Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας αδικεί κατάφορα την Π.Ε. Καστοριάς
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: «Ο σχεδιασμός της Ακαδημαϊκής Επιτροπής ως προς τον Πανεπιστημιακό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας αδικεί κατάφορα την Π.Ε. Καστοριάς»
Λόγω της αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Δυτικής Μακεδονίας και κατόπιν της κατανομής των Σχολών που προτάθηκαν από την Ακαδημαϊκή Επιτροπή για την Π.Ε. Καστοριάς, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήριου Αδαμόπουλου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018, ούτως ώστε οι τοπικοί φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε αυτό το θέμα.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς Μαρία Αντωνίου ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία ξεπέρασε τις δύο ώρες, υπήρξε η ταύτιση αλλά και η σύγκλιση απόψεων. Ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε πως θα ξεκινήσουν οι διεκδικήσεις για την Π.Ε. Καστοριάς, καθώς η πρόταση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής αδικεί την Καστοριά «Υπάρχει ξεκάθαρη αδικία προς τα εμάς. Παράλληλα δεν διορθώνεται η αδικία που υπέστη η περιοχή μας κατά τα προηγούμενα έτη, με το θέμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής».
Ο Αντιπεριφερειάρχης θέλοντας να διευκρινίσει τι σημαίνει αδικία είπε πως ο πρόσφατος σχεδιασμός θέλει την Καστοριά να έχει λιγότερα τμήματα σε σχέση τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, βέβαια στην ίδια μοίρα βρίσκεται και η Π.Ε. Γρεβενών. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή οι έδρες είναι κατανεμημένες ως εξής: τέσσερις στην Κοζάνη και τρεις στη Φλώρινα. Η κατάσταση αυτή μπορεί εύκολα να μεταφραστεί για την Καστοριά και τα Γρεβενά και ως οι Π.Ε. με τους λιγότερους φοιτητές στο σύνολο των τμημάτων «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε η γενική ομοφωνία -πλην μερικών διαφορών- στις διεκδικήσεις μας. Θέλουμε να διεκδικήσουμε παραπάνω τμήματα από αυτά τα οποία μας προτείνει η Ακαδημαϊκή Επιτροπή. Αυτό το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως θα διεκδικήσουμε το Μαθηματικό Τμήμα, αλλά και τη Σχολή Θετικών Επιστημών, μαζί με ακόμα ένα τμήμα, ενδεχόμενος το Φυσικό. Θεωρώ πως αυτή θα ήταν η δίκαιη εξέλιξη».
Η Βουλευτής της Ν.Δ. δήλωσε επίσης πως βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων ώστε να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων «Σκοπός της σύσκεψης, ήταν να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διεκδικήσουμε –τουλάχιστον- μια σχολή με έδρα την Καστοριά. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη καθώς διαφώνησε η συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπρόσθετα η κα Αντωνίου ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη να κληθεί και παρευρεθεί στη σύσκεψη η αρμόδια Επιτροπή, έτσι ώστε να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πρόταση, τι ακριβώς περιλαμβάνει, ποια είναι τα κριτήρια και ποια στοιχεία έλαβαν στα υπόψιν του και πώς τελικά προέκυψε το αποτέλεσμα «Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι πως όλα τα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από την Κοζάνη και από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι αυτοί οι οποίοι θα φτιάξουν τον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν μέλη από όλες τις περιοχές της Δ.Μ.».
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, διευκρίνισε πως η αρμόδια επιτροπή συγκροτήθηκε με θεσμικούς όρους και έτσι αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Δ.Μ., τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. Δ.Μ., Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας «Η επιλογή έγινε με βάση ακαδημαϊκά και πανεπιστημιακά κριτήρια. Η Καστοριά είναι πράγματι αδικημένη. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι την τελική απόφαση για τη συγκρότηση των τμημάτων θα πάρει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».
Ο κ. Αδαμόπουλος ενημέρωσε πως προσκάλεσε την Ακαδημαϊκή Επιτροπή, ωστόσο μέσω επιστολής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μεταβίβασε πως δεν θα υπάρξει δημόσια ενημέρωση και τοποθέτηση μέχρι τις τελικές αποφάσεις.
Η κα Τελιγιορίδου δήλωσε πως κατά τον παρελθόν υπήρξαν από μεριάς της Καστοριάς μαξιμαλιστικές προτάσεις, οι οποίες διεκδικούσαν ανέφικτα πράγματα και είχαν ως αποτέλεσμα τις συνεχόμενες ήττες «Εκτιμώ ότι στο στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε θα πρέπει οι προτάσεις μας να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνεται στα υπόψιν μας η δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα τρία τμήματα του ΤΕΙ Καστοριάς, το διδακτικό προσωπικό, οι υποδομές αλλά και πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είναι βιώσιμο στο σύνολό του και να μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα οι διαπιστώσεις είναι ότι το δικό μας πανεπιστήμιο παίρνει περίπου το 1,5% των φοιτητών πανελλαδικά. Γίνεται αντιληπτό, πως δεν είναι μπορεί βιώσιμο και μάλιστα τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εισακτέοι που είτε ζητάνε μεταγραφή ή δεν φοιτούν καθόλου. Έχοντας ως βάση όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες, η επιλογή που έχει το Υπουργείο είναι να δημιουργηθεί ένα camp -δηλαδή η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας- με την ταυτόχρονη δημιουργία τμημάτων τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πανεπιστημιακή κοινότητα και εκπαίδευση στο σύνολο τής χώρας. Εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί μπορούμε να πούμε είναι ότι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει ένα πανεπιστήμιο μεσαίου μέγεθος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουμε σαν της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας. Τέλος θα ήθελα να πω ότι διεκδικούμε το Μαθητικό Τμήμα, διεκδικούμε τη διατήρηση και των τριών τμημάτων, όπου ανοίξαμε το ένα εξ αυτών ενώ το είχε κλείσει το σχέδιο “Αθηνά”. Δεν δίνουμε τίποτα από τα τρία τμήματα που υπάρχουν στην Καστοριά παρόλο που κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε ακόμα και η ανταλλαγή. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς τις διεκδικήσεις μας».