Νέα «γκάφα»: Ερχεται «χαράτσι» έως 2.151 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες

kalampokia-eleutheroi-epaggelmaties-kalampokas-2019

Σοβαρότατες επιπτώσεις για περίπου 1.000.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες θα έχει η κατάργηση των «αντιμέτρων» του ν. 4472/2017, στην οποία προέβη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες προ του κλεισίματος της Βουλής.

Τα «αντίμετρα» που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μια γενναία μείωση της ίδιας εισφοράς για τα εισοδήματα από 30.000,01 έως 65.000 ευρώ.

Αντίθετα, ωστόσο, με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι -ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι μόνο- ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα είχαν 100% οφέλη αν δεν καταργούνταν τα εν λόγω «αντίμετρα».
Τώρα απειλούνται με «χαράτσι» έως 2.151 ευρώ

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, για τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογούμενων δεν ισχύει κανένα αφορολόγητο όριο (τα καθαρά εισοδήματά τους φορολογούνται με 22% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ), οπότε η περικοπή του αφορολογήτου δεν τούς προκαλούσε καμία ζημία.

Αντιθέτως, τα φορολογικά «αντίμετρα» που είχαν νομοθετηθεί, ταυτόχρονα με την περικοπή του αφορολογήτου -με σκοπό να εφαρμοστούν κι αυτά από την 1η-1-2020- θα είχαν ως συνέπεια τη μείωση των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις έως και κατά 2.151 ευρώ!
Το επίμαχο σημείο αφορά μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη ομάδα θα είχε ετήσιες φοροελαφρύνσεις από 200 έως και 2.151 ευρώ.
Αντιστάθμιζαν τις επιβαρύνσεις του «νόμου Κατρούγκαλου»

Η εφαρμογή των «αντιμέτρων» ωφελούσε σημαντικά και όσους δήλωναν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ καθώς οι ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις θα μειώνονταν έως και κατά 200 ευρώ.

Τα οφέλη αυτά, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα ήταν πολύ σημαντικά, καθώς σε μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων θα αντιστάθμιζαν και τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που προκάλεσε η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου», μέσω της σημαντικής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω υπολογισμού τους με βάση το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες «κόκκινων» δανειοληπτών επιδίδονται στον δικό τους αγώνα δρόμου για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Ιουνίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/haratsi-2151-eyro-gia-eleytheroys-epaggelmaties

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *