραβάτα
Στα 22 του έβαλε… κουλούρα. Με τη γυναίκα που γνώρισε από το Λύκειο. Τη Λίνα. Άνοιξαν και μαγαζί με είδη δώρων και ρούχα στην Σάντα Μαρία Ντα Φέιρα. Την έχουν ακόμη αυτή την επιχείρηση. Έχτισε σπίτι με τα πρώτα του χρήματα από το ποδόσφαιρο. Ο γιος του Ρικάρντο γεννήθηκε ένα χρόνο μετά. Δεν ήταν εκεί όμως ο Πέδρο. Ήταν στην προετοιμασία, την ώρα της προπόνησης γέννησε η γυναίκα του. Το έμαθε από το τηλέφωνο. Από εκεί και πέρα όλα πήραν την… πορεία τους στην οικογένεια του, στο ποδόσφαιρο, ενώ από το 2006 εργάζεται πια ως προπονητής. Και φτάσαμε στο «τώρα» με τον Ολυμπιακό όπου έχει σημαντικές επιτυχίες και γράφει ιστορία στην Ευρώπη.
Οι γονείς του και αριστερά ο Πέδρο Μαρτίνς
Θέλει να μάθει ελληνικά, δεν θέλει social media
Ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να βελτιώνεται. Να εξελίσσεται. Παραδέχεται πως «Προσπαθώ να μάθω ελληνικά και να βελτιώσω τα αγγλικά μου, πρέπει να μιλώ γαλλικά. Ως προπονητής, εργάζομαι 24 ώρες την ημέρα. Στα κοινωνικά δίκτυα, είμαι εκτός… Δεν συμμετέχω, δεν διαβάζω, επειδή δεν μου λένε τίποτα. Είναι το είδος της κριτικής, που είναι πιο πολύ αρνητική από ό,τι θετική. Δεν βλέπω τα κοινωνικά μου δίκτυα. Οι άνθρωποί μου τα διαχειρίζονται και αρνούμαι να τα δω. Μερικές φορές τα παιδιά μου, θέλουν να μιλάνε για αυτά στο τραπέζι και δεν το επιτρέπω (…). Δεν ακούω [την κριτική]. Μόνο από τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Δεν διαβάζω εφημερίδες και οι ελληνικές είναι περίπλοκες…».
Πηγή πληροφοριών: tribunaexpresso.pt
Πηγή: iefimerida.gr