Με επιτυχία και αρκετό κόσμο ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας διοργάνωσε και φέτος το παραδοσιακό έθιμο την «Βαρβαρίτσα»

2016-110145_antigrafi

Με επιτυχία και αρκετό κόσμο ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων Άρνισσας αποτελούμενος από όλη την  νεολαία του χωριού, διοργάνωσε και φέτος  Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 το βράδυ το παραδοσιακό έθιμο  την «Βαρβαρίτσα» που διαδραματίζεται εδώ και πολλά χρόνια από παρέες νέων αγοριών (κυρίως). τιμώντας την προστάτιδα του χωριού Αγία Βαρβάρα. Η φωτιά συμβολίζει την φωτιά που άναψε ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας για να την κάψει επειδή ήταν Χριστιανή.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί με την κάμερά μας και πήραμε πλάνα από το παραδοσιακό αυτό έθιμο όπου λίγα λόγια μας λέει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΜΕΣΝΑ Παπαγιαννίδης Γιώργος.

Φέτος τα πεντανόστιμα νηστίσιμα εδέσματα που έφτιαξαν κυρίως οι νέες νοικοκυρές του χωριού από την Άρνισσα τα γεύτηκαν όλοι όσοι  βρέθηκαν σε αυτό το παλιό έθιμο.

Στη συνέχεια ο κόσμος είχε την ευκαρία να διασκεδάσει και να χορέψει παραδοσιακούς χορούς με το μουσικό συγκρότημα «Κρυστάλλινος Ήχος»

Λίγα λόγια για το χρονικό του εθίμου. Την παραμονή της γιορτής Αγίας Βαρβάρας μετά τον εσπερινό μαζεύονται παρέες παιδιών και ανάβουν φωτιές. Τα αγόρια του χωριού μαζεύουν  ξύλα για τις φωτιές  αρκετές μέρες πιο νωρίς . Τα παλιά χρόνια οι παππούδες έπαιρναν σε ένα μπρίκι  φακή, το βάζανε  στη φωτιά  και δίνανε  στα  παιδιά  να φάνε  για να μην  αρρωσταίνουν. Τα παιδιά  της περιοχής  με μια βέργα  (ταπούζα), η οποία ήταν  από κάτω σαν μπαλίτσα,  λέγανε ένα  τραγούδι  περπατώντας γύρω από την φωτιά «τσιβριβρί, τσιβριβρί». Έπαιρναν στάχτη από τη φωτιά και την πήγαιναν έξω από το κοτέτσι για να γεννούν οι κότες.
Όταν ανάβει η φωτιά λένε το τραγούδι: « Βαρβαρίτσα, Νικολίτσα, κάρο ξύλα (κόλα ντάρβα), κάρο αλεύρι (κόλα μπράσνο), Βάρβαρα», που σηματοδοτούσε  την αρχή του χειμώνα.
Οι νοικοκυρές φτιάχνουν νηστίσιμες  λιχουδιές για τα παιδιά, όπως πιτουλίτσες (τηγανίτες)  και λουκουμάδες.
Το ξημέρωμα της Αγίας Βαρβάρας έπαιρναν την  βέργα (ταπούζα) και τις βρασμένες φακές και λέγανε τα κάλαντα( τα λόγια που έλεγαν και στη φωτιά). Οι νοικοκύρηδες έπαιρναν δυο –τρία σπυριά φακές από τους καλαντάρηδες για υγεία και έδιναν ξερά σύκα, ξυλοκέρατα, αλεύρι ή χρήματα.
Αυτό το έθιμο γίνεται στην Άρνισσα από τα παλιά τα χρόνια, πολύ πριν χτιστεί η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας Βαρβάρας, διέταξαν τον αποκεφαλισμό της και όρισαν την  ποινή να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του, αφού αυτή ήταν χριστιανή και εκείνος ειδωλολάτρης. Την στιγμή όμως που  είχε τελειώσει το έγκλημα του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η φωτιά του εθίμου της  Βαρβαρίτσας συμβολίζει αυτό το γεγονός. Η  Αγία Βαρβάρα  είναι προστάτιδα της Άρνισσας και είναι η νεώτερη χτισμένη εκκλησία, οι άλλες είναι η Αγία Τριάδα και η Κοίμηση της Θεοτόκου..

 

Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Νέων Άρνισσας και σε όλους όσους βοήθησαν.

Και του χρόνου με υγεία Χρόνια Πολλά

 

3/12/16

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *