Οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων υποστηρίζουν πως είναι μέρος της λύσης στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην “αντεπίθεση” περνούν οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων υποστηρίζοντας πως είναι μέρος της λύσης στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Μετά από δεκαετίες έντονης κριτικής, όπου δέχθηκαν από οργανώσεις όπως η PETA, ο κλάδος της γούνας σε διεθνές επίπεδο, μέσω των συνδέσμων του, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας (Fur Europe) και η Ελληνική Ομοσπονδίας Γούνας, υποστηρίζει πως η γουνοποιία συνεισφέρει στην κυκλική οικονομία και εφαρμόζει πολιτική ορθολογικής χρήσης πόρων.
Βασικό επιχείρημα τους, ότι η φυσική γούνα βιοαποικοδομείται με την ίδια ταχύτητα με ένα φύλλο σε αντίθεση με την ψεύτικη πλαστική γούνα που καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής.
Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα, η γούνα προέρχεται από πιστοποιημένες και ελεγχόμενες πηγές. Ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης υποστήριξε ότι απ’ όλη την “αλυσίδα” δεν προκύπτουν αναξιοποίητα κατάλοιπα, το δε τελικό προϊόν σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί το ακριβώς αντίθετο της έννοιας του Fast Fashion.
Για την Ελλάδα ο κλάδος της γούνας αποτελούσε έως και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας μια από τις βασικές πηγές συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εξαγωγές προϊόντων γούνας και δερμάτων άγγιξε το 2014 τα 450 εκατ. ευρώ. Πέρυσι οι εξαγωγές, για τα συγκεκριμένα προϊόντα, υποχώρησαν στα 60 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός λόγος υποχώρησης των εξαγωγών, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κοσμίδη, ήταν το εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία, η οποία είναι ο βασικότερος πελάτης της ελληνικής γουνοποιίας, η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η υπερπαραγωγή γουναρικών τα προηγούμενα χρόνια και η άνοδος της Κίνας.
Σήμερα η ελληνική παραγωγή που αντιπροσωπεύει το 3% της παγκόσμιας αγοράς –η Κίνα ελέγχει το 85%, με τους γουνοποιούς της Δανίας να ενισχύουν τη θέση τους- κατευθύνεται κυρίως στις διεθνείς αγορές και βασικοί πελάτες της είναι οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ υπάρχουν σημαντικές πωλήσεις και στην κινεζική αγορά.
Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 1.500 επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή γούνας και 1.500 ανεξάρτητοι τεχνίτες ενώ υπάρχει στην ίδια περιοχή και βιομηχανία παραγωγής ζωοτροφής Ο κλάδος εδράζεται αποκλειστικά στη Δυτική Μακεδονία, είναι πλήρως καθετοποιημένος, από την εκτροφή και την επεξεργασία, έως τη βαφή και τη ραφή γουναρικών. Ενώ σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, οι συνθήκες εκτροφής στις ελληνικές μονάδες που ανέρχονται στις 104 σε Καστοριά και Σιάτιστα, είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Tης Αλεξάνδρας Γκίτση
capital.gr