Οι δέκα μεγαλύτερες αλλαγές μέσα στους αιώνες

eb78fc6a160e9d837dcb1a913fd12de2_L

Στην Ευρώπη, η τελευταία χιλιετία έχει διαμορφωθεί από τα διαδοχικά κύματα αλλαγών, οι οποίες έδωσαν στον σύγχρονο κόσμο τη μορφή που έχει σήμερα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες από αυτές που συντελέστηκαν τα τελευταία 1000 χρόνια.

11ος αιώνας: Κάστρα

Αν και έχουν συνδεθεί κυρίως με πολέμους, τα κάστρα παλιότερα θεωρούνταν και προπύργια ειρήνης. Τον 11ο αιώνα, στην Ευρώπη υπήρχαν ελάχιστα. Η απουσία της τοπικής άμυνας σήμαινε ότι τα εδάφη ήταν σχετικά εύκολο να κατακτήθουν. Έτσι οι άρχοντες άρχισαν να χτίζουν αμυντικές δομές, ώστε να υπερασπιστούν τη γη τους και να δεσμέυσουν τα σύνορά τους.

12ος αιώνας: Νόμος και τάξη

Η εισαγωγή της συστηματικής εφαρμογής του νόμου και της τάξης, αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή ιστορία. Αυτό συνέβη με την κατάρτιση των νομικών βιβλίων και την ανάπτυξη της νομολογίας, κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα.

13ος αιώνας: Αγορές

Η παγκόσμια αγορά δεν είχε πάντα την ίδια ισχύ με σήμερα. Στην αρχή του 13ου αιώνα, οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούσαν χρήματα. Η συντριπτική πλειοψηφία αντάλασσαν όσα υλικά αγαθά δεν μπορούσαν να παράγουν. Οι μόνοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν νομίσματα, ήταν ορισμένοι κάτοικοι των εμπορικών πόλεων. Η εμφάνιση και η εξάπωση του χριστιανισμού μετατόπισαν το ενδιαφέρον σε μια πιο εμπορική οικονομία, αποδεικνύοντας πως δεν το σύστημα ανταλλαγής είναι αναποτελεσματικό. Μέχρι το 1300, αρκετές χώρες είχαν αρχίσει να κόβουν νομίσματα από χρυσό, με πίστωση διαθέσιμη από ιταλικές τράπεζες, οι οποίες είχαν υποκαταστήματα σε όλη την ήπειρο.

14ος αιώνας: Πανούκλα

Η μεγαλύτερη καταστροφή για την ανθρωπότητα και το πιο σημαντικό πρόβλημα στην ιστορία του δυτικού κόσμου ήταν η πανούκλα, με περίπου το ήμισυ του πληθυσμού να πεθαίνει σε διάστημα επτά μηνών, η επίπτωση θνησιμότητας ήταν περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Οι κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες ήταν τεράστιες. Το παλιό φεουδαρχικό σύστημα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς οι λίγοι επιζώντες μπορούσαν να χρεώνουν ακριβά την εργασία τους, ενώ οι αγρότες μπορούσαν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και να εγκατασταθούν ως φεουδαρχικοί άρχοντες. Αυτή την εποχή τέθηκαν φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του Θεού, του ανθρώπου και της φύσης. Πώς μπορούσε ένας καλός θεός να σκοτώνει τόσους αθώους; Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι άρχισαν να ταπεινώνουν τον εαυτό τους, υιοθετώντας μια στάση απόλυτης ταπεινοφροσύνης στα μάτια του Θεού. Η μάστιγα της πανούκλας, όχι μόνο σκότωσε ανθρώπους, αλλά άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζούσαν και τις προσδοκίες τους από το θάνατο.

15ος αιώνας: Χριστόφορος Κολόμβος

Ο Ισπανός θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς, Χριστόφορος Κολόμβος έχει μείνει στην ιστορία ως η διαδημότητα που ανακάλυψε την Αμερική το 1492, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανθρωπότητας με τη γη και τους φυσικούς πόρους της. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης καθόρισαν σημαντικά την πορεία της ανθρωπότητας, με αντίκτυπο που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Χάρη στον Κολόμβο, σήμερα τα Ισπανικά αποτελούν μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Άλλωστε, μέχρι το 1492 οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι αρχαίοι έλληνες συγγραφείς αποτελούσαν επιτομή της γνώσης, χωρίς όμως να έχουν κάνει καμία αναφορά στην Αμερική. Γρήγορα έγινε γνωστό, πως έχουν παρανοηθεί και παραλειφθεί πολλά. Η διέλευση του Ατλαντικού αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων χίλιων χρόνων.

16ος αιώνας: Η παρακμή της προσωπικής βίας

Από το 1500 τα ποσοστά δολοφονιών μειώθηκαν ραγδαία. Βασικός παράγοντας ήταν η καλύτερη επικοινωνία, χάρη στη μαζική ανάπτυξη της παιδείας και της γραφής, γεγονός που επέτρεπε στις κυβερνήσεις να δρούν πιο τακτικά και με μεγαλύτερη βεβαιότητα για την εύρεση του ενόχου, από την εποχή του μεσαίωνα.

17ος αιώνας: Η επιστημονική επανάσταση

Ο 17ος αιώνας κατάφερε να αναγνωρίσει τη σημασία της επιστήμης σε θεωρητικό πλαίσιο. Η παλιά ιδέα ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη, διαψεύστηκε από τον Γαλιλαίο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζαν προβλήματα υγίειας έπαψαν να προσεύχονται απλώς στον Θεό και επέλεγαν την ιατρική γνώμη. Αυτό τον αιώνα, οι άνθρωποι άρχισαν να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και έπαψαν να καταφεύγουν σε δεισιδαιμονίες για να εξηγήσουν φαινομενικά μυστηριώδεις καταστάσεις.

18ος αιώνας: Γαλλική Επανάσταση

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Γαλλική Επανάσταση ήταν καθοριστική επανάσταση του δυτικού κόσμου. Οδήγησε στοχαστές σε όλη την Ευρώπη να επανεκτιμήσουν τις ιδέες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική ισότητα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών. Παρά το γεγονός ότι πολλές κυβερνήσεις ήταν αρχικά επιφυλακτικές για τις αλλαγές που επέφερε η Γαλλική Επανάσταση, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε έναν κόσμο χωρίς τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του 19ου αιώνα, όπως η κατάργηση της δουλείας, η καθολική εκπαίδευση, τα δικαιώματα των γυναικών να ενεργούν ανεξάρτητες, η δημόσια υγεία αλλά και η μείωση της θανατικής ποινής. 

19ος αιώνας: Επικοινωνίες

Λάθος κάνουν όσοι σήμερα νομίζουν πως ζούμε σε μια εποχή επικοινωνιακής επανάστασης, μέσα από τον καταιγισμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πραγματική επανάσταση των επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε τον 19ο αιώνα. Ενδεικτικά, το 1805 οι ειδήσεις της Μάχης του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου) παραδόθηκαν στο Ναυαρχείο στις 6 Νοεμβρίου.Το διηπειρωτικό τηλεγραφικό καλώδιο αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία της επικοινωνίας.

20ος αιώνας: Το μέλλον

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία αλλάξε σημαντικά τον τρόπο ζωής. Βέβαια, οι αλλαγές είναι ακόμη πιο ριζικές. Το 1900 ελάχιστοι αντιμετώπιζαν σοβαρά το μέλλον. Ο William Morris και λίγοι σοσιαλιστές έγραφαν ουτοπικά οράματα για τον κόσμο που θα ήθελαν να δουν. Σήμερα έχουμε κατακτήσει τη ματιά του μέλλοντος. Έχουμε καταφέρει να προβλέψουμε μέχρι και τι καιρό θα έχει αύριο. Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει και τα επίπεδα του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2300, ενώ οι εκθέσεις υπερθέρμανση του πλανήτης αποτελούν άξιας σημασίας ζήτημα. Μέχρι και μυθιστορήματα έχουν γραφτεί σε σχέση με το μέλλον. Είναι πιθανόν λοιπόν, σε χίλια χρόνια από σήμερα, ο 20ος αιώνας να θεωρείται το σημείο καμπής, όπου ο σύγχρονος κόσμος άρχισε να εξετάζει το μέλλον, το παρόν και το παρελθόν.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *