Μια όμορφη εκδήλωση στο Γαρέφι, με το βλέμμα στραμμένο στην Καρατζοβίτικη πιπεριά και το κόκκινο πιπέρι.
Με ανοικτή πρόσκληση προς όλους, και μέσω διαδικτύου, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού Γαρεφείου (Άνω Γαρέφι) . Το όλο δρώμενο οργανώθηκε για έβδομη χρονιά και προς τιμήν της τοπικής παραγωγής.
Μπαίνοντας στο χωριό συναντά κανείς τις φυσικές ομορφιές του τόπου σε όλο τους το μεγαλείο. Τα πανύψηλα πλατάνια , τα γάργαρα νερά, τα πέτρινα σπίτια, όλα αυτά σε συνδυασμό με το κοντινό βουνό υποδέχονται τον επισκέπτη και του προσφέρουν χαλάρωση, ευεξία, και ανεμελιά, από τα τόσο δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η γιορτή στήθηκε στο κέντρο του μαγευτικού αυτού τοπίου και η μαγεία απλώθηκε και έπλεξε στο δίχτυ της όλους τους παρευρισκόμενους. Η αγάπη των οργανωτών και των εθελοντών κατοίκων, το φυσικό τοπίο, και η παρουσία χορευτικών δρώμενων, απλώθηκαν παντού και χάρισαν ευτυχία, έστω για λίγες ώρες.
Τα τοπικά εδέσματα που έφτιαξαν στα σπίτια τους οι νοικοκυρές του χωριού με βάση το κόκκινο πιπέρι και τη πιπεριά, τα επιλεγμένα με μεράκι κρεατικά στα κάρβουνα , οι τοπικές σαλάτες- τουρσί, έφτασαν σε όλα τα τραπέζια.
Οι εκδηλώσεις αυτές διατηρούν τη φλόγα της παράδοσης άσβεστη, και τη μεταβιβάζουν από γενιά σε γενιά. Αυτά είναι τα ανταμώματα που αυθόρμητα ξεπηδούν μέσα από την Ελληνική Ύπαρξη, γιατί δεν πρέπει να χαθεί τίποτα από την αιώνια φυλή του Ελληνισμού.
Το μουσικό σχήμα οι΄΄ Καρατζοβίτες΄΄, από το χωριό Γαρέφι, έπαιξε για πρώτη φορά σε εκδήλωση του χωριού του.
Ο πρόεδρος του μορφωτικού συλλόγου, Χρήστος Γεωργίου, ήταν και ο παρουσιαστής του προγράμματος.
Η γιορτή άνοιξε με το παιδικό τμήμα χορευτικών Γαρεφείου και το τραγούδι ΄΄ο Μενούσης΄΄ και στη συνέχεια η ΄΄Μακεδονία του Αλέξανδρου΄΄ . Τα απολαύσαμε μέσα από τα βήματα των μικρών χορευτών και τους ήχους των΄΄Καρατζοβιτών΄΄.
Όπως μας ενημέρωσε ο χοροδιδάσκαλος των τμημάτων Μπίνος Τραϊανός, ενενήντα χορευτές εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή και συμμετέχουν όπου προσκαλούνται σε δρώμενα, μέσα και έξω από τη χώρα. Εκτός από τους Μακεδονικούς χορούς έχουν στο πρόγραμμα και θρακιώτικα. Συνολικά επτά τμήματα, από τα οποία τα τρία αφορούν παιδιά όλων των ηλικιών, είναι μαγεία να τα βλέπει κανείς βήμα-βήμα να κατακτούν την παράδοση και να την απολαμβάνουν με τρόπο ρυθμικό.
Η συνέχεια εκτυλίχθηκε με το σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Πηλίου, Ν. Μαγνησίας, το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Πήλιο. Ιδρύθηκε το 1975, που εκτός των άλλων έχει και κοινωνική δράση. Τα πρώτα χρόνια βοηθούσε η πολιτεία-πιστεύω όπως στους περισσότερους συλλόγους-τώρα ότι μπορούν το κάνουν μόνοι τους. Ο Καπετάν Γαρέφης που σκοτώθηκε στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, καταγόταν από τα μέρη τους, και γι αυτό έρχονται κάθε χρόνο και τιμούν τη γιορτή και το χωριό που πήρε το όνομα του συμπατριώτη τους. Χόρεψαν νησιώτικα, που ήρθαν και έδεσαν άψογα με την όμορφη αύρα της γης των Μακεδόνων του Αλέξανδρου. Όλα δένουν και συνυπάρχουν σ’ αυτή την όμορφη πατρίδα, τίποτα δεν περισσεύει από ότι αναδύεται μέσα από αυτήν.
Στο προσκήνιο με Μακεδονικούς χορούς το προεφηβικό τμήμα Γαρεφείου. Άψογα τα βηματάκια των παιδιών, μια υπέροχη ξένοιαστη παρουσία.
Μετά το προεφηβικό τμήμα οι ΄΄Αλησμόνητες Πατρίδες΄΄ , ένα ταξίδι μοναδικό, από τη Μικρασία μέχρι εδώ, ένα ταξίδι ανάμνησης και προσμονής για δικαίωση.
Η συνέχεια με Χρύσα-Τσάκους-Ροδωνιά, μια υπέροχη πολυπληθής παρουσία και έναν σύλλογο 100 μελών, με χοροδιδάσκαλο τον Γκιόση Ιωάννη.
Ξανά στο προσκήνιο ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας με τα νησιώτικα και τις όμορφες παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους.
Παρών στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Αλμωπίας, κ. Δημήτριος Μπίνος, άλλωστε πως θα μπορούσε να λείπει αφού κατάγεται και κατοικεί στο χωριό. Πήρε το λόγο και αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους πάντες για τη συμμετοχή τους στην επιτυχία της γιορτής, τόνισε, πως η ανάπτυξη θα έρθει από την αγροτιά που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του Δήμου να εντάξει την προβολή της Καρατζοβίτικης πιπεριάς σε ένα διασυνοριακό πρόγραμμα.
Μαζί με το δήμαρχο ήταν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προσκεκλημένος και ο κ. Μελέτης Σισμανίδης, παρουσιαστής της εκπομπής « Σεργιάνι στην Ελλάδα » στην Πέλλα τηλεόραση, εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο για τους κατοίκους του χωριού.
Στο τέλος ο χορός για όλους, το λαϊκό γλέντι που κράτησε αρκετές ώρες, μέχρι αργά το βράδυ.
Το Γαρέφι βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Βόρα . Απέχει 7 χιλιόμετρα από την Αριδαία και από τη Λουτρόπολη 15 χιλιόμετρα. Αξιόλογο μνημείο για την περιοχή είναι ο ιερός ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου, που κτίστηκε το 1811, από κατοίκους του χωριού. Έχει χαρακτηριστεί σαν ένας από τους ομορφότερους προτεινόμενους προορισμούς της πατρίδας μας, για περιήγηση και ορειβασία.
Γράφει η δημοσιογράφος, Σίσκου Ελισσάβετ.