Ντόρα: Αντώνη παραιτήσου! Σαμαράς: Δεν εγκαταλείπω
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
– Ούτε ένας ούτε δυο αλλά 51 (!) από τους 76 βουλευτές του κόμματος έχουν ζητήσει να μιλήσουν
– Μήνυμα Σαμαρά στους… “δελφίνους”: Δεν κάνω έκτακτο συνέδριο, όποιος θέλει να με αμφισβητήσει εδώ!
– “Δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή”, είπε
– Μπακογιάννη: Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε εκλογές, παραιτούνταν!
– Έκτακτο συνέδριο ζήτησαν επίσης Κακλαμάνης και Μητσοτάκης
– Άκουσε τον Σαμαρά και… έφυγε ο Κώστας Καραμανλής!
– Χειροκροτήματα των βουλευτών μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ
– Ποιοι έφτασαν πρώτοι και ποιοι τελευταίοι στην κρίσιμη συνεδρίαση
Ούτε ένας ούτε δυο αλλά 51 (!) από τους 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ζητήσει να μιλήσουν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει!
Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν είναι το καλύτερο και αυτό φάνηκε από την τοποθέτηση τόσο του Αντώνη Σαμαρά που θέλησε να στείλει μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ηγεσία του αλλά και από την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί, ακολουθώντας το παράδειγμα προκατόχων του που ηττήθηκαν σε εκλογές!
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε μεν έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης, δήλωσε όμως ότι όποιος ενδιαφέρεται για την ηγεσία πρέπει αν το πει τώρα. Έκτακτο συνέδριο ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Μάκης Βορίδης απέρριψε το αίτημα για συνέδριο και πρότεινε “να απευθυνθούμε στη βάση μέσω των νομαρχιακών”.
Από τους πρώτους στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή έφτασε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είναι ανάμεσα στους βουλευτές που δεν έχουν ζητήσει να μιλήσουν. Μαζί του έφυγε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Συνολικά 51 βουλευτές έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο αλλά είναι άγνωστο αν θα προλάβουν όλοι να μιλήσουν σήμερα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε, χαμογελαστός, λίγο μετά τις 14:00, με την Έλενα Ράπτη να φτάνει τελευταία και να μπαίνει στην αίθουσα σχεδόν 20 λεπτά μετά τον πρόεδρο του κόμματος. Από τους τελευταίους έφτασε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Μηνύματα Σαμαρά: Ή θα με αμφισβητήσετε ή θα σωπάσετε!
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην ομιλία του εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει τέλος στα σενάρια αντικατάστασής του και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας, να το κάνει κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή», είπε και κάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος, να το κάνει στην Κ.Ο. ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα πάει σε έκτακτο συνέδριο. Το σκέφτηκα, είπε αλλά «θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα μέγιστης εσωστρέφειας της παράταξης και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη σπαρασσόμενη τις κρίσιμες ώρες».
Αντίθετα, ανακοίνωσε εθνική συνδιάσκεψη, προκειμένου όπως είπε, «να υπάρξει ένας ευρύτερος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίησης της ιδεολογικής μας ταυτότητας».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα στην εποχή των “υποσχέσεων”. Ασφαλώς η δημοτικότητα του είναι υψηλή σήμερα. Αν και πολύ πρόωρα αρχίζει να ξεφουσκώνει. Υψηλή δημοτικότητα είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009. Επί μήνες! Όμως δυόμιση χρόνια αργότερα είχε καταρρεύσει. Εδώ τα πράγματα μπορούν να συμβούν πολύ ταχύτερα”.
Για το θέμα των λαθρομεταναστών ο κ. Σαμαράς τόνισε “το άνοιγμα των συνόρων στους λαθρομετανάστες δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας”, ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με την ακύρωση ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν εν τη απουσία προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ είπε: “Το να κάνουν τη Χρυσή Αυγή ρυθμιστή της εγκυρότητας των αποφάσεων της Βουλής είναι απαράδεκτο!”
Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους μίλησε για προπαγάνδα πως “κάνουν τάχα καλύτερη διαπραγμάτευση. “Αποδείχτηκε ότι οι μισοί πηγαίνουν τη χώρα σε σύγκρουση! Και οι άλλοι μισοί προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη κολοτούμπα της Ιστορίας!”.
Για τον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ είπε ότι “καλύπτει το χώρο από τη δημοκρατική δεξιά ως τις παρυφές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και είναι ο κορμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα”.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί και ζήτησε να γίνει έκτακτο συνέδριο, όπως αναμενόταν. “Όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ όταν έχαναν, παραιτούνταν”, είπε και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο και επανεκκίνηση του κόμματος. Ακόμη άσκησε κριτική στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.
«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας», τόνισε και ζήτησε έκτακτο συνέδριο «για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα».
Επεσήμανε όμως πως δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό το έκτακτο συνέδριο: «Δυστυχώς τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που κατάλληλη στιγμή, με την έννοια που την ξέραμε παλιά, δεν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον».
Η κα Μπακογιάννη ζήτησε να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία, τονίζοντας πως «για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία, εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση».
Σημείωσε δε ότι αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά από τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί. Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά είπε πως «η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κράτησε τις πόρτες κλειστές. Λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας, χάνοντας αξιόλογα μυαλά από τις τάξεις της».
Ζήτησε «να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό μας στίγμα και τη στρατηγική μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι και να δρα ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ως η ισχυρή πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