Ντόρα – Σαμαράς: Γάμος (;) κατ' ανάγκη για τη θέση του επιτρόπου
Σε μαραθώνιο συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες η Ντόρα Μπακογιάννη και «έπαθλο» τη θέση της Επιτρόπου. Τι σκέφτεται ο Αντώνης Σαμαράς. Ποιοί αντιδρούν και γιατί.
Οι λατίνοι έλεγαν «Ubi concordia, ibi victoria», δηλ: «όπου ενότητα, εκεί νίκη». Για τη Νέα Δημοκρατία η ενότητα είναι ζητούμενο, αλλά αυτή…«περνάει» μέσα από τις συμμαχίες του Αντώνη Σαμαρά με τις…«βαρονίες» της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός εάν θέλει να παγιωθεί η ενότητα στη ΝΔ και να ελπίζει σε μελλοντική εκλογική νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κλείσει πολλά μέτωπα. Κυρίως για να μην έχει στο νου του και τον εσωκομματικό «κλεφτοπόλεμο» και των «μητσοτακικών», καθώς ήδη οι «καραμανλικοί» τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από το Μέγαρο Μαξίμου και τη νυν κομματική ηγεσία.
Ένα από τα μέτωπα που πρέπει να κλείσει ο Αντώνης Σαμαράς άμεσα, είναι αυτό με την οικογένεια Μητσοτάκη, κυρίως όμως με την Ντόρα Μπακογιάννη που τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του Πρωθυπουργού.
Η σύναψη εσωκομματικής εκεχειρίας μεταξύ Α. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη που θα υπάρξει στο θέμα του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας
Η σύναψη εσωκομματικής εκεχειρίας μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη που θα υπάρξει στο θέμα του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή η θέση είναι το «βαρόμετρο» για το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Σαμαρά-Μπακογιάννη που συναντήθηκαν πρόσφατα.
Ο Πρωθυπουργός ως φίλος του σκακιού αρέσκεται κατά καιρούς σε…σκακιστικές κινήσεις. Η παρτίδα Σαμαρά-Μπακογιάννη όμως δεν είναι εύκολη και έχει πολλούς γύρους. Και προφανώς αυτή η παρτίδα δεν έληξε το 2012 με την επιστροφή της πρώην υπουργού στη ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να πέρασε μια μακρά περίοδο εσωτερικής αναζήτησης, επαναπροσδιορισμού των στόχων της, επαναξιολόγησης των πολιτικών σχέσεών της, αλλά ποτέ δεν έχει ξεχάσει ότι στο μεσοδιάστημα των δυο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, υπήρξε μια συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά.
Αυτή η συμφωνία ξεχάστηκε επί δυο χρόνια σε κάποιο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ίδια όμως δεν την ξέχασε και την ανέσυρε από το…χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως ίσως θα ήθελαν ορισμένοι εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Η συμφωνία των δυο είχε στον πυρήνα της την θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε..
Η συμφωνία των δυο είχε στον πυρήνα της την θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε.. Από το Μάιο του 2012, οπότε και έγινε η συνάντησή τους για να βοηθήσει η Μπακογιάννη την προσπάθεια της ΝΔ για νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, αυτή η συμφωνία δεν επικαιροποιήθηκε. Για την Ντόρα Μπακογιάννη όμως ήρθε η ώρα της επικαιροποίησης.
Αυτός είναι και ο βασικός της στόχος και στην πρόσφατη συνάντησή τους, το έθεσε με σαφή τρόπο…Στην πατρική οικία του Αντώνη Σαμαρά στην οδό Μουρούζη που έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον ανασχηματισμό, το κλίμα ήταν ουδέτερο. Εξάλλου, οι δυο τους, όπως αποκάλυψε και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη στο newsroom του ΤheTOC.gr, μιλώντας στην Έλλη Στάη, είχαν να μιλήσουν δυο χρόνια.
