Με ψευτοπαροχές και χωρίς όραμα πάει στις εκλογές ο Τσίπρας -Στρατηγική στα τυφλά

tsipras-ekso-maximou-diloseis1

Συνθήκες αποσυντονισμού φαίνεται να επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, μετά την συντριπτική ήττα στις εκλογές, ενώ ακόμα δεν φαίνεται να έχει εκπονηθεί σαφής στρατηγική, για τον τελευταίο και πιο κρίσιμο γύρο της εκλογικής αντιπαράθεσης.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς από το πρωί ραδιόφωνα, σάιτ και τηλεοράσεις, είχαν σαν μοναδικό θέμα, το όργιο ρουσφετολογίας στην Βουλή, με τις αποκαλύψεις για τις συζύγους, τις θυγατέρες και τους συνεργάτες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε έχουν αποσπαστεί είτε έχουν προσληφθεί στην σιγουριά του Κοινοβουλίου, με τις έξτρα απολαβές. Μεταξύ αυτών και η πρώην σύζυγος του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αλλά και πολλά συγγενικά πρόσωπα, κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν μάλιστα κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η απίστευτη δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ότι η κόρη της αποσπάστηκε στο Κοινοβούλιο, χάρη στις καλές διασυνδέσεις της μητέρας της- όπως ομολόγησε η ίδια η Αντιπρόεδρος της Βουλής-, ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε ότι η υπόθεση κινδύνευε να εξελιχθεί σε Βατερλώ.

Το μεσημέρι η παραίτηση από το Ίδρυμα της Βουλής διορισμένων θυγατέρων κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι η υπόθεση λάμβανε απρόβλεπτες διαστάσεις. Και μόνο τότε ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει τέλος στην ρουσφετολογική διαδικασία ώστε να μπορέσει να συμμαζέψει την κατάσταση. «Μάλλον πολύ αργά» σχολίαζαν στην αντιπολίτευση, που παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υπόθεσης και τις άτεχνες προσπάθειες του κ. Βούτση να αντιστρέψει τις εντυπώσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η έκθεση της Κομισιόν

Προηγήθηκε, η ξαφνική δήλωση του Πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ήταν σαφής η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κινδυνολογήσει για την επερχόμενη κυβερνητική αλλαγή, με αφορμή τις επισημάνσεις της Κομισιόν.

Οτι δηλαδή οι παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, παραβιάζουν τις συμφωνίες για την μεταμνημονιακή επιτήρηση και είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού δεν βοηθούν στην ανάπτυξη. Συντηρητικοί κύκλοι ενθαρρυμένοι από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, θέλουν να επιβάλουν νέα λιτότητα και απολύσεις ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα, προσποιούμενος ότι αγνοεί πως οι επισημάνσεις αφορούν την δική του πολιτική. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε, για να προλάβει – εις μάτην όπως αποδείχθηκε- την εκλογική συντριβή.

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση δεν φάνηκε να αλλάζει το κλίμα της ημέρας, που έδειχνε μια κυβέρνηση σε αποσύνθεση. Η συνεχεία ήταν επίσης αποκαλυπτική της σύγχυσης που επικρατεί στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Η τροπολογία για το αφορολόγητο

Σε μια ακόμα προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη κατάθεση της τροπολογίας για την μη μείωση του αφορολόγητου. Ήταν μια υπόσχεση που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας στην γνωστή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, χωρίς να εξηγήσει γιατί μέχρι χθες αρνούνταν να υιοθετήσει την σχετική πρόταση της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Η τροπολογία όμως σύντομα αποκαλύφθηκε ότι έκρυβε μια ουρά, που η κυβέρνηση σκοπίμως προσπάθησε να αποκρύψει. Οτι δηλαδή η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην 2η αξιολόγηση και τώρα καταργεί… συμπαρασύρει μια σειρά από μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης, που ακόμα και στην Κουμουνδουρου ομολογούν, ότι είναι από τις βασικές παραμέτρους της εκλογικής συντριβής. Η φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης.

Η τροπολογία δίνει τέλος και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλότερα εισοδήματα και στην μείωση του ΕΝΦΙΑ και στην μείωση του φορολογικού συντελεστή και στην μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Η επισήμανση αυτή από τα ΜΜΕ, για την κρυφή όψη του μέτρου για το αφορολόγητο, έκανε την παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου να μοιάζει με λάθος κίνηση και έκανε το Μαξίμου να διαρρεύσει, ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και αυτά τα μέτρα θα επανέλθουν.

Αλλά όπως εξηγούν πολιτικοί παρατηρητές, οι υποσχέσεις για μελλοντικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν πείθουν τους ψηφοφόρους. Αφού δεν τους έπεισαν ούτε καν οι παροχές που ήδη έλαβαν στο χέρι, έστω και κουτσουρεμένες σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες…
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...