Ονοματολογίας το ανάγνωσμα εν αναμονή του ανασχηματισμού
Με το Άγιο Πνεύμα ή σήμερα οι εξελίξεις;
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος μεταθέτει το Μαξίμου τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, χωρίς αυτό να αποκλείει εξελίξεις ακόμη και σήμερα, εφόσον λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρώντας χθες το βράδυ από τη Συγγρού μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ για την αποτίμηση του αποτελέσματος των διπλών εκλογών, σχολίασε μόνο πως: “Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού”. Ως πρωθυπουργός όμως καλείται να λάβει υπόψη του τις προσδοκίες στο εσωτερικό και τις αντιδράσεις στο εξωτερικό, καθώς και τις ισορροπίες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε μία περίπλοκη εξίσωση.
Το νήμα του ανασχηματισμού ξεκινά πάντα από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως φεύγει για την Τράπεζα της Ελλάδος, ο διάδοχος του όμως παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Τα αρχικά σενάρια ήθελαν το σύμβουλο του πρωθυπουργού και “μάτι” του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα Σταύρο Παπασταύρου να αναλαμβάνει το κρίσιμο αυτό πόστο. Συζητήθηκε επίσης το “σπάσιμο” του υπουργείου Οικονομικών στα δύο ή και η ανάληψη του από τον ίδιο τον κ.Σαμαρά. Ως πιθανότερο όμως προβάλλει πλέον η επιλογή ενός πολιτικού προσώπου, το οποίο πρέπει να διαθέτει πολλά προσόντα:
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι αποδεκτός από την τρόικα, ώστε να χειριστεί τη συζήτηση για το χρέος και να πείσει τους εταίρους και δανειστές πως η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, θα είναι το μέλος της κυβέρνησης που κατά βάση θα ενσαρκώσει το “μήνυμα ελήφθη, προχωράμε σε αλλαγές”, παίζοντας κομβικό ρόλο σε περίπτωση εκλογών το φθινόπωρο.
Η διόρθωση αδικιών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και οι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους αγρότες, δύο ομάδες στις οποίες η Ν.Δ είχε σημαντικές απώλειες στις ευρωεκλογές, αποτελούν άλλωστε μία από τις βασικές προϋποθέσεις για ανατροπή του αποτελέσματος της 25ης Μαϊου σύμφωνα με τον εκλογικό απολογισμό της εκτελεστικής γραμματείας της Ν.Δ.
Ποιοι νιώθουν σίγουροι, ποιοι ανησυχούν και ποιοι ελπίζουν
Η ονοματολογία εν τω μεταξύ συνεχίζεται, προκαλώντας φαινόμενα παραλυσίας στην κυβέρνηση. Οι μόνοι που νιώθουν σίγουροι στη θέση τους είναι οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε παραμείνει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είτε αναβαθμιστεί σε άλλο (πιθανότατα και πάλι μνημονιακό) πόστο, θεωρείται επίσης σταθερός στην κυβέρνηση. Μετακίνηση ή αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το Υγείας, όπου κατάφερε να κάνει πολλούς εχθρούς (και γαλάζιους) ίσως κριθεί από την είσοδο του Μάκη Βορίδη στο κυβερνητικό σχήμα, η οποία αναμένεται παρά τις αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή ακραία δεξιών στοιχείων στην κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εταίρος θα κερδίσει ως αντάλλαγμα την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, που επιθυμεί διακαώς το Ανάπτυξης, πόθος ο οποίος θα κριθεί στις “καραμπόλες”. Διαψεύδονται πάντως τα σενάρια για το Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, καθώς αν και η ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά αυτό τον τρόπο και στα πρότυπα Λοβέρδου- Αηδόνη θα ήταν επιθυμητή, η δικομματική ενδιαφέρεται επίσης να έχει σύμμαχους από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ για την προεδρική εκλογή.
Οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Συλβάνα Ράπτη φέρονται επίσης ως πιθανά νέα μέλη της κυβέρνησης, ωστόσο ο κ.Σαμαράς δε μοιάζει διατεθειμένος να αποδεχθεί την αύξηση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα τον έφερνε αντιμέτωπο με αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Ο Θανάσης Τσαυτάρης φέρεται βέβαιος για αποχώρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο άλλωστε επιθυμεί η Ν.Δ για “ανοίγματα” προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Την έξοδο φαίνεται πως θα δουν και οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ο κ.Σαμαράς φέρεται επίσης να εξετάζει την αξιοποίηση στελέχων που έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος (σε θέση υφυπουργού στο Εξωτερικών που γνωρίζει καλά από παλιά), η Νίκη Τζαβέλλα (στο Περιβάλλοντος υφυπουργός για θέματα ενέργειας, τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό) και η Ρόδη Κράτσα (υφυπουργός στο Παιδείας ήτο Πολιτισμού).