Ο βήχας σταματάει με σοκολάτα καλύτερα απ’ ό,τι με σιρόπι
Μπορεί να ακούγεται ως κάτι “πολύ καλό για να είναι αληθινό”, αλλά σύμφωνα με σχετική μελέτη, η σοκολάτα είναι στην καλύτερη στο να καταπραΰνει τον βήχα απ’ ό,τι το παραδοσιακό σιρόπι βήχα.
Ο καθηγητής Alyn Morice, Επικεφαλής Καρδιοαγγειακών και Αναπνευστικών Μελετών στο πανεπιστήμιο του Hull και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για την Μελέτη του Βήχα, υποστηρίζει ότι αν ένας ασθενής φάει μια σοκολάτα γάλακτος τότε ο βήχας του θα μειωθεί πιο αποτελεσματικά σε σχέση με κάποιο σιρόπι που ίσως πάρει από το φαρμακείο.
Η μεγαλύτερη μελέτη για τον βήχα που έγινε ποτέ στην Ευρώπη!
Αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης πραγματικής μελέτης σχετικά με ένα φάρμακο κατά του βήχα χωρίς φάρμακα που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, ο δρ. Morice είπε: “Η σοκολάτα μπορεί να ηρεμήσει τον βήχα. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά ως ανεξάρτητος κλινικός ιατρός που έχει περάσει χρόνια στην έρευνα για τον μηχανισμό του βήχα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πολύ συμπαγή”.
Πως γίνεται ο βήχας να σταματάει με σοκολάτα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, όλα είναι θέμα της κολλώδους υφής που έχει η σοκολάτα. Η συνοχή της σοκολάτας την κάνει να σχηματίζει μια επίστρωση στις νευρικές απολήξεις του λαιμού, καταστέλλοντας την ανάγκη για βήχα.
“Αυτό το αποτέλεσμα εξηγεί και γιατί το μέλι και το λεμόνι και τα άλλα σιροπιακά σάκχαρα μπορούν να βοηθήσουν με τον βήχα, αλλά νομίζω ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο με τη σοκολάτα. Είμαι βέβαιος ότι έχει φαρμακολογική δραστηριότητα, κάποιο είδος ανασταλτικής επίδρασης στις ίδιες τις νευρικές απολήξεις”, πρόσθεσε.
Η μελέτη, με τίτλο ROCOCO, εξέτασε τις περιπτώσεις 163 ατόμων και διαπίστωσε ότι εκείνοι που πήραν φάρμακο με βάση το κακάο, αντί για το κανονικό φάρμακο είδαν σημαντικές βελτιώσεις στον βήχα τους μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Παλιότερα, ερευνητές στο Imperial College στο Λονδίνο είχαν βρει ότι η θεοβρωμίνη -ένα αλκαλοειδές συστατικό στο κακάο- είναι “πιο αποτελεσματική στο να καταστέλλει την ανάγκη για βήχα σε σχέση με την κωδεΐνη”.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.heart.co.uk