Οι άνδρες προτιμούν…τα “απλά” γυναικεία πρόσωπα.
Συστηματική έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε στο Royal Society of Open Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες κρίνουν την ελκυστικότητα ενός γυναικείου προσώπου, με βάση το πόσο εύκολο είναι για εκείνους να το επεξεργαστούν. Με πιο απλά λόγια, οι άνδρες φαίνεται να προτιμούν τα “απλά” γυναικεία πρόσωπα.
Για να φτάσουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές ζήτησαν από μία ομάδα ανδρών να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα γυναικείων προσώπων, ενώ παράλληλα παρατηρούσαν τη δραστηριότητα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό τους, χάρη σε έναν αλγόριθμο που ανέπτυξαν.
Όπως διαπιστώθηκε, τα γυναικεία πρόσωπα που κρίθηκαν ως πιο ελκυστικά ήταν εκείνα τα οποία ήταν πιο αραιά κωδικοποιημένα στον πρωτογενή οπτικό φλοιό των ανδρών -δηλαδή, εκείνα τα οποία οι ανδρικοί εγκέφαλοι μπορούσαν να επεξεργαστούν πιο εύκολα.
Η ηλικία, η επιδερμίδα, και η συμμετρία του προσώπου των γυναικών ήταν ελεγχόμενα χαρακτηριστικά, στα πλαίσια της μελέτης, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι όντως η εύκολη επεξεργασία από τον εγκέφαλο παίζει ρόλο στην αντίληψή μας περί ελκυστικότητας. Ακόμα κι έτσι, η ευκολία επεξεργασίας μπορούσε να προβλέψει έως και 17% των διακυμάνσεων αντίληψης της ελκυστικότητας.
“Τα ευρήματα της μελέτης εγείρουν την πιθανότητα τα συμμετρικά πρόσωπα, τα πρόσωπα χωρίς ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, να γίνονται αντιληπτά ως ελκυστικά, μερικώς επειδή είναι πιο εύκολα επεξεργάσιμα”, δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, Bill von Hippel, σχολιάζοντας τη μελέτη.
“Αν αυτό ισχύει”, πρόσθεσε ο ειδικός, “λογικά θα είναι, εν πολλοίς, κάτι που ισχύει ανεξαρτήτως φύλου. Οι γυναίκες θα πρέπει να δείχνουν τις ίδιες προτιμήσεις στα ευκόλως επεξεργάσιμα πρόσωπα των ανδρών”. Επιπλέον, ο von Hippel σημειώνει ότι τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι “η πρώτη εντύπωση μετράει”.
Ο εγκέφαλός μας ίσως αποφασίζει υποσυνείδητα αν κάποιος είναι ελκυστικός, πριν ακόμα το καταλάβουμε. “Γενικά, τείνουμε να προτιμούμε πράγματα τα οποία μπορούμε να αντιληφθούμε πιο ομαλά”, εξηγεί ο καθηγητής. “Σκεφτείτε ένα emoticon. Έχετε δύο τελείες και μία καμπύλη γραμμή που αμέσως ο καθένας επεξεργάζεται ως χαμόγελο. Είναι απλό και είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς”.
Στη μελέτη, οι Γάλλοι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά τους ενισχύουν πρόσφατες υποθέσεις στις νευροεπιστήμες και στην ψυχολογία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι “οι αισθητικές προτιμήσεις είναι εν μέρει μία αντιληπτική προκατάληψη που ευνοεί τα αποτελεσματικά κωδικοποιημένα ερεθίσματα”.
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πρόσωπα των ανθρώπων, αλλά και για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως τοπία και απλά γεωμετρικά σχήματα. Νέες υποθέσεις υποστηρίζουν ότι οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να προτιμούν “συμμετρικές, μέσες και πρωτοτυπικές μορφές, καμπυλωμένα περιγράμματα και μοτίβα αμετάβλητης κλιμάκωσης”, γράφουν και καταλήγουν:
“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που έλεγξε και επιβεβαίωσε αυτές τις υποθέσεις”.