Ο πάγος δεν ήταν εύκολο να σπάσει. Κάθε προσπάθεια και δύσκολη, αλλά ο στόχος του Πρωθυπουργού να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα, έδινε διέξοδο…Μετά την αναγκαία συζήτηση για την τρέχουσα επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις, οι δυο τους μπήκαν στο μείζον θέμα που αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη. Όχι, αυτό δεν ήταν ο ανασχηματισμός, όπως κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν εξ αρχής…Η συμμετοχή της πρώην υπουργού στο νέο σχήμα και μάλιστα στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, ποτέ δεν ετέθη…
Η θέση του επιτρόπου ήταν το καυτό ζήτημα της συνάντησης. Για αρκετά λεπτά της ώρας έγινε εκτενής συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Οριστική απόφαση δεν ελήφθη και ο Πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε, αν και ειπώθηκε ότι πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος, ενώ ο ίδιος ξέρει ότι υπάρχουν και ορισμένοι στο περιβάλλον του που δεν επιθυμούν να δουν την Ντόρα Μπακογιάννη στη θέση της Επιτρόπου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δυο τους θα ξαναβρεθούν πολύ σύντομα, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το ζήτημα έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δυο τους θα ξαναβρεθούν πολύ σύντομα, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει το ζήτημα έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη δεν είναι και η καλύτερη λύση για το Μέγαρο Μαξίμου, άσχετα εάν την επιλέξει τελικά ο Πρωθυπουργός.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν υπόψη τους και άλλα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ο Κωστής Χατζηδάκης, τον οποίο επιθυμούν να το δουν στη θέση του Επιτρόπου, και πολλά ανώτερα στελέχη των Βρυξελλών και οικονομικοί παράγοντες της Ελλάδας. Ο ίδιος δίνει παρασκηνιακή μάχη για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις γνωριμίες του τα τελευταία χρόνια.
Η νυν Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μαρία Δαμανάκη, αν και προσπαθεί να ενισχύσει το σενάριο της δεύτερης θητείας της, εντούτοις έχει λάβει το τελευταίο διάστημα μηνύματα από διάφορους κύκλους ότι το παιχνίδι θα κριθεί μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Κωστή Χατζηδάκη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιδοθεί σε ένα μεγάλο αγώνα lobbying και αξιοποιεί όλες τις σημαντικές γνωριμίες που έχει στην Ευρώπη, ενώ στοχεύει σε ένα καλό χαρτοφυλάκιο, όπως π.χ. αυτό της ενέργειας.
Βασικοί υποστηρικτές της εμφανίζονται ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε. ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ολλανδική πλευρά, ενώ έχει και στήριξη από τους Γάλλους. Ειδικά η Γερμανία θα ήθελε να δει την Ντόρα Μπακογιάννη σε θέση επιτρόπου και ειδικά με το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί για δεύτερη φορά να έχει επίτροπο στο συγκεκριμένο πεδίο.
Οι επαφές της κ.Μπακογιάννη είναι πολλές το τελευταίο διάστημα, ενώ η ίδια φροντίζει να ενισχύει το προφίλ της και να στέλνει μηνύματα τόσο στο Μαξίμου όσο και σε άλλα κέντρα
Οι επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη είναι πολλές το τελευταίο διάστημα, ενώ η ίδια φροντίζει να ενισχύει το προφίλ της και να στέλνει μηνύματα τόσο στο Μαξίμου όσο και σε άλλα εγχώρια και εξωχώρια κέντρα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η προχθεσινή κρητική φιλοξενία που επεφύλαξε στον Αζέρο ηγέτη Αλίγιεφ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του δείπνησε στην οικία της οικογένειας Μητοστάκη, παρουσία και ισχυρών επιχειρηματιών που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική οικονομία.
Όλα αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα από τον Αντώνη Σαμαρά και προφανώς θα παίξουν το ρόλο τους στην τελική του απόφαση. Ο ίδιος έχει δεχθεί εισηγήσεις να μην επιλέξει την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση του νέου επιτρόπου, με το εξής επιχείρημα: «Δεν είναι δυνατόν να ‘‘αναστήσουμε’’ πολιτικά την οικογένεια Μητσοτάκη που θα έχει την Ντόρα επίτροπο στην Ε.Ε, τον υιό της Κώστα περιφερειάρχη και τον αδελφό της Κυριάκο σε θέση υπουργού…Πάει πολύ»! Τον τελικό λόγο τον έχει όμως ο Πρωθυπουργός και ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη!