Με… περσινή πρόταση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ο Τσίπρας: Συζητά να εξαγγείλει μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%

tsipras-tsakalotos-notopoulou-trapezi-708

Κλίμα παροχών -προεξοφλώντας δημόσια την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις- καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου και από κοινού με το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου.

Κατά πληροφορίες του iefimerida μία κρίσιμη σύσκεψη -παρουσία του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γιώργου Χουλιαράκη- πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή (αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο). Σε αυτήν, δόθηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για όσα προετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός τα οποία θα κινούνται σε ρεαλιστική βάση και σύμφωνα με τα όρια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2022.  Η φετινή παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για τους κυβερνητικούς που επιθυμούν πάση θυσία να συντηρήσουν την καλή είδηση της εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα, προβάλλοντας ένα πλαίσιο παροχών που θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Σε μια φάση που ατύπως εγκαινιάζεται η προεκλογική περίοδος.

Στο τραπέζι ΕΝΦΙΑ – μείωση εισφορών

Ο κ. Τσίπρας πήρε μια γεύση από τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί το πακέτο των εξαγγελιών. Δεδομένη θεωρείται η δέσμη προτάσεων ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στα φορολογικά και δη στο ποιες ακριβώς θα είναι οι φοροελαφρύνσεις. Καθόλου τυχαία από την Κεντρική Επιτροπή, ο ίδιος, είχε μιλήσει για «γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», κάνοντας σαφή αναφορά και στην ανάγκη αντιμετώπισης των οφειλών χιλιάδων πολιτών προς το δημόσιο.

Αξιόπιστες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να έχει δώσει το πράσινο φως, ώστε να εξαγγείλει μείωση ΕΝΦΙΑ 30% (πρόταση για την οποία έχει δεσμευτεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), όπως και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με πιθανότερο σενάριο τη μείωσή τους από το 20% στο 13,3%.

Και… επιδόματα

Κατά τα λοιπά, το καλάθι θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, μεταξύ άλλων επιδομάτων που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν.

Ψάχνουν τους δέοντες χειρισμούς για τις συντάξεις

Ερωτηματικό παραμένει ακόμα με ποιο τρόπο θα επιλέξει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός το μέτρο της αναστολής της περικοπής των συντάξεων. Καμία αναφορά δεν υπήρξε -προφανώς εσκεμμένα- στο πρόσφατο υπουργικό. Ο κ. Τσίπρας περιμένει το κατάλληλο timing και δεν είναι διατεθειμένος να προκαλέσει… φασαρία και τυχόν διαπληκτισμό με τους εταίρους, αναμένοντας τη βοήθεια της Κομισιόν.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *