Ο λόγος που σε αποφεύγει όταν θέλεις να κάνετε σεξ

sexapohi1

Οταν γίνεται συζήτηση για το σεξ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να παραδεχτούν, ότι όχι απλά δεν το απολαμβάνουν συχνά αλλά το αποφεύγουν, ακόμα και όταν βρίσκονται σε μια σχέση και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ναι πολύ καλά διάβασες! Η ερωτική πράξη αποτελεί απόλαυση, αλλά υπάρχουν ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ η μεταξύ τους σχέση δηλώνουν πως είναι απόλυτα υγιής.

Αν αυτό σου μοιάζει εξωπραγματικό, παράλογο, μη φυσιολογικό ή εύχεσαι να μην σου τύχη ποτέ, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποφάσισε να εξέτασει ο ψυχίατρος Σερβίν Ασάρι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος έχει ασχοληθεί σε βάθος με την ανθρώπινη συμπεριφορά και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική πράξη ασκεί μεγάλη επιρροή σε πολλές πτυχές του well-being: είναι μια από τις βασικότερες φυσιολογικές ανάγκες, τροφοδοτεί την ταυτότητά μας και αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής μας ζωής.

Σύμφωνα με τον Σερβίν Ασάρι, οι άνθρωποι οι οποίοι απολαμβάνουν περισσότερο σεξ αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης, ικανοποίησης από τη ζωή και καλύτερη ποιότητα ζωής, σε αντίθεση με εκείνους που παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα απόλαυσης σεξ ή και αποφυγή του, καταστάσεις που συνδέονται με τη δυσφορία, το άγχος, την κατάθλιψη και τα προβλήματα στις σχέσεις.

Να σημειώσουμε, ότι άλλη έρευνα, αυτή του σεξολόγου Αλφρεντ Κίνσεϊ, διαπίστωσε πως το 19% των ενηλίκων δεν έκαναν σεξ, ποσοστό το οποίο εξαρτάται τόσο από το φύλο, όσο και από την οικογενειακή κατάσταση κάποιου.

Αλλες πάλι μελέτες έχουν δείξει, ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν το σεξ- κάποια στιγμή στη ζωή τους- από τους άνδρες, καθώς το 40% θα το βιώσει έστω και μία φορά αυτό εξαιτίας παραγόντων όπως ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και η χαμηλή λίμπιντο.

Ακόμη, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποφύγουν το σεξ λόγω παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ή λόγω του φόβου που αναπτύσσουν όταν είναι έγκυες να μην βλάψουν το έμβρυο ή επειδή δεν αισθάνονται κανένα ενδιαφέρον.

Από την άλλη πλευρά οι συχνότερες αιτίες που οδηγούν τους άντρες στην αποφυγή του σεξ είναι η στυτική δυσλειτουργία, οι χρόνιες παθήσεις ή απλά η έλλειψη της κατάλληλης ευκαιρίας.

Στην κορυφή των παραγόντων τα προβλήματα υγείας

Τα συμπεράσματα των ερευνών δείχνουν πως τα προβλήματα υγείας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους παράγοντες που οδηγούν στην αποχή από το σεξ και για τα δύο φύλα. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις αρνούνται να κάνουν σεξ προκειμένου να μην πάθουν καρδιακή προσβολή.

Στα προβλήματα υγείας ανήκουν και ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές της προσωπικότητας, η κατάχρηση ουσιών, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η κακή ποιότητα του ύπνου, αλλά και προβλήματα όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία (η μεγάλη σωματική μάζα και η κακή εικόνα του σώματος έχουν καταστροφικό ρόλο για την ανάπτυξη οικειότητας).

Επίσης, η λήψη φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα κατά του στρες, έχει συνδεθεί με τη μειωμένη λίμπιντο, η οποία στη συνέχεια συμβάλλει στη σεξουαλική αποχή, ενώ τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης μπορούν να παίξουν κι αυτά αρνητικό ρόλο.

Κοινωνικοί και συναισθηματικοί παράγοντες

Διαπιστώνεται, ότι η μοναξιά μειώνει το χρόνο που κανείς αφιερώνει με άλλα άτομα και την ευκαιρία για σεξουαλική συναναστροφή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και τα δύο φύλα στη σεξουαλική απογοήτευση, ενώ πολλοί από τους ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο ερωτικό σύντροφο στρέφονται στα πορνό, αντικαθιστώντας τις πραγματικές σεξουαλικές πράξεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πραγματική σεξουαλική τους ζωή με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν κάνουν σεξ επειδή ντρέπονται ή επειδή αισθάνονται ενοχές ή απλά επειδή πιστεύουν ότι έχουν περάσει τα χρόνια τους.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *